Zemědělství: blog, tipy, návody a zkušenosti
Podzimní hnojení je pro borůvky kriticky důležité. Dodává jim totiž nezbytné živiny, které jim pomoh...
Podzimní hnojení trávníku je často opomíjenou, ale nesmírně důležitou součástí péče o něj. Zatímco j...
Podzimní hnojení ovocných stromů představuje důležitý krok v péči o ně, jelikož jim dodává nezbytné ...
Okurky patří mezi oblíbenou zeleninu, která se pěstuje na zahrádkách po celém Česku. Pro dosažení bo...
Toužíte po košatých stromech obsypaných lahodnými plody? Pak je hnojení klíčovým faktorem, který nes...
Brambory patří mezi základní plodiny české kuchyně. Pěstování vlastních brambor na zahradě přináší n...
Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, která se pěstuje v mnoha zahrádkách. Abychom dosáhli bohaté a chut...
Pěstujete lahodné jahody a chcete se dozvědět, jak jim dopřát tu nejlepší péči a podpořit jejich růs...
Česnek je nenáročná plodina, která prospívá i v našich podmínkách. Pro dosažení maximální úrody a zd...
Okurky patří mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou si můžeme vypěstovat na zahrádce. Jsou nenáročné n...
Borůvky jsou lahodné a zdravé ovoce, které si můžeme vychutnat čerstvé, mražené nebo zavařené. Jejic...
Pěstujete jahody a toužíte po bohaté úrodě sladkých a šťavnatých plodů? Pak zkuste sílu domácích hno...
Orchideje jsou jedny z nejkrásnějších a nejvíce ceněných pokojových rostlin. Jejich exotický vzhled ...
Rajčata jsou jedním z nejoblíbenějších plodin pěstovaných v domácích zahradách. Aby byla úroda bohat...
Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce, které si s trochou péče může vypěstovat i začínající zahrádk...
Mrkev je oblíbená a nenáročná zelenina, kterou si s trochou péče může vypěstovat i začínající zahrád...
Papriky (Capsicum annuum) jsou oblíbená zelenina pěstovaná v zahradách i sklenících pro své lahodné ...
Česnek je oblíbená rostlina, která se pěstuje pro svou chuť a léčivé vlastnosti. Bohužel je také nác...
Šalotka, nenáročná a chutná alternativa cibule, si získala oblibu mezi pěstiteli i gurmány. Bohužel ...
Cibule, nenáročná zelenina s širokým využitím v kuchyni, se bohužel může stát terčem chorob a škůdců...
Salát je oblíbená zelenina, která se pěstuje snadno a rychle. Díky tomu je ideální volbou i pro začí...
Kapusta (Brassica oleracea var. capitata) je oblíbená zelenina, která se pěstuje na zahradách po cel...
Okurky (Cucumis sativus) jsou oblíbenou plodinou pěstovanou na zahradách i ve sklenících po celém sv...
Brambory, oblíbená plodina zahrádkářů a základní potravina, čelí mnoha nástrahám v podobě chorob a š...
Rajčata, lahodná a všestranná zelenina, jsou oblíbenou součástí zahrádek i zahradnictví. Bohužel, i ...
Slimáci, slizcí a nenasytní, dokáží zlikvidovat úrodu dříve, než se stačíte radovat z prvních květů....
Založení krásného a odolného trávníku závisí na mnoha faktorech, z nichž nejdůležitějším je výběr vh...
Pěstování rostlin, ať už v interiéru nebo exteriéru, může být obohacující a zábavnou činností. Bohuž...
Kůrovec je obecný termín pro skupinu brouků z podčeledi kůrovcovitých, kteří se živí lýkem stromů. D...
Orba je důležitou součástí zemědělských prací a správně seřízený pluh je klíčový pro dosažení kvalit...
Pluh je zemědělské nářadí s bohatou historií, které hraje klíčovou roli v obdělávání půdy. Od pravěk...
Sklizeň brambor je náročná práce, ale s vyorávačem brambor to jde mnohem snadněji. Na trhu existují dva hlavní typy vyorávačů brambor: jednořádkové a dvouřádkové. V tomto článku se podíváme na jejich vlastnosti a pomůžeme vám vybrat ten správný pro vaše potřeby. Co je vyorávač brambor? Vyorávač brambor je zemědělský stroj, který se používá ke sklizni brambor. Existuje mnoho typů vyorávačů brambor, ale dva nejběžnější jsou jednořádkové a dvouřádkové. Vyorávače brambor: Jednořádkové vs Dvouř...
