Slepice bez peří: jaké jsou příčiny?

Peří je důležitou součástí těla slepic, které jim slouží k ochraně před chladem, vlhkostí, slunečním zářením, parazity a zraněním. Peří se skládá z bílkovin, které jsou pro slepice zdrojem energie a živin. Ztráta peří u slepic může být způsobena několika faktory.

Slepice bez peří_ jaké jsou příčiny_

Jaké jsou nejčastější příčiny?

Mezi nejčastější příčiny můžeme zařadit:

1) Přepéřování

Jedná se o přirozený proces, kdy slepice obměňují své staré peří za nové.

Přepeřování probíhá většinou na podzim, kdy ubývá denního světla a začíná se ochlazovat.

Trvá několik týdnů a během této doby slepice snášejí méně vajec. Jedná se o normální jev, který není důvodem k obavám.

2) Ektoparazité

Jedná se o vnější parazity, jako jsou vši, blechy, roztoči nebo čmelíci, kteří se živí krví nebo peřím slepic.

Ektoparazité způsobují slepicím svědění, podráždění, záněty a infekce kůže. Slepice se pak snaží zbavit parazitů tím, že si vytrhávají peří.

Mohou šířit mezi slepicemi nebo z prostředí, jako je kurník, hnízdo nebo výběhEktoparazité je nutné co nejdříve odstranit, protože mohou ohrozit zdraví a produktivitu slepic.

3) Nedostatečná strava

Slepice potřebují kvalitní a vyváženou stravu, která jim zajistí dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a vody.

Pokud slepice nedostávají dostatek těchto živin, mohou si vytrhávat peří, aby si doplnily bílkoviny nebo minerály.

Nedostatečná strava také oslabuje imunitu slepic a zvyšuje jejich náchylnost k parazitům a nemocem.

Slepice by měly mít k dispozici dostatek čerstvého krmení, vody a zeleniny. Krmení by mělo být podáváno pravidelně a v dostatečném množství.

4) Stres

Slepice jsou citlivá zvířata, která reagují na změny v prostředí, chování nebo zdravotním stavu.

Stres může být způsoben například nedostatkem prostoru, vysokou teplotou, špatným osvětlením, hlukem, šikanou, návštěvou dravců nebo nemocí. Stres způsobuje slepicím nervozitu, úzkost, agresivitu nebo depresi.

Slepice si pak mohou vytrhávat peří jako způsob uvolnění napětí nebo jako projev nudy. Stres je třeba co nejvíce snižovat, protože může negativně ovlivnit zdraví a snášku slepic.

banner blog bovram

 

Důsledky ztráty peří u slepic

Ztráta peří u slepic může mít různé důsledky, které závisí na rozsahu, příčině a době trvání problému.

Mezi možné důsledky patří:

  1. Snížení snášky: peří je složeno z bílkovin, které jsou také potřebné pro tvorbu vajec. Pokud slepice ztrácí peří, mohou mít nedostatek bílkovin, které pak musí čerpat z jiných zdrojů. To může vést k snížení snášky nebo kvality vajec. Ztráta peří také ovlivňuje hormonální rovnováhu slepic, která je důležitá pro reprodukci. Slepice, které ztrácejí peří, mohou být méně plodné nebo mít problémy s oplodněním.
  2. Zhoršení tepelné regulace: peří slouží jako izolace, která chrání slepice před chladem nebo horkem. Pokud slepice ztrácí peří, mohou mít problémy s udržením optimální tělesné teploty. To může vést k podchlazení nebo přehřátí, které mohou způsobit šok, dehydrataci nebo smrt. Slepice bez peří by měly mít k dispozici dostatek stínu, větru, vody a teplého podestýlky.
  3. Zvýšení rizika infekcí a zranění: peří také slouží jako ochrana před zraněním, infekcí nebo parazity. Pokud slepice ztrácí peří, mohou být více náchylné k poškrábání, odřeninám, krvácení, zánětům nebo infekcím kůže. Ztráta peří také odhaluje citlivé části těla, jako jsou hřebínek, lalůčky, kloaka nebo bradavice, které mohou být snadno napadeny parazity, bakteriemi nebo plísněmi. Slepice bez peří by měly být pravidelně kontrolovány, ošetřovány a dezinfikovány.
  4. Zhoršení sociálního postavení: slepice žijí v hejnu, kde platí určitá hierarchie a pravidla. Slepice, které ztrácí peří, mohou být považovány za slabé, nemocné nebo nevzhledné. To může vést k jejich šikaně, vyloučení nebo napadení ze strany ostatních slepic. Slepice bez peří mohou mít nižší sebevědomí, méně se zapojovat do aktivit hejna nebo se izolovat.
 

Jak se vypořádat se ztrátou peří u slepic

Ztráta peří u slepic je nepříjemným problémem, který je třeba řešit co nejdříve a efektivně. Zde jsou některé tipy, jak se vypořádat se ztrátou peří u slepic:

  1. Zjistit příčinu ztráty peří: prvním krokem je zjistit, proč slepice ztrácí peří. To může vyžadovat pozorování chování slepic, prohlídku jejich těla a kůže, kontrolu kvality a množství krmení, vody a zeleniny, ověření podmínek v kurníku a výběhu, nebo konzultaci s veterinářem. Pokud je možné, je třeba odstranit nebo zmírnit faktor, který způsobuje ztrátu peří, jako je například léčba parazitů, změna stravy, zlepšení prostředí, nebo snížení stresu.
  2. Podpořit růst nového peří: druhým krokem je podpořit růst nového peří u slepic, které ztratily peří. To může zahrnovat dodávání doplňků stravy, jako jsou bílkoviny, vitamíny, minerály, omega-3 mastné kyseliny, nebo aminokyseliny, které jsou potřebné pro tvorbu peří. Také je možné použít speciální masti, spreje, nebo oleje, které stimulují růst peří, zklidňují podrážděnou kůži, nebo chrání peří před dalším poškozením. Dále je vhodné zajistit dostatek odpočinku, klidu, a pohody pro slepice, které se přepeřují.
  3. Zabránit další ztrátě peří: třetím krokem je zabránit další ztrátě peří u slepic, které již ztratily peří. To může znamenat ochranu slepic před chladem, horkem, vlhkostí, nebo slunečním zářením, například poskytnutím teplých dek, stínů, větrání, nebo slunečních clon. Také je nutné zabránit šikaně, napadení, nebo oštipování slepic, které jsou bez peří, například oddělením agresivních slepic, poskytnutím dostatku prostoru, hnízd, nebo zábavy, nebo použitím ochranných náhubků, límečků, nebo vest . Navíc je důležité pravidelně kontrolovat zdravotní stav slepic, které jsou bez peří, a v případě potřeby je ošetřit, dezinfikovat, nebo léčit.

U nás si můžete zakoupit kurníky pro slepice nebo kvalitní krmivo pro nosnice.

Pár rad na závěr...

Slepice bez peří jsou nejen nevzhledné, ale také ohrožené na zdraví a produktivitě. Ztráta peří u slepic může mít různé příčiny a důsledky, které je třeba identifikovat a řešit. Slepice bez peří potřebují zvláštní péči a podporu, aby se jim vrátilo peří a zlepšila se jim kvalita života. 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Feather Loss in Backyard Chickens [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.mannapro.com/homestead/feather-loss-in-backyard-chickens

7 Reasons Why Chickens Lose Feathers And How To Cure It | Chickens And More [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.chickensandmore.com/chicken-feather-loss/

Why is my chicken losing feathers? [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.raising-happy-chickens.com/chicken-losing-feathers.html