Podzimní sklizeň rebarbory: jak na to?

Rebarbora je zajímavá zelenina, která se používá spíše jako ovoce. Její kyselé a šťavnaté řapíky se hodí k přípravě marmelád, kompotů, koláčů, zákusků, ale i slaných pokrmů. Rebarbora je bohatá na vitamín C, draslík, vápník, fosfor a pektin. Má také blahodárné účinky na trávení, játra a krevní tlak. Jak ale správně sklízet a zpracovat rebarboru na podzim?

podzimnni-sklizen-rebarbory

Kdy a jak sklízet rebarboru?

Rebarbora se obvykle sklízí na jaře, když jsou její řapíky mladé a šťavnaté. Sklizeň začíná v dubnu a končí v červnu, kdy rostlina přechází do květu.

Později se v řapících zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která může způsobit problémy s ledvinami.

Existuje však jedna odrůda rebarbory, která je vhodná k celoroční sklizni. Jmenuje se Glaskin’s Perpetual a je odolná vůči zvýšení kyselosti.

Pokud tedy máte tuto odrůdu, můžete si užít rebarboru i na podzim.

Sklizeň rebarbory je jednoduchá. Stačí vytrhnout řapíky z rostliny tak, aby zůstaly celé a nezůstaly na nich zbytky listů.

Listy totiž obsahují jedovaté látky a neměly by se konzumovat. Řapíky by měly mít délku asi 30 cm a průměr 1,5 až 2 cm. Z rostliny lze najednou sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila. Ideální dobou pro sběr jsou ranní hodiny, kdy je zelenina svěží.

banner blog bovram

 

Jak uchovat a zpracovat rebarboru?

Rebarboru můžete skladovat v chladničce tři až pět dní, nebo ji nakrájet a dát do mrazáku. Pokud chcete rebarboru zpracovat, máte na výběr z mnoha možností.

Rebarboru můžete vařit, péct, smažit, dusit, nakládat, nebo ji použít jako přísadu do salátů, polévek, omáček, těstovin, rýže, masa, sýra, jogurtu, nebo i nápojů.

Dobře se kombinuje s jiným ovocem, jako jsou jahody, maliny, borůvky, jablka, hrušky, meruňky, broskve, nebo citrusy.

Při zpracování rebarbory je třeba ji osladit, protože je velmi kyselá. Můžete použít cukr, med, javorový sirup, nebo jiné sladidlo. Rebarboru také můžete dochutit skořicí, vanilkou, zázvorem, kardamomem, nebo jiným kořením.

Je vynikající surovinou pro domácí marmeládu, kterou si můžete uchovat na zimu. K přípravě marmelády potřebujete jen rebarboru, cukr, citronovou šťávu, a pektin.

Postup je následující:

  • Omyjte a očistěte rebarboru a nakrájejte ji na malé kousky.
  • Vložte rebarboru do velkého hrnce a přidejte cukr a citronovou šťávu. Nechte stát asi 15 minut, aby rebarbora pustila šťávu.
  • Přiveďte směs k varu a vařte za občasného míchání asi 20 minut, nebo dokud rebarbora nezměkne.
  • Přidejte pektin a vařte ještě 5 minut, nebo dokud marmeláda nezhoustne.
  • Naplňte sterilizované sklenice marmeládou a uzavřete je. Nechte je vychladnout a uložte je na chladné a tmavé místo.
 

Rebarbora je také skvělá na koláče, zákusky, nebo buchty.

Zde je recept na jednoduchý a rychlý rebarborový koláč:

  • Rozehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte máslem pekáč o rozměrech 20 x 30 cm.
  • V míse smíchejte 250 g hladké mouky, 150 g cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, a špetku soli.
  • Přidejte 125 g změklého másla a 2 vejce a vypracujte hladké těsto.
  • Rozetřete těsto do pekáče a vyrovnejte povrch.
  • Na těsto rozložte 500 g omyté a nakrájené rebarbory a posypte 50 g cukru a 1 lžičku skořice.
  • Pečte koláč asi 35 minut, nebo dokud není zlatavý a propečený.
  • Nechte koláč vychladnout a podávejte ho s šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou, nebo jogurtem.

 banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

Harvesting Rhubarb - How To Tell When Rhubarb Is Ripe | Gardening Know How [online]. [cit. 23. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/rhubarb/harvesting-rhubarb.htm

harvest rhubarb lightly in September and October – Sustainable Market Farming [online]. [cit. 23. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.sustainablemarketfarming.com/tag/harvest-rhubarb-lightly-in-september-and-october/