Kukuřice je jednou z nejrozšířenějších a nejvýnosnějších plodin na světě. Její využití je velmi široké, od potravinářství, přes krmivo pro zvířata, až po biopaliva a bioplyn. Aby se však dosáhlo optimální kvality a množství kukuřičného produktu, je třeba dbát na správný termín a způsob sklizně. Sklizeň kukuřice na zrno Sklizeň kukuřice na zrno se provádí na konci fyziologické zralosti kukuřice, když vlhkost zrna klesne alespoň pod 33 % vlhkosti. Kombajn musí být vybaven speciálním přídavným...
Celer je oblíbená zelenina, která se hodí do mnoha jídel a má i řadu zdravotních přínosů. Pěstování celeru není složité, ale vyžaduje trpělivost a péči. Celer má dlouhou vegetační dobu, která se pohybuje mezi 85 a 120 dny, podle odrůdy a podmínek. Kdy je tedy ten správný čas na sklizeň celeru a jak na ni postupovat? Existují tři druhy celeru: bulvový, řapíkatý a listový. Každý z nich má trochu jiné požadavky na sklizeň a uskladnění. V tomto článku se zaměříme na bulvový a řapíkatý celer, které j...
Jabloň bohemia je raně zimní odrůda jabloní, která vznikla v České republice jako barevná mutace odrůdy Rubín. Její plody jsou velké, kulovité a mají základní zelenožlutou barvu. Dužnina je oranžová, sladká, jemná, aromatická, voňavá a středně šťavnatá. Jabloň bohemia je vhodná k přímému konzumu, ale také k skladování a zpracování. Pěstování a sklizeň Jabloň bohemia roste bujně a má kulovitou korunu zahuštěnou dlouhými větvemi. Do plodnosti nastupuje středně pozdě, plodí průměrně a pravideln...
Jablka odrůdy Golden patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější zimní odrůdy jabloní. Mají zlatožlutou barvu, sladkokyselou chuť a dlouhou uchovatelnost. Abychom si je mohli co nejdéle užívat, je důležité vědět, jak a kdy je správně sklidit. Kdy sklidit jablka Golden? Jablka Golden se sklízí v polovině září, kdy dosahují sklizňové zralosti. To znamená, že plody jsou pevné, šťavnaté a mají typickou žlutou barvu. Pokud je sklidíme příliš brzy, budou tvrdá, zelená a nedozrají. Pokud je nech...
Jablka rubín jsou jedním z nejpopulárnějších odrůd jablek v České republice. Mají sytě červenou barvu, sladkokyselou chuť a šťavnatou dužinu. Jsou vhodná jak pro přímou konzumaci, tak pro zpracování do džemů, kompotů, šťáv, moštů, koláčů a dalších pokrmů. Jak se ale pěstují a kdy se sklízejí? Jak se pěstují a proč jsou tak oblíbené? Jablka rubín patří mezi rané odrůdy jablek, což znamená, že dozrávají již v srpnu a září. Jejich původ se datuje do roku 1952, kdy byla odrůda vyšlechtěna v Česk...
Jablka odrůdy Spartan (Malus domestica ‘Spartan’) jsou výjimečným přírůstkem mezi zimními jablky. Přinášejí sladkou chuť, krásnou barvu a jsou ideální pro skladování. Připravte se na poutavý příběh o těchto výjimečných plodech! Historie a původ Odrůda Spartan byla vyšlechtěna v roce 1926 v Kanadě na Summerland Research Station v Britské Kolumbii šlechtitelem R. C. Palmerem. Vznikla zkřížením odrůd ‘McIntosh’ a někdy je uváděná i s odrůdou ‘Newtown Pippin. Její jméno odkazuje na statečno...
Jablko šampion je jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších odrůd jabloní v České republice. Je to zimní odrůda, která se vyznačuje atraktivními plody, vysokou kvalitou dužniny a dobrou skladovatelností. Jak vznikla, jak se pěstuje a jak se sklízí? Co jsou jablka šampion a kdy je sklízet? Jablko šampion je česká odrůda, která byla vyšlechtěna v roce 1977 jako kříženec odrůd Golden Delicious a Coxova oranžová reneta. Její název odkazuje na anglické slovo champion, což znamená šampión, vít...
Sklizeň jablek je důležitou činností pro každého pěstitele, který chce mít zdravé a chutné ovoce. Jak ale poznat, kdy je správný čas na sklizeň? A jak správně uskladnit jablka, aby vydržela co nejdéle? V tomto článku se dozvíte několik užitečných rad a tipů. Kdy sklízet jablka? Jablka se sklízí od července do listopadu, podle konkrétní odrůdy. Všeobecně platí, že jablka jsou zralá ke sklizni, když se snadno oddělí stopka od větvičky při otočení plodu o 90 stupňů. Dalšími znaky zralosti jsou...
