Škůdci pokojových rostlin na listech a v hlíně: Jak se bránit?

Pokojové rostliny vnášejí do našich domovů život a krásu, ale i ony se mohou stát terčem nevítaných hostů - škůdců. Tito nenápadní vetřelci dokáží rostlinám ublížit, a v nejhorším případě je i zahubit. V tomto článku se podíváme na nejběžnější škůdce pokojových rostlin, jak je poznat a jak proti nim bojovat. Znalost škůdců a metod jejich hubení je klíčová pro udržení zdraví a vitality vašich pokojových rostlin. Včasná detekce a správný zásah vám pomohou ochránit vaše zelené přátele a zajistit, aby vám dělaly radost po mnoho let.

skudci-pokojovych-rostlin

Nejčastější škůdci pokojových rostlin

Mezi nejčastější škůdce pokojových rostlin patří:

  1. Mšice: Škůdci, kteří se vyskytují v koloniích a sají šťávu z rostlin. Mohou způsobit deformaci listů, žloutnutí a opadávání listů a celkové oslabení rostliny.
  2. Molice: Drobný létavý hmyz, který připomíná komáry. Vysávají šťávu z rostlin a způsobují lepkavý povlak na listech, tzv. medovnici.
  3. Červci a puklice: Tito škůdci se vyskytují v různých tvarech a velikostech, ale obvykle se podobají malým vatovým chomáčkům nebo štítkům. Přisávají se na listy a stonky rostlin a sají z nich šťávu.
  4. Třásněnky: Drobný hmyz, který se živí rostlinnými buňkami. Poškozené listy žloutnou a zbarvují se do stříbrna, rostliny se zastavují v růstu a zasychají.
  5. Smutnice: Larvy smutnic žijí v půdě a živí se kořeny rostlin. Napadené rostliny zaostávají v růstu, listy žloutnou a vadnou.

Jak poznat škůdce pokojových rostlin?

Prvním krokem k boji proti škůdcům je jejich včasná detekce. Pravidelně kontrolujte své rostliny, a to i ze spodu listů, kde se škůdci často skrývají.

Všímejte si drobných hmyzích tělísek, lepkavých skvrn na listech, deformací listů a dalších neobvyklých symptomů.

 

Jak bojovat proti škůdcům pokojových rostlin?orchidej-rostlina

Existuje několik metod boje proti škůdcům pokojových rostlin:

  1. Prevence: Nejlepším způsobem, jak se zbavit škůdců, je prevence. Pravidelně kontrolujte své rostliny, udržujte je v čistotě a odstraňujte napadené listy a květy. Zajistěte jim vhodné pěstební podmínky, jako je dostatek světla a vlhkosti.
  2. Mechanické metody: Napadené rostliny můžete omýt mýdlovou vodou nebo je osprchovat proudem vody. Napadené listy a květy odstraňte a zlikvidujte.
  3. Biologické metody: Existuje řada užitečných hmyzích predátorů, kteří se živí škůdci pokojových rostlin. Mezi ně patří například slunéčka sedmitečná, zlatoočka obecná a roztoči.
  4. Chemické metody: V případě silného napadení škůdci lze použít chemické insekticidy. Při použití chemických přípravků je důležité dodržovat návod k použití a dodržovat bezpečnostní pokyny.

Černé tečky na pokojových rostlinách

Černé tečky na listech pokojových rostlin se mohou objevit z různých důvodů, které se liší v závažnosti i způsobu řešení:

  1. Plísňové choroby: Patří mezi nejčastější původce černých teček. Mohou se projevovat i jako hnědé skvrny, plísňové povlaky nebo hniloba listů a stonků.
  2. Bakteriální choroby: Méně časté než plísňové, ale neméně znepokojivé. Napadené listy hnědnou a vadnou, na okrajích se objevují vodnaté skvrny, které později hnědnou a měknou.
  3. Škůdci: Někteří škůdci, jako například třásněnky nebo roztoči, po sobě zanechávají na listech drobné černé tečky, exkrementy. Kromě teček se mohou objevovat i další symptomy, jako je žloutnutí listů, deformace listů a celkové oslabení rostliny.
  4. Nekrotické skvrny: Vzniknou v důsledku odumírání rostlinných buněk. Mohou být způsobeny nadměrnou zálivkou, přelitím, nevhodnou hnojivou zálivkou, slunečním úpalem nebo průvanem.
 

