Potřebuje slepice kohouta?

Slepice jsou oblíbenými domácími zvířaty, které nám poskytují nejen chutná a zdravá vajíčka, ale také společnost a zábavu. Mnoho lidí se však ptá, zda je nutné mít u slepic i kohouta, a jaký je vliv kohouta na chov slepic. V tomto článku se pokusíme odpovědět na tyto otázky a rozebrat některé mýty a pravdy o slepicích a kohoutech.

Potřebuje slepice kohouta

Věděli jste, že kohout není potřeba pro snášení vajec

Jedním z nejčastějších omylů je domněnka, že slepice potřebují kohouta, aby snášely vajíčka. Toto není pravda.

Slepice mají schopnost snášet vajíčka naprosto přirozeně, a to bez ohledu na to, zda je v jejich blízkosti kohout nebo ne. Tato schopnost je dána geneticky a získá ji každá slepice už jen tím, že se vylíhne z vajíčka.

Kohout je potřeba pouze k tomu, aby vajíčka oplodnil, tedy aby z nich mohla vylíhnout kuřátka. Pokud chcete mít vlastní odchov, musíte mít kohouta, který bude pářit slepice.

Oplodněná vajíčka se pak musí zahřívat buď pod kvočnou, nebo v líhni. Pokud nechcete mít kuřata, můžete si vystačit pouze se slepicemi.

banner blog bovram

Kohout má významnou roli v hejnu slepic

I když kohout není nezbytný pro produkci vajec, má mnoho dalších přínosů pro chov slepic.

Kohout je totiž přirozeným vůdcem a ochráncem hejna, který pomáhá udržovat pořádek, bezpečnost a harmonii mezi slepicemi. Mezi jeho hlavní funkce patří:

  • Ochrana před predátory: kohout je vždy ve střehu a varuje hejno před hrozícím nebezpečím, jako jsou lišky, kuny, psy, kočky, draví ptáci nebo hadi. Kohout je schopen i aktivně bránit slepice před útokem, a to i za cenu vlastního života. Kohout také pomáhá slepicím najít bezpečné místo pro snášení a líhnutí vajec.
  • Udržování hierarchie: kohout je dominantním členem hejna, který si vymezuje své území a své slepice. Kohout také zabraňuje přílišnému hašteření mezi slepicemi, které mohou být někdy agresivní nebo žárlivé. Kohout udržuje slepice ve skupině a zajišťuje, aby se žádná neztratila nebo neodchýlila. Kohout také pomáhá začlenit nové slepice do hejna a zklidnit situaci, pokud dojde k narušení rovnováhy.
  • Hledání potravy: kohout je zdatným hledačem potravy, který dokáže najít pro slepice chutná sousta, jako jsou semena, bobule, hmyz nebo červi. Kohout často nabízí slepicím své nálezy a láká je k sobě kokrháním. Kohout také pomáhá slepicím prokypřovat půdu a odstraňovat škůdce, jako jsou slimáci, housenky nebo klíšťata.
  • Páření a rozmnožování: kohout je jediným způsobem, jak zajistit oplodnění vajec a tím i odchov kuřat. Kohout se páří se slepicemi podle svého výběru a podle své kondice. Kohout může zaopatřit až 16 slepic, ale s přibývajícím věkem jeho výkonnost klesá. Kohout také pomáhá slepicím při líhnutí a péči o kuřata. Kohout je schopen ohlídat malá kuřátka, učit je hledat potravu a chránit je před nebezpečím.

V našem e-shopu si můžete zakoupit kurníky pro slepice nebo i krmivo pro nosnice.

 

Jaký je ideální poměr slepic a kohoutů?

Pokud se rozhodnete mít u slepic i kohouta, musíte si uvědomit, že ne každý kohout je vhodný pro každé hejno. Kohouti mají různé povahy, temperamenty a preference, a také různé nároky na prostor, potravu a péči.

Není dobré mít příliš mnoho kohoutů, protože to může vést k rivalitě, bojům, zraněním nebo stresu. Na druhou stranu, nemít žádného kohouta může být pro slepice nudné, nezajímavé nebo nebezpečné.