Brambory sunshine jsou speciální odrůda brambor, která se vyznačuje žlutou barvou dužiny, sladkou chutí a vysokým obsahem karotenu. Tato odrůda je vhodná pro pěstování v teplých a slunečných oblastech, kde dosahuje vysokého výnosu a kvality. Brambory sunshine se sklízejí podobně jako ostatní brambory, ale je třeba dodržet několik zásad, aby se zachovala jejich výjimečnost. Kdy sklízet brambory sunshine? Brambory sunshine patří mezi rané až polorané odrůdy, které vyzrávají od 90 do 130 dnů po...
Brambory patří k nejčastějším a nejoblíbenějším plodinám na našich zahradách. Jsou výživné, chutné a univerzální. Můžeme z nich připravit spoustu pokrmů, od klasické bramboračky, přes placky, zapečené brambory, až po bramborovou kaši nebo hranolky. Brambory jsou také skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny. A co je nejlepší, můžeme si je vypěstovat sami na naší zahradě. Jak na jejich pěstování? Pokud se rozhodnete pro pěstování brambor, máte na výběr z mnoha odrůd, které se liší podl...
Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších plodin, které si můžete vypěstovat na své zahradě. Ať už je chcete použít jako přílohu, polévku, salát nebo pečivo, brambory vám nabídnou spoustu možností. Ale jak poznat, kdy je správný čas na jejich sklizeň? A jak je správně uskladnit, aby vydržely co nejdéle? V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor při sklizni brambor a jak je uchovat v dobré kondici. Jak zvolit odrůdu brambor? Předtím, než se pustíte do pěstování bramb...
Rané brambory jsou lahodnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat už na začátku léta. Pokud jste si je zasadili na své zahradě, možná se ptáte, jak poznat, že jsou připravené ke sklizni. V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor a jak správně sklízet a skladovat rané brambory. Jak poznat zralost raných brambor? Rané brambory se obvykle sklízejí od poloviny května do konce června, v závislosti na odrůdě, podnebí a počasí. Rané brambory vyzrávají od 90 do 110 dnů po výsadbě, zatímc...
Brambory jsou oblíbenou zeleninou v české kuchyni. Ročně jich každý z nás sní až 70 kg! Brambory jsou bohaté na vitamín C, draslík a škrob. Dají se upravit různými způsoby, jako příloha, polévka, placky nebo zapečené pokrmy. Pokud si brambory pěstujete na vlastní zahradě, máte jistotu jejich kvality a chuti. Ale víte, kdy je ten správný čas na sklizeň a jak je uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Kdy sklízet brambory? Čas sklizně brambor závisí na odrůdě, kterou pěstujete. Existují různ...
Rebarbora je oblíbená zelenina, která se používá hlavně v kuchyni jako surovina pro různé moučníky, kompoty, marmelády nebo sirupy. Rebarbora má příjemně kyselou chuť, která osvěžuje a dodává pokrmům zajímavou příchuť. Je také bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu, které prospívají našemu zdraví. Pěstuje se snadno a není náročná na péči. Stačí jí dostatek vláhy, živin a slunečního svitu. Rebarbora se může sklízet dvakrát do roka, pokud dodržíme několik zásad. Jak probíhá druhá sklizeň? Prv...
Rebarbora je zajímavá zelenina, která se používá spíše jako ovoce. Její kyselé a šťavnaté řapíky se hodí k přípravě marmelád, kompotů, koláčů, zákusků, ale i slaných pokrmů. Rebarbora je bohatá na vitamín C, draslík, vápník, fosfor a pektin. Má také blahodárné účinky na trávení, játra a krevní tlak. Jak ale správně sklízet a zpracovat rebarboru na podzim? Kdy a jak sklízet rebarboru? Rebarbora se obvykle sklízí na jaře, když jsou její řapíky mladé a šťavnaté. Sklizeň začíná v dubnu a končí v...
Rebarbora je oblíbená zelenina, která se využívá hlavně v kuchyni. Její mladé listové řapíky mají příjemně kyselou chuť a obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty. Rebarbora je prospěšná pro krevní oběh, pokožku, vlasy, nervovou soustavu a kosti. Z rebarbory se dají připravit různé dobroty, jako jsou koláče, bublaniny, marmelády, kompoty nebo polévky. Jak ale správně pěstovat a sklízet rebarboru na zahradě? Pěstování rebarbory Rebarbora je nenáročná rostlina, která vydrží na jednom místě i...