Diagnostika

Pro správnou léčbu a záchranu vaší rostliny je klíčová správná diagnostika.

Podrobně si prohlédněte listy, stonky a substrát rostliny. Všímejte si tvaru, barvy a velikosti teček, případně dalších symptomů, jako je žloutnutí listů, deformace listů, opadávání listů, lepkavý povlak nebo hniloba.

Pomocí lupy si lépe prohlédněte spodní stranu listů, kde se škůdci často skrývají.

Pokud si nejste jisti diagnózou, neváhejte se obrátit na odbornou prodejnu květin nebo zahradnické centrum, kde vám s určením problému a s výběrem vhodné léčby pomohou.

Léčba a prevence

Způsob léčby černých teček na pokojových rostlinách se liší v závislosti na jejich příčině:

  1. Plísňové a bakteriální choroby: V případě plísňových a bakteriálních chorob je nutné odstranit napadené listy a části rostliny a zlikvidovat je. Ošetřete rostlinu fungicidním nebo baktericidním přípravkem podle návodu. Zajistěte rostlině vhodné pěstební podmínky, jako je dobrá cirkulace vzduchu a dostatečná drenáž substrátu.
  2. Škůdci: Pokud jsou černé tečky způsobeny škůdci, je nutné rostlinu důkladně osprchovat proudem vody a mechanicky odstranit škůdce z listů a stonků. V případě silného napadení použijte insekticidní přípravek podle návodu. Důležitá je i prevence, proto pravidelně kontrolujte rostliny a včas zlikvidujte napadené listy a květy.
  3. Nekrotické skvrny: U nekrotických skvrn je nutné upravit pěstební podmínky tak, aby se zabránilo dalším škodám. Zkontrolujte zálivku, hnojení a umístění rostliny. Odstraňte napadené listy a udržujte rostlinu v čistotě a suchu.

Jak poznat napadení škůdců v hlíně?

Rozpoznat napadení škůdci v hlíně pokojových rostlin není vždy snadné, jelikož se tito škůdci skrývají pod povrchem substrátu.

Existuje však několik signálů, které vám napoví, že se s vaší rostlinou děje něco nekalého:

  1. Pomalejší růst: Napadené rostliny obvykle rostou pomaleji než zdravé rostliny.
  2. Žloutnutí a opadávání listů: Nedostatek živin z napadených kořenů může vést k žloutnutí a opadávání listů.
  3. Vadnutí rostliny: V pokročilých stadiích napadení může rostlina vadnout a uhynout.
  4. Deformace listů: Někteří škůdci, jako například dřenohlízky, mohou způsobovat deformace listů.
  5. Výskyt dospělých hmyzích škůdců: V případě molic kořenových se dospělí hmyz může vyskytovat na spodní straně listů.
 

Škůdci balkonových rostlin

Důležitým krokem v boji proti škůdcům je jejich včasná detekce.

Pravidelně kontrolujte své rostliny, a to i ze spodu listů, kde se škůdci rádi skrývají.

Všímejte si drobných hmyzích tělísek, lepkavých skvrn na listech, deformací listů a dalších neobvyklých symptomů.

Jak se zbavit škůdců na balkóně?

Existuje několik metod, jak se zbavit škůdců na balkonových rostlinách:

  1. Prevence: Nejlepším řešením je předcházet napadení škůdci. Pravidelně kontrolujte rostliny, udržujte je v čistotě a odstraňujte napadené listy a květy. Zajistěte jim vhodné pěstební podmínky, jako je dostatek světla, vlhkosti a drenáž.
  2. Mechanické metody: Napadené rostliny omyjte mýdlovou vodou nebo osprchujte proudem vody. Napadené listy a květy odstraňte a zlikvidujte.
  3. Biologické metody: Využijte pomoc užitečných hmyzích predátorů, kteří se živí škůdci balkonových rostlin. Mezi ně patří slunéčka sedmitečná, zlatoočka obecná a roztoči.
  4. Chemické metody: V případě silného napadení lze použít chemické insekticidy. Dodržujte návod k použití a bezpečnostní pokyny.

sazeni-pokojovych-rostlin

Jak rozpoznat pavučinky na pokojových rostlinách?