Ideální poměr slepic a kohoutů závisí na několika faktorech, jako jsou:

  • Velikost a typ hejna: obecně platí, že čím větší je hejno, tím více kohoutů je potřeba. Pokud máte hejno o 20 slepicích, stačí vám dva kohouti. Pokud máte hejno o 10 slepicích, postačí vám jeden kohout. Pokud máte hejno o 5 slepicích, můžete si vystačit i bez kohouta. Pokud máte více hejn různých plemen, je lepší mít pro každé hejno vlastního kohouta a držet je odděleně.
  • Velikost a typ prostoru: kohouti potřebují dostatek prostoru, aby si mohli vymezit své území a své slepice. Pokud je prostor příliš malý, kohouti se budou hádat, pronásledovat, klovat nebo zneužívat slepice. Pokud je prostor příliš velký, kohouti se mohou ztratit, ztratit kontakt se slepicemi nebo narazit na jiné kohouty. Ideální je mít pro každého kohouta a jeho slepice samostatný výběh o velikosti alespoň 10 m2, který je oplocený a zastřešený.
  • Zdraví a věk kohoutů: kohouti musí být zdraví, silní a vitální, aby mohli plnit své role v hejnu. Kohouti musí být pravidelně očkováni, odčervováni, ošetřováni a kontrolováni na případné parazity, nemoci nebo zranění. Kohouti také stárnou a s tím souvisí pokles jejich výkonnosti, energie a zájmu o slepice. Kohouti obvykle žijí 5 až 8 let, ale jejich vrcholná aktivita je mezi 2 a 4 roky. Pokud máte staršího kohouta, můžete mu pomoci tím, že mu zajistíte klidné a pohodlné místo, kde se může odpočívat a regenerovat.

Jak se starat o kohouta?

Kohout je důležitým a cenným členem hejna, který si zaslouží naši péči a respekt.

Kohout potřebuje několik základních podmínek, aby byl šťastný a spokojený.

Mezi ně patří:

  • Kvalitní a vyvážená strava: kohout potřebuje dostatek potravy, která mu dodá všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Kohout by měl mít přístup k čerstvé a čisté vodě, zrní, zelenině, ovoci, bylinkám a doplňkům, jako jsou vápenaté skořápky, sůl nebo jablečný ocet. Kohout by také měl mít možnost pást se na trávě, hledat potravu v půdě nebo si dopřát nějakou pochoutku, jako jsou jogurt, sýr nebo maso.
  • Dostatek prostoru a pohybu: kohout potřebuje mít dostatek prostoru, kde se může volně pohybovat, běhat, skákat, křepčit, koupit se v prachu nebo si protáhnout křídla. Kohout by měl mít také přístup k slunci, stínu, úkrytu a hnízdu. Kohout by měl mít možnost vybírat si mezi různými aktivitami, jako jsou hraní, společnost, odpočinek nebo páření.
  • Bezpečí a ochrana: kohout potřebuje být chráněn před nebezpečím, jako jsou predátoři, nepřátelští kohouti nebo nepříznivé počasí. Kohout by měl mít bezpečný a uzavřený výběh, který je oplocený, zastřešený a zabezpečený. Kohout by měl mít také možnost se schovat nebo utéct, pokud se cítí ohrožený nebo vystrašený.
  • Péče a hygiena: kohout potřebuje být pravidelně ošetřován a kontrolován na případné problémy, jako jsou paraziti, nemoci, zranění nebo deformace. Kohout by měl být pravidelně očkován, odčervován, ostříhán, ořezán, ošetřen a dezinfikován. Kohout by měl mít také možnost se koupat, čistit, upravovat a udržovat své peří, zobák, drápy a hřeben.
 

Pár rad na závěr..

Slepice a kohouti jsou fascinující a užiteční domácí zvířata, které nám mohou přinést mnoho radosti, zábavy a užitku. Slepice nepotřebují kohouta, aby snášely vajíčka, ale kohout má pro hejno slepic mnoho dalších výhod. Kohout je vůdcem, ochráncem, pomocníkem a partnerem slepic, který jim zajišťuje bezpečnost, harmonii, potravu a rozmnožování. Kohout si zaslouží naši péči a respekt, a pokud mu zajistíme vhodné podmínky, bude nám vděčný a oddaný. Pokud se rozhodnete mít u slepic i kohouta, musíte si dobře vybrat jeho plemeno, povahu, počet a prostor, aby byl kohout šťastný a spokojený, a aby byl pro hejno slepic přínosem a ne zátěží.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Do I need to keep a rooster with my backyard hens? – RSPCA Knowledgebase [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://kb.rspca.org.au/knowledge-base/do-i-need-to-keep-a-rooster-with-my-backyard-hens/

DO YOU NEED A ROOSTER FOR A HEN TO LAY AN EGG? – Small and backyard poultry [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://poultry.extension.org/articles/poultry-related-youth-programs/do-you-need-a-rooster-for-a-hen-to-lay-an-egg/

Do i need a rooster for hens to lay eggs? | Cloudflare [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/do-i-need-a-rooster-for-hens-to-lay-eggs/