S jakými druhy holubů se můžete setkat?

Holubi jsou ptáci z čeledi holubovití, která zahrnuje asi 300 druhů rozšířených po celém světě. Holubi se vyznačují kulatou hlavou, krátkým zobákem, dlouhým krkem a robustním tělem. Mají dobře vyvinuté vole, které jim umožňuje polykat velké množství potravy a trávit ji později. Holubi jsou schopni vytvářet různé zvuky pomocí hlasivek a vzduchu v plicích. Jsou také známí svou inteligencí, pamětí a orientací. Někteří holubi dokážou rozpoznat sebe sama v zrcadle, počítat, rozlišovat tvary a barvy nebo se učit slovní zásobu.

druhy-holuba

Druhy holubů

Holubi se dělí na několik rodů, které se liší podle vzhledu, způsobu života a rozšíření.

Mezi nejznámější rody patří:

  1. Columb: tento rod zahrnuje asi 35 druhů holubů, kteří žijí převážně v Evropě, Asii a Africe. Jsou to holubi střední velikosti s šedým, hnědým nebo černým opeřením, často s bílými nebo černými pruhy na křídlech nebo ocasu. Mezi zástupce tohoto rodu patří například holub skalní, holub hřivnáč, holub doupňák nebo holub domácí, který byl domestikován z holuba skalního a dal vzniknout mnoha plemenům chovaným pro maso, sport nebo zábavu.
  2. Streptopelia: tento rod zahrnuje asi 16 druhů holubů, kteří žijí v Africe, Asii a Austrálii. Jsou to holubi menší velikosti s hnědým nebo šedým opeřením, často s černým proužkem na krku. Mezi zástupce tohoto rodu patří například holub zebřík, holub senegalský, holub perlový nebo holub zahradní, který se rozšířil i do Evropy a Ameriky jako invazní druh.
  3. Zenaida: tento rod zahrnuje asi 9 druhů holubů, kteří žijí v Americe. Jsou to holubi střední velikosti s hnědým, šedým nebo růžovým opeřením, často s bílými skvrnami na křídlech nebo ocasu. Mezi zástupce tohoto rodu patří například holub karolínský, holub běloocasý, holub bělohlavý nebo holub galapážský, který je endemický pro Galapágy.
  4. Treron: tento rod zahrnuje asi 30 druhů holubů, kteří žijí v Asii a Africe. Jsou to holubi větší velikosti s zeleným, žlutým nebo oranžovým opeřením, často s kontrastními pruhy nebo skvrnami na křídlech nebo ocasu. Mezi zástupce tohoto rodu patří například holub zelený, holub žlutobřichý, holub oranžovobřichý nebo holub růžový, který je národním ptákem Mauricia.

Kromě těchto rodů existují i další rody holubů, které zahrnují například holuby chocholaté, holuby zelenokřídlé, holuby krvavé, holuby nádherné, holuby nikobarské, holuby stěhovavé, holuby vínokrké, holuby zejkozobé nebo holuby zoborožce. Holubi jsou tedy velmi rozmanitá a zajímavá skupina ptáků, která si zaslouží naši pozornost a ochranu.

Pokud jste chovatelem holubů, doporučujeme vyzkoušet kvalitní Krmivo Energys pro holuby.

banner blog bovram

 

Nejčastější otázky

Kolik je druhů holubů?

Existuje přibližně 310 druhů holubů. Holubi patří do rodiny ptáků zvané Columbidae, která zahrnuje jak holuby, tak hrdličky. Tato rodina je rozšířena po celém světě s výjimkou nejchladnějších oblastí a hlubokých oceánů.

Jaký je rozdíl mezi holubem a hrdličkou?

Hlavní rozdíly mezi holubem a hrdličkami jsou ve velikosti, barvě a chování. Hrdličky jsou obvykle menší než holubi a mají často jemnější a měkčí rysy. Barva hrdliček bývá více na šedou nebo hnědou, zatímco holubi mají často pestřejší a výraznější zbarvení. Co se týče chování, hrdličky jsou známy svým charakteristickým houkáním, zatímco holubi mají často hlasitější a méně melodický zpěv.

Jak se jmenuje mládě holuba?

Mládě holuba se nazývá "holoubě". Holoubata se líhnou z vajec a jsou zpočátku zcela závislá na péči svých rodičů, kteří je krmí speciálním "holubím mlékem" – výživnou směsí, která se tvoří ve vole rodičovských ptáků.

Kde bydlí holuby?

Holubi jsou velmi přizpůsobiví a mohou žít v různých prostředích. Ve volné přírodě mohou holubi obývat lesy, savany, pouště a horské oblasti. Mnoho druhů se však přizpůsobilo životu v blízkosti lidí a běžně je možné je vidět v městských oblastech, parcích, na farmách a dokonce v hustě obydlených městských centrech. V těchto oblastech si holubi budují hnízda na stromech, budovách, mostech a dalších lidských konstrukcích.

Zdroje článku:

Holub – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub

Holub domácí – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub_dom%C3%A1c%C3%AD