Pavučinky na pokojových rostlinách jsou tenké, jemné sítě, které se obvykle objevují na spodní straně listů, v jejich rozích nebo na stoncích.

Jsou téměř průhledné a často je snadno přehlédnete, pokud se na rostlinu nepodíváte zblízka.

Přítomnost pavučinek může být doprovázena dalšími příznaky, jako jsou:

  • Žluté nebo bílé skvrny na listech: Tyto skvrny jsou způsobeny tím, že pavoučí roztoči vysávají šťávu z listů.
  • Zakrslé nebo zkroucené listy: Nedostatek živin způsobený sáním roztočů může vést k deformaci listů.
  • Opadávání listů: Při silném napadení mohou listy opadávat.

Příčiny vzniku pavučinek

Pavučinky na pokojových rostlinách jsou nejčastěji dílem pavoučích roztočů.

Pavoučí roztoči jsou drobný hmyz, který se živí mízou rostlin a přitom vytváří jemné pavučinky.

Tito škůdci se rychle množí v teplém a suchém prostředí, což z nich činí běžný problém v domácnostech s nízkou vlhkostí vzduchu.

 

Jak se zbavit pavučinek?

  1. Zvýšení vlhkosti: Pavoučí roztoči preferují suché prostředí. Zvýšení vlhkosti kolem rostlin může pomoci snížit jejich populace. Toho lze dosáhnout pravidelným rosením rostlin vodou nebo umístěním nádob s vodou v blízkosti rostlin.
  2. Mechanické odstranění: Pokud je napadení lehké, můžete pavoučí roztoče a jejich pavučinky jednoduše omýt vodou. Použijte jemný proud vody nebo otřete listy vlhkým hadříkem.
  3. Insekticidní mýdlo nebo olej: Tyto přírodní prostředky jsou účinné proti pavoučím roztočům. Insekticidní mýdlo rozpusťte ve vodě podle návodu a postříkejte napadené rostliny. Olej lze také použít jako postřik, který roztoče udusí.
  4. Chemické insekticidy: V případě silného napadení může být nutné použít chemické insekticidy. Vyberte si produkt specificky určený k boji proti pavoučím roztočům a postupujte podle pokynů na obalu.
  5. Izolace napadených rostlin: Aby se zabránilo šíření roztočů na další rostliny, je dobré napadené rostliny izolovat, dokud se problém nevyřeší.

Prevence

Prevence je klíčem k udržení pokojových rostlin bez škůdců.

Několik preventivních opatření zahrnuje:

  1. Pravidelná kontrola: Často kontrolujte listy a stonky vašich rostlin, zejména spodní strany listů, kde se roztoči rádi skrývají.
  2. Udržování optimální vlhkosti: Udržujte vyšší vlhkost vzduchu v místnosti, kde máte pokojové rostliny.
  3. Správná péče: Zdravé rostliny jsou méně náchylné k napadení škůdci. Dbejte na správnou zálivku, hnojení a dostatečné osvětlení.
  4. Čistota: Udržujte rostliny čisté. Pravidelně otírejte prach z listů a okolní prostředí.

pestovani-pokojovych-rostlin

Třásněnky a světlušky - Dva odlišní vetřelci v zahradě

Svět rostlin je fascinující, ale skrývá i skrytá nebezpečí. Škůdci, jako třásněnky a světlušky, i když se liší vzhledem a způsobem života, můžou ohrozit krásu a zdraví našich zahrad.

Třásněnky

Třásněnky jsou drobný hmyz, sotva viditelný pouhým okem.

Vyskytují se v široké škále barev, od bílé a žluté po hnědou a černou.

Živí se rostlinnými buňkami, čímž způsobují značné škody na rostlinách.

