Samice od bažanta: kompletní průvodce

Samice bažanta se od svých jasně zbarvených protějšků, samců, liší méně nápadným, ale stejně zajímavým způsobem. Její peří je obvykle směsí hnědých, šedých a béžových odstínů, což jí umožňuje dokonale splynout s okolním prostředím. Tento kryptický zbarvení je klíčové pro ochranu před predátory, zejména během hnízdění. Samice jsou obvykle menší než samci, s tělesnou délkou pohybující se kolem 50-60 cm a hmotností mezi 0,9 a 1,2 kg.

samice-od-bazanta

Chování a životní cyklus

Samice bažanta vede převážně skrytý život. Její rok je rozdělen do několika klíčových období, která zahrnují páření, hnízdění a péči o mláďata. Během jarního páření přitahuje samice pozornost samce prostřednictvím specifických zvukových signálů.

Po oplození si samice buduje hnízdo na zemi, často ve vysoké trávě nebo pod křovím, kde snese mezi 8 až 12 vajec. Po dobu přibližně 23 dnů sedí na vejcích, než se vylíhnou kuřata.

Tyto kuřata jsou precociální, což znamená, že se rodí plně opeřená a schopná krátce po vylíhnutí následovat matku.

Samice bažanta je menší než kohout, měří obvykle 55–70 cm. Má také kratší ocas. Její peří je hnědé barvy s tmavými vlnkami, které ji dobře maskují v přírodě.

Slepice se živí rostlinnou potravou, jako jsou listy, semena a plody. Sbírá ji na polích, v lesích a na zahradách.

V období toku, které probíhá na jaře, se slepice páří s kohouty. Kohouti se snaží přilákat samice svou krásou a hlasitým kokrháním.

banner blog bovram

 

Role v ekosystému

Samice bažanta hrají nezastupitelnou roli v ekosystému. Nejenže jsou zodpovědné za výchovu mladých, ale jejich přítomnost ovlivňuje také distribuci a hustotu populace bažantů v daném prostředí.

Díky své schopnosti maskování a tichému chování jsou samice důležitým článkem v potravním řetězci, sloužící jako kořist pro dravce a tím podporující biodiverzitu.

Ohrožení a ochrana

Přestože jsou bažanti běžní, samice čelí několika hrozbám, včetně ztráty přirozeného prostředí kvůli urbanizaci a zemědělství, stejně jako predace ze strany domácích a volně žijících zvířat.

Lov také představuje významnou hrozbu, zejména v období, kdy samice sedí na vejcích nebo vede kuřata. Ochranná opatření zahrnují vytváření bezpečných hnízdních oblastí, omezení lovu v klíčových obdobích a osvětu veřejnosti o významu ochrany samice bažanta.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, můžete si u nás zakoupit krmivo pro bažanty od značky Energys.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Bažant královský – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%BEant_kr%C3%A1lovsk%C3%BD

Bažant obecný – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%BEant_obecn%C3%BD