Pštros dvouprstý

Pštros dvouprstý je největším a nejrychlejším ptákem na světě. Žije v Africe, kde se přizpůsobil různým podmínkám, od pouští po savany. Je to nelétavý pták, který má na nohách jen dva prsty, z nichž jeden je opatřen ostrým drápem. Má dlouhý krk, malou hlavu a velké tělo pokryté černým, bílým nebo šedým peřím. Samci jsou větší a pestřejší než samice a dosahují výšky až 2,8 metru a hmotnosti až 145 kilogramů. Samice jsou menší a šedohnědé barvy.

pstros-dvouprsty

Základní charakteristiky

Pštros dvouprstý je společenský pták, který žije ve stádech o 5 až 50 jedincích. Stáda se skládají z dominantního samce, několika samic a mladých ptáků.

Pštrosi se dorozumívají různými zvuky, jako jsou vrčení, syčení, pískání nebo bublání. Jsou také schopni vydávat hluboký zvuk podobný lvímu řevu, kterým varují ostatní ptáky před nebezpečím nebo vyjadřují svou náladu.

Je to všežravec, který se živí rostlinnou i živočišnou potravou. Mezi jeho oblíbenou stravu patří tráva, listy, květy, semena, plody, hmyz, ještěrky, hlodavci nebo mršiny. Pštros nemá zuby, proto polyká malé kameny, které mu pomáhají rozdrtit potravu v žaludku. Pštros také potřebuje hodně vody, kterou pije z napajedel nebo z rosy na rostlinách.

Je to polygamní pták, který se páří během suchého období. Samec si vybuduje hnízdo v zemi, do kterého naklade 2 až 15 vlastních vajec a několik cizích vajec od jiných samic. Vajíčka jsou velká, bílá a váží až 1,5 kilogramu.

Samec a dominantní samice se střídají v sezení na vejcích, která trvá asi 40 dní. Mláďata se líhnou zároveň a jsou schopna chodit a běhat krátce po vylíhnutí. Jsou pokrytá hnědým proužkovaným peřím, které je maskuje před predátory. Mláďata zůstávají se svými rodiči až do dalšího ročního období páření.

Pštros dvouprstý je ohrožený pták, který čelí mnoha hrozbám, jako jsou lov, ztráta přirozeného prostředí, choroby nebo konkurence s domácími zvířaty.

Je také chován na farmách pro své maso, kůži, peří nebo vejce, které jsou ceněné pro svou výživnou a léčivou hodnotu. Pštros je také symbolem mnoha afrických kultur, které mu připisují různé významy a vlastnosti. Pštros je například považován za zvíře moudrosti, rychlosti, síly nebo plodnosti.

V našem obchodě si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro pštrosy od značky Energys.

 

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Jak dlouho se dožije pštros?

Pštrosi se obvykle dožívají věku mezi 40 až 50 lety. Tento věk se může lišit v závislosti na podmínkách v zajetí nebo v divočině.

Jak často snáší vejce pštros?

Pštrosice začínají snášet vejce ve věku přibližně 2-4 let a mohou snášet vejce každý druhý den během snůškové sezóny. Sezóna snůšky trvá zhruba 5-6 měsíců v roce, a během této doby může pštrosice snést až 40-60 vajec.

Kde žije pštros dvouprstý?

Pštros dvouprstý (Struthio camelus) je domovem v Africe, přičemž jeho rozšíření zahrnuje savany, polopouště a suché krajiny. Tento druh pštrosa se nejčastěji vyskytuje na jihu Sahary a v oblastech jako je Keňa, Namibie a Jihoafrická republika. Preferuje otevřené plochy, kde má dobrý výhled a může využívat své schopnosti rychlého běhu k úniku před predátory.

Zdroje článku:

Pštros dvouprstý – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1tros_dvouprst%C3%BD