Přeštické černostrakaté prase

V malebných kopcích západních Čech, v oblasti Přešticka, Klatovska a Domažlicka, se chová starobylé plemeno prasat s bohatou historií a výjimečnými vlastnostmi. Řeč je o přeštickém černostrakatém praseti, které se pyšní nenáročností, odolností a výjimečnou kvalitou masa, jež si získalo oblibu mezi gurmány i znalci. Přeštické prase, s typickým černostrakatým zbarvením a klidnou povahou, je živoucím odkazem na tradici českého venkova. Zachování a popularizace tohoto plemene je důležité nejen z kulturního a historického hlediska, ale i pro gastronomii a udržení biodiverzity.

presticce-prase

Přeštické černostrakaté prase

Přeštické černostrakaté prase je starobylé plemeno prasat s bohatou historií sahající až do 19. století.

Toto původní české plemeno se vyznačuje nenáročností, odolností a výjimečnou kvalitou masa, které si získalo oblibu mezi gurmány i znalci.

banner blog bovram

Historie a původ

Přeštické prase pravděpodobně vzniklo křížením staročeského štětináče a švábsko-hallského barevného prasete.

Počátky šlechtění sahají do oblasti Přešticka, Klatovska a Domažlicka, odkud plemeno získalo své jméno.

V roce 1992 bylo zařazeno mezi genetické zdroje a od roku 1996 se chová v uzavřené populaci.

 

Vzhled a vlastnosti

Přeštické prase má střední tělesný rámec s typickým černostrakatým zbarvením.

Černá barva s bílým sedlem je znakem plemene a dodává mu rustikální vzhled.

Prasata se vyznačují klidnou povahou, odolností vůči chorobám a nenáročností na chov. Jsou přizpůsobivá různým podmínkám prostředí a daří se jim i v extenzivních chovech.

Maso s výjimečnou chutí

Maso přeštického prasete je proslulé svou šťavnatostí, křehkostí a výraznou chutí.

V porovnání s moderními plemeny má vyšší obsah tuku a mramorování, které mu dodává specifické vlastnosti.

Do 70 kg živé váhy je maso ideální na šunku, sádlo a další lahůdky. V minulosti se z něj vyráběla proslulá "Pražská šunka", která se hojně exportovala.

 

Ohrožené plemeno

Přeštické černostrakaté prase patří mezi ohrožená plemena prasat.

V současnosti je chováno v malých chovech a jeho počet se pohybuje okolo 400 kusů.

Zachování plemene je důležité z hlediska biodiverzity a udržení genetické rozmanitosti.

Podpora chovu a popularizace

Pro zachování a popularizaci plemene se realizují různé aktivity. Chovatelé se sdružují v zájmových organizacích a pořádají se přehlídky a ochutnávky masa.

Zvyšuje se zájem o produkty z přeštického prasete ze strany farmářských trhů a restaurací, které se zaměřují na regionální speciality a tradiční gastronomii.

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Co to je preštík?

"Preštík" je v češtině nářeční označení pro malé prase nebo prasátko. Může se také vyslovovat jako "preštíček" v některých regionech České republiky.

Jak dlouho trvá výkrm prasat?

Výkrm prasat, tedy doba od odstavení od matky až po dosažení tržní hmotnosti, obvykle trvá asi 6 měsíců, závisí však na rase, podmínkách chovu a cílové hmotnosti prasat. Prase bývá obvykle odstaveno ve věku kolem 6-8 týdnů a vykrmeno do tržní hmotnosti 100-130 kilogramů.

Kde žije prase domácí?

Prase domácí (Sus scrofa domesticus) je domestikovaná forma divokého prasete a žije v mnoha různých prostředích po celém světě. Nejčastěji se nachází na farmách a v chovech, kde jsou chována pro maso a další produkty. Prasata jsou velmi přizpůsobivá a mohou žít v různých klimatických podmínkách, od chladných oblastí po tropické regiony.