Vertikutace trávníku: Jak postupovat?

Vertikutace trávníku je důležitým krokem k udržení zdravého a krásného trávníku. Tento proces spočívá v prořezávání a provzdušňování trávníku, aby se odstranily staré a odumřelé části trávy, mech a další organické zbytky. Výsledkem je lepší růst trávy, zlepšení přístupu vzduchu, vody a živin ke kořenům a celkové posílení trávníkového systému. Níže naleznete podrobný návod, jak správně provést vertikutaci trávníku.

veritukace-travniku-postup

Kdy provádět vertikutaci?

Nejvhodnější období pro vertikutaci je na jaře, ideálně v dubnu nebo květnu, a na podzim v září nebo říjnu.

Tehdy je trávník v aktivní fázi růstu a má dostatek času na regeneraci před příchodem extrémních teplot.

Příprava na vertikutaci

  1. Zkontrolujte stav trávníku: Před zahájením vertikutace byste měli zkontrolovat, zda trávník není příliš suchý nebo příliš mokrý. Ideální je provádět vertikutaci, když je trávník mírně vlhký, aby se minimalizovalo poškození.
  2. Posečte trávník: Trávník by měl být před vertikutací posekán na výšku 2-3 cm. Kratší tráva umožní lepší přístup k půdě a usnadní práci vertikutátoru.
  3. Odstraňte nečistoty: Před zahájením vertikutace odstraňte z trávníku větve, listí a další větší nečistoty, které by mohly ztížit práci nebo poškodit vertikutátor.
 

Postup vertikutace

  1. Vyberte vhodný vertikutátor: Existují dva typy vertikutátorů – manuální a motorové. Pro menší plochy může být vhodný manuální vertikutátor, zatímco pro větší plochy je efektivnější motorový vertikutátor.
  2. Nastavte hloubku vertikutace: Hloubka vertikutace by měla být nastavena na 3-5 mm. Příliš hluboká vertikutace může poškodit kořeny trávy, zatímco příliš mělká nebude dostatečně efektivní.
  3. Provádějte vertikutaci křížem: Vertikutaci provádějte nejprve v jednom směru a poté kolmo na první směr. Tím zajistíte, že všechny části trávníku budou rovnoměrně prořezány a provzdušněny.
  4. Odstraňte odpad: Po vertikutaci shrabte a odstraňte veškeré vyřezané části trávy, mech a další organické zbytky. Můžete je použít na kompostování nebo je zlikvidovat jiným vhodným způsobem.

vertikutace-travniku

Péče po vertikutaci

  1. Dosetí trávníku: Pokud jste při vertikutaci odstranili větší množství trávy, může být nutné dosetí. Vyberte kvalitní travní osivo vhodné pro váš typ trávníku a rovnoměrně jej rozházejte po celé ploše.
  2. Hnojení: Po vertikutaci je ideální čas na aplikaci hnojiva. Použijte hnojivo bohaté na dusík, které podpoří růst trávy a urychlí její regeneraci.
  3. Zalévání: Trávník po vertikutaci pravidelně zalévejte, zejména v případě suchého počasí. Dbejte na to, aby půda byla rovnoměrně vlhká, ale ne přemokřená.
  4. Pravidelná údržba: Pravidelné sečení, hnojení a zavlažování jsou klíčové pro udržení zdravého trávníku po vertikutaci. Dbejte na to, aby trávník měl dostatek živin a vody pro optimální růst.

banner blog bovram

 

Nejčastější otázky

Co s trávníkem po vertikutaci?

Po vertikutaci je důležité trávník dosít travním osivem, aplikovat hnojivo bohaté na dusík a pravidelně zavlažovat. Tím podpoříte rychlou regeneraci a růst trávy.

Kdy se provádí vertikutace?

Vertikutace se provádí dvakrát ročně – na jaře, ideálně v dubnu nebo květnu, a na podzim v září nebo říjnu. V těchto obdobích je trávník v aktivní fázi růstu a lépe se regeneruje.

Co s mechem po vertikutaci?

Mech odstraněný při vertikutaci můžete využít jako materiál do kompostu nebo jej zlikvidovat. Pro prevenci dalšího růstu mechu je důležité trávník správně hnojit, zavlažovat a zajistit mu dostatek světla.

Kolik stojí vertikutace trávníku?

Cena vertikutace trávníku se liší podle velikosti plochy a regionu. Orientačně se pohybuje mezi 5 a 10 Kč za metr čtvereční při profesionálním provedení. Pokud si vertikutátor půjčíte, náklady na zapůjčení se pohybují kolem 500–1000 Kč za den.

Související články:

Můžete si prohlédnout naší kategorii Organických hnojivpřípravků na ochranu rostlin nebo travní směsi.