Jarní cibulka je oblíbená zelenina, která se hodí do salátů, polévek, pomazánek i jako ozdoba pokrmů. Má jemnou a svěží chuť, která je méně ostrá než u zralé cibule. Jarní cibulku můžete pěstovat na zahradě nebo v květináči na okně. Jak ji správně sklízet a jaké jsou její přínosy pro zdraví? Kdy sklízet jarní cibulku? Jarní cibulku můžete sklízet, jakmile její listy dorostou do délky asi 15 cm. To obvykle trvá 8 až 10 týdnů od výsevu. Pokud jste ji zasadili na podzim, budete sklízet na jaře....
Červená cibule je oblíbenou zeleninou, která se hodí do salátů, polévek, omáček i pečených pokrmů. Má jemnější a sladší chuť než žlutá cibule a je také bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály. Jak ale správně pěstovat a sklízet červenou cibuli, aby byla kvalitní a dlouho vydržela? Pěstování červené cibule Červenou cibuli můžeme pěstovat ze sazečky nebo ze semene. Sazečku vysazujeme na jaře, obvykle v dubnu, do řádků vzdálených 25-30 cm a do hloubky 2-3 cm. Semeno vyséváme na podzim, obvy...
Cibule je oblíbená zelenina, která se používá v mnoha kuchyních a receptech. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, a má také antibakteriální a protizánětlivé účinky. Cibule se dá pěstovat na zahradě, na poli nebo i doma v květináči. Jak na to? Druhy cibule Existuje mnoho druhů cibule, které se liší tvarem, velikostí, barvou, chutí a dobou dozrávání. Mezi nejznámější patří: Červená cibule - má kulatý tvar, fialovou slupku a sladkou chuť. Hodí se do salátů, pomazánek nebo na...
Cibule je oblíbená a užitečná zelenina, kterou lze pěstovat ve vlastní zahradě. Pokud chcete mít z cibule co největší užitek, je důležité ji správně sklízet a skladovat. V tomto článku se dozvíte, jak na to. Kdy a jak sklízet cibuli? Správný čas na sklizeň cibule závisí na druhu a odrůdě, kterou pěstujete. Obecně platí, že cibule je připravena ke sklizni, když začne nať poléhat, zasychat a krček cibule změknout. To se obvykle děje v polovině až konci léta, asi 150 dnů po výsevu nebo výsadbě...
Cibule je oblíbená a zdravá zelenina, kterou můžete pěstovat na své zahradě. Ale víte, kdy je ten pravý čas ji sklízet? To záleží na tom, jakou cibuli pěstujete a jakým způsobem. Cibule ze sazečky Pokud jste si koupili malé cibulky sazečky, které jsou vypěstované ze semínek v minulém roce, můžete je vysadit na záhon na jaře a očekávat sklizeň v červnu až červenci. Cibule ze sazečky roste rychleji, lépe odolává plevelům a potřebuje dostatek prostoru. Ke sklizni je připravená, když je nať u p...
Cibule je oblíbená a zdravá zelenina, která se používá v mnoha pokrmech a salátech. Cibule se snadno pěstuje a sklízí, ale aby nám vydržela co nejdéle, je potřeba ji správně usušit a uskladnit. V tomto článku se dozvíte, jak sušit cibuli po sklizni, jaké jsou způsoby a pravidla sušení a skladování, a jak se vyhnout běžným problémům se sušenou cibulí. Kdy a jak sklízet cibuli? Sklizeň cibule závisí na odrůdě, podmínkách pěstování a počasí. Obecně platí, že cibuli sklízíme, když nať začne zasy...
Cibule je jedna z nejčastěji pěstovaných a používaných plodin na našich zahradách. Je to nenáročná rostlina, která má mnoho zdravotních i kulinářských předností. Abychom si mohli užívat její chuti a vůně co nejdéle, je důležité vědět, kdy a jak ji správně sklízet a skladovat. Kdy sklízet cibuli? Termín sklizně cibule závisí na tom, zda ji pěstujeme ze sazečky nebo ze semene. Cibule ze sazečky dozrává rychleji, obvykle už v červnu nebo červenci, zatímco cibule ze semene potřebuje asi o měsíc ...
