Druhá sklizeň rebarbory

Rebarbora je oblíbená zelenina, která se používá hlavně v kuchyni jako surovina pro různé moučníky, kompoty, marmelády nebo sirupy. Rebarbora má příjemně kyselou chuť, která osvěžuje a dodává pokrmům zajímavou příchuť. Je také bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu, které prospívají našemu zdraví. Pěstuje se snadno a není náročná na péči. Stačí jí dostatek vláhy, živin a slunečního svitu. Rebarbora se může sklízet dvakrát do roka, pokud dodržíme několik zásad.

druha-sklizen-rebarbory

Jak probíhá druhá sklizeň?

První sklizeň rebarbory probíhá obvykle od dubna do konce června. Sklízíme jen řapíky, protože listy jsou jedovaté (obsahují kyselinu šťavelovou).

Řapíky neřežeme ani nestříháme, ale vytrháváme. Vylomíme je úplně dole, protože nevylomené zbytky by mohly zahnívat. Z každé rostliny můžeme sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila. Řapíky můžeme skladovat v chladničce tři až pět dní nebo je nakrájet a dát na mrazák. Na závěr sklizně ještě rebarboru pohnojíme.

Druhá sklizeň rebarbory je možná, pokud jsme první sklizeň ukončili do konce června.

Pokud jsme sklízeli déle, rebarbora už nemá dostatek síly na další růst a může oslabit nebo onemocnět. Druhá sklizeň probíhá obvykle v srpnu nebo září. Sklízíme opět jen řapíky, které jsou ale méně kyselé a méně šťavnaté než ty z první sklizně.

 

Řapíky opět vytrháváme a ukládáme stejně jako při první sklizni. Po druhé sklizni už rebarboru nepohnojujeme, ale necháme ji zazimovat. Před prvními mrazy ji můžeme zastlat rašelinou, listím nebo smrkovým chvojím, aby nezamrzla.

Rebarbora je tedy zelenina, kterou můžeme sklízet dvakrát do roka, pokud dodržíme správný čas a způsob sklizně. Rebarbora nám tak může poskytnout dvě úrody chutné a zdravé zeleniny, kterou můžeme využít v mnoha receptech.

Je také krásnou okrasnou rostlinou, která ozdobí naši zahradu svými velkými listy a nápadnými květy. Rebarbora je tedy skvělou volbou pro každého zahrádkáře, který si chce užít domácí produkty a zároveň mít krásnou zahradu.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

Harvesting Rhubarb - How To Tell When Rhubarb Is Ripe | Gardening Know How [online]. [cit. 23. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/rhubarb/harvesting-rhubarb.htm

harvest rhubarb lightly in September and October – Sustainable Market Farming [online]. [cit. 23. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.sustainablemarketfarming.com/tag/harvest-rhubarb-lightly-in-september-and-october/