Zakrslá kráva

Zakrslá kráva představuje více než jen okouzlující kuriozitu v zemědělském světě. Je symbolem genetické rozmanitosti a adaptability. Tyto miniaturní zvířata, ideální pro menší farmy a ekologické projekty, nabízí přátelský temperament a snížené nároky na prostor a výživu. V úvodu do jejich světa se zaměříme na jejich význam a potenciál pro udržitelné zemědělství.

zakrsla-krava

Zakrslá kráva

Zakrslá kráva, nazývaná také minikráva, vzbuzuje zájem chovatelů i milovníků zvířat.

Svou kompaktní velikostí a roztomilým vzhledem se odlišuje od běžných plemen skotu a otevírá tak dveře k novým možnostem chovu.

banner blog bovram

 

Původ a vlastnosti

Zakrslá plemena skotu pocházejí z různých částí světa.

Mezi nejznámější patří:

  1. Dexter: Původem z Irska, toto plemeno dorůstá výšky okolo 1 metru a váží 300-400 kg. Jsou známí svou klidnou povahou a nenáročností na chov.
  2. Dahomey: Pocházejí z Afriky a jsou nejmenším plemenem skotu na světě. Dorůstají výšky okolo 80-100 cm a váží 150-200 kg. Jsou odolní vůči teplu a parazitům.
  3. Miniaturní longhorn: Vyšlechtěné v USA, toto plemeno je zmenšenou verzí texaského longhorňáka. Dorůstají výšky okolo 100-115 cm a váží 250-350 kg. Jsou známí svými rohy a klidnou povahou.
 

Výhody

  • Menší prostor: Zakrslá kráva vyžaduje méně prostoru než běžná kráva, a proto je ideální pro malé farmy a pastviny.
  • Snadná manipulace: S menší velikostí přichází i snadnější manipulace a ošetřování.
  • Nižší náklady: Zakrslá plemena skotu spotřebují méně krmiva a vyžadují méně veterinární péče, čímž se snižují náklady na chov.
  • Rozmanitost produktů: I když v menším množství, zakrslá kráva poskytuje mléko a maso srovnatelné s běžnými plemeny.
  • Ekologický aspekt: Menší zvířata produkují méně hnoje a méně znečišťují pastviny.

Nevýhody

  • Nižší produkce: Zakrslá kráva produkuje méně mléka a masa než běžná kráva.
  • Nižší dostupnost: Nákup a chov zakrslých plemen může být obtížnější kvůli jejich menšímu rozšíření.
  • Specifické požadavky: I když jsou nenáročné, zakrslá plemena stále vyžadují specifické podmínky chovu a péče.

Zakrslá kráva představuje jedinečnou alternativu pro chovatele, kteří hledají nenáročná a roztomilá zvířata s užitkovým potenciálem.

Svou kompaktní velikostí a klidnou povahou si získávají srdce milovníků zvířat a otevírají dveře k novým možnostem chovu na malých farmách a pastvinách.

Nejčastější otázky

Kolik kilo má kráva?

Hmotnost krávy se liší v závislosti na plemeni, věku, zdravotním stavu a výživě. Průměrná hmotnost dospělé krávy:

  • Mléčná plemena: Tyto krávy obvykle váží mezi 500 a 700 kg. Například, dospělé holštýnské krávy, které jsou jedním z nejpopulárnějších mléčných plemen, mohou vážit kolem 680 kg.
  • Masná plemena: Krávy masných plemen mohou vážit více, často mezi 700 a 1,000 kg. Některé z nejtěžších plemen, jako je Charolais nebo Limousin, mohou vážit ještě více.

Jak dlouho je kráva Stelná?

Termín "stelná" se vztahuje k období, kdy je kráva schopna produkovat mléko po porodu. Toto období obvykle trvá asi 305 dní (10 měsíců), po kterém následuje období zhruba dvou měsíců, kdy je kráva "suchá", tedy neprodukuje mléko, což jí umožňuje odpočinout před dalším porodem a následnou laktací.

banner blog bovram

V našem e-shop si můžete zakoupit krmivo pro telatapřípravky na péči o paznehty nebo napáječky pro skot.