Symptomy napadení třásněnkami:

  1. Žloutnutí a zbarvení listů do stříbrna: Poškozené buňky listů ztrácejí chlorofyl, což vede k jejich zbarvení do žluta a stříbrna.
  2. Deformace listů: Napadené listy se můžou krčit, kroutit nebo deformovat.
  3. Snížený růst rostlin: Třásněnky odčerpávají z rostlin živiny, což brzdí jejich růst.
  4. Vysychání rostlin: V pokročilých stadiích napadení můžou rostliny zasychat a uhynout.

Jak se proti nim bránit?

  • Prevence: Udržujte zahradu čistou a bez plevele, kde se třásněnky rády skrývají. Zajistěte rostlinám dostatek prostoru a dobrou cirkulaci vzduchu.
  • Mechanické metody: Napadené listy a květy odstraňte a zlikvidujte. Pravidelně omyjte rostliny proudem vody, abyste smyli třásněnky z listů.
  • Biologické metody: Využijte pomoc dravých hmyzích predátorů, jako jsou slunéčka sedmitečná, zlatoočka obecná a dravčí roztoči, kteří se živí třásněnkami.
  • Chemické metody: V případě silného napadení lze použít insekticidy. Dodržujte návod k použití a bezpečnostní pokyny.

Světlušky

Světlušky, s jejich tajemným světlem a nočními tanci, vzbuzují úžas a fascinaci.

Bohužel se ale jejich larvy, tzv. dravci, živí kořeny rostlin a můžou tak způsobit značné škody.

Symptomy napadení:

  • Vadnutí rostlin: Napadené rostliny začínají vadnout a žloutnout.
  • Pomalejší růst: Dravci odčerpávají z rostlin živiny, což brzdí jejich růst.
  • Hniloba kořenů: V pokročilých stadiích napadení můžou kořeny rostlin hnít a rostliny uhynout.

Jak se bránit?

  • Prevence: Vyhýbejte se nadměrné zálivce, která podporuje růst hub a plísní, které dravci preferují.
  • Mechanické metody: Napadené rostliny vyryjte ze země a zlikvidujte.
  • Chemické metody: V případě silného napadení lze použít insekticidy. Dodržujte návod k použití a bezpečnostní pokyny. 
 

Nejčastější otázky

Jak zlikvidovat červce na pokojových rostlinách?

Červce lze zlikvidovat mechanickým odstraněním pomocí vatového tamponu namočeného v alkoholu nebo mýdlovém roztoku.

Použijte také insekticidy specifické pro červce nebo olej na bázi neem.

Jak poznat třásněnku?

Třásněnky jsou malé, úzké hmyzové škůdce dlouhé 1-2 mm. Mají světlé nebo tmavé tělo a často se skrývají na spodní straně listů.

Typickými příznaky napadení jsou stříbřité skvrny na listech a jemné černé tečky (výkaly).

Jak vypadá puklice?

Puklice jsou hmyz s tvrdým, zaobleným tělem, které je často pokryté voskovou vrstvou.

Vypadají jako malé, hnědé nebo bílé hrbolky na stoncích a listech rostlin.

Jak zbavit substrát škůdců?

Pro zbavení substrátu škůdců použijte sterilizaci mikrovlnnou troubou nebo pečením v troubě při 90 °C po dobu 30 minut.

Můžete také namočit substrát do vody s přidaným insekticidem nebo použít biologické prostředky, jako jsou hlístice. 

Související články:

Můžete si prohlédnout naší kategorii organických hnojiv nebo přípravky na ochranu rostlin.

Zdroje článku:

Common Houseplant Insects & Related Pests | Home & Garden Information Center [online]. [cit. 25. 06. 2024]. Dostupné z: https://hgic.clemson.edu/factsheet/common-houseplant-insects-related-pests/

Managing insects on indoor plants | UMN Extension [online]. [cit. 25. 06. 2024]. Dostupné z: https://extension.umn.edu/product-and-houseplant-pests/insects-indoor-plants

What's Attacking My Houseplant? Common Indoor Plant Pests. — Seattle's Favorite Garden Store Since 1924 - Swansons Nursery [online]. [cit. 25. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.swansonsnursery.com/blog/houseplant-pests