Slepice liliputka

Slepice liliputka je lidový název pro různá zakrslá plemena slepic, která se vyznačují malou tělesnou stavbou, vysokou snáškou a okrasným vzhledem. V tomto článku se dozvíte více o jejich historii, popisu, chovu a využití.

Slepice liliputka

Historie plemene

Zakrslé slepice se objevily již v pradávných dobách v Asii, kde byly chovány jako domácí zvířata.

Později se rozšířily do Evropy, kde byly oblíbené jako ozdoba zahrad a dvorů. Název liliputka pochází z dob našich prababiček, kdy o zakrslé drůbeži ještě nikdo nevěděl, a tak se vžil do paměti tento prostý, ale výstižný název.

Zakrslé slepice se vyskytují v mnoha různých plemenech, která se liší velikostí, barvou, peřím, hřebenem, povahou a dalšími znaky.

Mezi nejznámější plemena liliputek patří například:

  • Japonská liliputka: je jedno z nejmenších plemen slepic, s váhou kolem 0,5 kg u slepic a 0,6 kg u kohoutů. Má opeřenou hlavu s různými tvary hřebene, které jsou pojmenovány podle podobnosti s jinými předměty, jako je například vlna, koruna, růže nebo hřib. Peří je různobarevné, s častým výskytem bílé, černé, hnědé nebo zlaté barvy. Oči jsou tmavé a zobák je krátký a mírně zahnutý. Nohy jsou krátké a neopeřené, s čtyřmi prsty.
  • Nizozemská liliputka: je plemeno, které pochází z Nizozemska, kde bylo vyšlechtěno z japonských liliputek a jiných zakrslých plemen. Má opeřenou hlavu s jednoduchým hřebenem a malými laloky, které jsou sytě červené, stejně jako neopeřená kůže na krku. Peří je různobarevné, s častým výskytem bílé, černé, hnědé, modré nebo stříbrné barvy. Oči jsou tmavé a zobák je silný a mírně zahnutý. Nohy jsou středně dlouhé a neopeřené, s čtyřmi prsty.
  • Sebritka: je plemeno, které pochází z Anglie, kde bylo vyšlechtěno z japonských liliputek a jiných zakrslých plemen. Má opeřenou hlavu s různými tvary hřebene, které jsou pojmenovány podle podobnosti s jinými předměty, jako je například vlna, koruna, růže nebo hřib. Peří je různobarevné, s častým výskytem bílé, černé, hnědé, modré nebo zlaté barvy. Oči jsou tmavé a zobák je silný a mírně zahnutý. Nohy jsou středně dlouhé a neopeřené, s čtyřmi prsty.

V našem e-shopu si můžete zakoupit kurníky pro slepice, nebo také kvalitní krmivo pro slepice.

 

Popis plemene

Slepice liliputka je lehkého tělesného rámce, s váhou kolem 0,5 až 1 kg u slepic a kohoutů. 

Má opeřenou hlavu s různými tvary hřebene a laloků, které jsou sytě červené, stejně jako neopeřená kůže na krku. 

Peří je husté a lesklé, s různými barvami a vzory. Oči jsou tmavé a zobák je silný a mírně zahnutý. 

Nohy jsou středně dlouhé a neopeřené, s čtyřmi prsty.

Slepice liliputka je výbornou nosnicí, která snáší až 200 vajec ročně o hmotnosti kolem 30 g

Vajíčka mají krémovou až bílou skořepinu a jsou velmi chutná. Slepice liliputka je také dobrým zvířetem na maso, s kvalitním a šťavnatým masem. 

Kvokavost je u slepic liliputek spíše vzácná, protože jejich řídké opeření nedokáže dostatečně zahřát vajíčka k vylíhnutí.

banner blog bovram

 

Jak na chov?

Slepice liliputka je velmi odolná a otužilá slepice, která snáší dobře proměnlivé počasí a nízké teploty. 

Je také nenáročná na krmivo a spokojí se s kvalitní krmnou směsí, pšenicí, naklíčeným obilím nebo zeleninou

Je důležité zajistit jí dostatek čerstvé pitné vody a minerálních látek. 

Slepice liliputka je velmi klidná, přítulná a ochočitelná slepice, která se dobře snáší s ostatními zvířaty. 

Ráda se nechá hladit a krmí z ruky. Je vhodné chovat ji v prostorných a čistých kurnících, s možností výběhu na zelené ploše. 

Je třeba pravidelně kontrolovat její zdravotní stav a chránit ji před parazity, jako jsou blechy, všenky nebo čmelíci.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Plemena slepic – Wikipedie [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Plemena_slepic