Roztoči v matraci: mýtus nebo reality?

Roztoči jsou malí členovci, kteří žijí v domácím prachu a způsobují alergie u mnoha lidí. Často se tvrdí, že koberce jsou ideálním prostředím pro jejich rozmnožování, ale je to pravda? A jak se zbavit roztočů v koberci i v celé domácnosti?

roztoci-v-matraci

Co jsou roztoči a jak žijí?

Roztoči jsou příbuzní klíšťatům a měří v průměru asi 0,2 až 0,5 mm. Jsou průsvitní, takže je bez mikroskopu těžko vidět. Roztoči se živí odumřelými částečkami kůže, plísněmi, kvasinkami a bakteriemi, které se nacházejí v domácím prachu.

Žijí dva až čtyři měsíce a za tu dobu vyprodukují dvě stě krát více exkrementů, než sami váží. Tyto výkaly obsahují alergeny, které vyvolávají nepříjemné příznaky u alergiků, jako jsou kýchání, svědění, kašel, dušnost nebo ekzémy.

banner blog bovram

Roztoči potřebují ke svému životu vlhkost a teplotu. Ideální podmínky pro ně jsou teplota mezi 22 a 26 stupni Celsia a vlhkost 70 až 80 procent.

Pokud tyto hodnoty klesnou, roztoči usychají a umírají. Naopak, pokud se zvýší, roztoči se rychleji množí. Roztoči také nemají rádi světlo, proto se schovávají v temných a úzkých prostorách.

Kde najdeme nejvíce roztočů?

Nejvíce roztočů se vyskytuje v ložnici, kde trávíme asi třetinu našeho života. Matrace, polštáře, peřiny a ložní prádlo jsou pro ně ideálním místem, kde najdou dostatek potravy, vlhkosti a tepla.

V jedné matraci se může nacházet až několik milionů roztočů. Další místa, kde se roztoči rádi usazují, jsou sedací soupravy, křesla, závěsy, koberce, plyšové hračky nebo oblečení.

Jak se roztočů zbavit?

Úplně se roztočů zbavit nelze, ale lze snížit jejich počet a tím i riziko alergických reakcí.

Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout:

  • Pravidelně větrejte ložnici a udržujte v ní nižší teplotu a vlhkost. Ideálně by teplota měla být do 20 stupňů Celsia a vlhkost do 50 procent.
  • Používejte protialergické chrániče matrací, polštářů a peřin, které zabraňují pronikání roztočů a jejich výkalů. Tyto chrániče je třeba prát na vysokou teplotu, nejlépe nad 60 stupňů Celsia, alespoň jednou za měsíc.
  • Měňte ložní prádlo nejméně jednou za dva týdny a také ho peruťe na vysokou teplotu. Pokud je možné, sušte prádlo na slunci nebo v sušičce, která roztoče zahubí.
  • Vysávejte pravidelně podlahy, koberce, sedací nábytek a závěsy. Používejte vysavač s HEPA filtrem, který zachytí i ty nejmenší částice prachu a alergenů. Vysavač vyprazdňujte a čistěte často.
  • Pokud máte doma koberce, volte raději ty s krátkým vlasem, které jsou snadněji udržovatelné. Koberce s dlouhým vlasem jsou pro roztoče příznivější, protože jim poskytují více úkrytů a vlhkosti. Koberce je vhodné také pravidelně čistit speciálními prostředky nebo parním čističem.
  • Omezte množství plyšových hraček, polštářků, dek a dalších textilií, které mohou být zdrojem prachu a roztočů. Tyto věci je třeba také často prát nebo vysávat.
  • Zbavte se plísní, které jsou potravou pro roztoče. Plísně se tvoří v místech s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny, kuchyně nebo sklepy. Používejte odvlhčovače, větrejte a čistěte plísně speciálními prostředky.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Jak se zbavit roztočů v matraci?

Pro odstranění roztočů z matrace je důležité pravidelné čištění. Použijte vysavač s HEPA filtrem pro odstranění roztočů a jejich výkalů. Dále je efektivní použít parní čistič, který využívá vysoké teploty k zabití roztočů. Pravidelně také perete povlečení a prostěradla v horké vodě (nejméně 60°C) a udržujte nízkou vlhkost v místnosti, protože roztoči preferují vlhké prostředí.

Jak poznat, že mám roztoče v matraci?

Roztoči jsou mikroskopickí, takže je nelze vidět pouhým okem. Přítomnost roztočů může být naznačena alergickými reakcemi jako je kýchání, rýma, svědění očí nebo astma, zvláště po probuzení. Testovací sady pro detekci roztočů jsou také dostupné na trhu.

Jak zničit roztoče?

Kromě pravidelného čištění a používání parního čističe je důležité udržovat nízkou vlhkost v místnosti, protože roztoči preferují vlhké prostředí. Použití vzdušných filtrů a časté větrání také pomáhá snižovat populaci roztočů. Speciální obaly na matrace a polštáře proti roztočům mohou také omezit jejich přítomnost.

Jak se poznají roztoči?

Roztoči jsou extrémně malí a nejsou viditelní pouhým okem. Typicky měří mezi 0,2-0,3 milimetrů. Jsou rozpoznáváni spíše jejich dopadem na zdraví (např. alergie) než přímou vizuální identifikací. Mikroskop je potřebný k jejich přímému pozorování. Roztoči preferují teplé, vlhké prostředí a často se vyskytují v matracích, čalouněném nábytku a kobercích.

Zdroje článku:

How to Prevent Dust Mites in Mattresses (2024) - Mattress Clarity [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.mattressclarity.com/blog/prevent-dust-mites-mattresses/

How to Remove Dust Mites from a Mattress | Heveya® Singapore [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.heveya.sg/blogs/articles/102507910-how-to-remove-dust-mites-from-a-mattress