Česnek je jednou z nejstarších a nejrozšířenějších kulturních rostlin, která má mnoho využití v kuchyni i v léčitelství. Mezi různými odrůdami česneku se vyznačuje dukát, který patří k bílým ozimým paličákům. Tento článek vám poradí, jak tento česnek pěstovat, kdy a jak ho sklízet a jak ho skladovat, abyste si mohli po celý rok užívat jeho výborné chuti a zdravotních přínosů. Česneku dukát: jak na pěstování? Česnek dukát se sází na podzim, nejlépe v druhé polovině října, kdy je půda ještě do...
Česnek paličák je oblíbenou odrůdou česneku, která se vyznačuje velkými a pravidelně uspořádanými stroužky kolem pevného středu. Jeho chuť je jemnější než u nepaličáků a dobře se hodí do různých pokrmů. Česnek paličák se pěstuje z podzimu do léta, kdy je potřeba ho správně sklízet a usušit, aby vydržel co nejdéle čerstvý a kvalitní. Jak na to? Kdy sklízet česnek paličák? Správný čas sklizně česneku paličáku závisí na jeho vývoji a stavu rostlin. Obecně platí, že česnek paličák dozrává v obdo...
Jarní česnek je oblíbenou zeleninou, která se vysazuje na jaře a sklízí se v létě. Jarní česnek má jemnější chuť než podzimní a je vhodný pro čerstvou konzumaci i zavařování. Jak správně pěstovat, sklízet a skladovat jarní česnek? Jak na pěstování jarního česneku? Jarní česnek se vysazuje na začátku dubna, když je půda dostatečně prohřátá. Volíme slunné a propustné stanoviště s dostatkem živin. Půdu zryjeme zhruba měsíc před výsadbou, aby dostatečně slehla a česnek lépe zakořenil. Podz...
Česnek je oblíbenou a zdravou potravinou, kterou si můžeme pěstovat na vlastní zahradě. Abychom si ho mohli užívat po celý rok, je třeba ho po sklizni správně usušit a uskladnit. Jak to udělat, aby česnek neztratil svou chuť, vůni a živiny? Podívejme se na několik tipů a triků, jak sušit česnek po sklizni. Kdy sklízet česnek? Prvním krokem k úspěšnému sušení česneku je jeho správná sklizeň. Česnek bychom měli sklízet, když je plně vyvinutý, ale ještě nepřezrálý. To poznáme podle stavu listů...
Česnek je jednou z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších plodin, které si můžete vypěstovat ve své zahradě. Česnek má mnoho zdravotních přínosů, jako je posilování imunity, prevence infekcí, snižování cholesterolu a krevního tlaku, a také dodává jídlům vynikající chuť a vůni. Ale jak správně sklízet česnek, aby byl co nejkvalitnější a nejdéle vydržel? Kdy sklízet česnek? Čas sklizně česneku závisí na tom, kdy jste ho zasadili a jaký druh česneku jste zvolili. Obecně platí, že česnek s...
Každý zahrádkář ví, že mšice nejsou jen nepříjemným pohledem, ale mohou způsobit opravdové škody na ...
Svilušky (Tetranychus) jsou drobní roztoči, kteří mohou způsobovat problémy jak na venkovních, tak i...
Když přijde jaro a zahrady se probouzejí do nového života, nejsou to jen květiny a stromy, které roz...
Přestože se může zdát, že výroba lisu na ovoce je komplikovaným úkolem vyhrazeným pouze zkušeným řem...
Vítejte v našem blogu! Dnes se podíváme na téma, které může zajímat každého milovníka domácích šťáv ...
Když bratři Hans a Heinz Emmerichovi v roce 1948 zakládali SOLO Kleinmotoren GmbH, možná ani netušil...
Při hledání nejlepšího způsobu, jak poskytnout vašim hospodářským zvířatům vyváženou stravu, je šrot...
Oprava rozprašovače může znít jako náročný úkol, ale ve skutečnosti to může být jednoduchý proces, k...
Vítejte ve světě zahradničení, kde každý detail může mít velký vliv na zdraví a krásu vaší zahrady. ...
Ruční kolová plečka je nepostradatelným nástrojem pro každého zahrádkáře, který ocení precizní práci...
Ruční secí stroje představují klíčový nástroj, který může značně usnadnit život zemědělcům, zejména ...
AMA je italská společnost, která vyrábí a prodává širokou škálu zahradnických strojů a nářadí. Spol...
Šrotovník na obilí je užitečný nástroj pro domácí chovatele, kteří chtějí mít kontrolu nad kvalitou ...
Šrotovník na obilí je užitečným zařízením pro každého, kdo chová zvířata nebo potřebuje zpracovávat ...
Šrotovník na obilí je skvělým pomocníkem pro všechny chovatele drůbeže, kteří si chtějí doma připrav...