Potkan jako domácí mazlíček? Jak na chov, podestýlku a stravu?

Potkan, který se chová jako domácí mazlíček, je potkan laboratorní (Rattus norvegicus). Jedná se o vyšlechtěnou formu potkana obecného, který žije volně v přírodě nebo v blízkosti lidských obydlí. Potkan laboratorní je zvyklý na kontakt s lidmi a je ochočený. Na rozdíl od potkana obecného, který může být nositelem nebezpečných nemocí, je potkan laboratorní zdravý a bezpečný pro člověka i pro jiná domácí zvířata.

potkan-jako-domaci-mazlicek

S jakými druhy se můžete setkat?

Existuje mnoho variet potkana laboratorního, které se liší barvou, typem a délkou srsti, velikostí a tvarem těla a uší.

Mezi nejznámější a nejoblíbenější variety patří:

  1. Potkan standard - má krátkou a hladkou srst, středně velké uši umístěné na vrchu hlavy a ocas stejně dlouhý jako tělo. Je to nejčastější a nejrozšířenější varianta potkana laboratorního.
  2. Potkan dumbo - má velké a kulaté uši umístěné na straně hlavy, které mu dodávají roztomilý vzhled. Má také širší hlavu a kratší ocas než potkan standard. Je to velmi oblíbená a vyhledávaná varianta potkana laboratorního.
  3. Potkan rex - má zvlněnou a hustou srst, která je na dotek hebká a měkká. Má také zvlněné vousy a ocas. Je to varianta, která vznikla mutací genu pro srst. Je to poměrně vzácná a dražší varieta potkana laboratorního.
  4. Potkan velveteen - má také zvlněnou srst, ale méně hustou a jemnější než potkan rex. Vznikl křížením potkana rex a potkana standard. Je to varianta, která je stále v procesu šlechtění a není ještě plně stabilizovaná.
  5. Potkan sphynx - je bezsrstý potkan, který má jen jemné chmýří na těle. Má také velmi citlivou kůži, která je náchylná k podráždění a zranění. Je to varianta, která vznikla mutací genu pro srst. Je to velmi vzácná a dražší varieta potkana laboratorního.

Kromě těchto variet existují ještě další, jako například potkan manx (bezocasý potkan), potkan dwarf (trpasličí potkan), potkan satin (lesklá srst), potkan harley (dlouhá srst) a další. Každá varieta má své specifické vlastnosti, ale z hlediska charakteru a potřeb se potkani nijak výrazně neliší.

banner blog bovram

Důležitější než vzhled je proto zvolit si zdravého a sociálního potkana, který se k vám bude hodit.

Pokud si chcete pořídit potkana jako domácího mazlíčka, měli byste se vyhnout nákupu v zverimexu nebo na trhu, kde se prodávají především potkany určení jako potrava pro hady.

Tito potkani jsou často nemocní, stresovaní a nezvyklí na lidi. Mnohem lepší je obrátit se na nějakou chovatelskou stanici nebo útulek, kde si můžete vybrat potkana s průkazem původu, očkováním a zdravotní prohlídkou.

Také se můžete poradit s chovatelem nebo odborníkem, který vám pomůže s výběrem a poskytne vám potřebné informace a rady.

 

Jaké potřebuje potkan vybavení?

Potkan je aktivní a zvědavý tvor, který potřebuje dostatek prostoru a stimulace.

Proto je důležité zajistit mu vhodnou klec, která bude splňovat následující požadavky:

  1. Velikost - klec by měla být co největší, aby potkan měl dostatek místa na pohyb, hraní a odpočinek. Minimální rozměry klece pro jednoho potkana by měly být 80 x 50 x 50 cm, pro dva potkany 100 x 60 x 60 cm a pro více potkanů ještě větší. Klec by měla být také dostatečně vysoká, aby potkan mohl využívat různé úrovně a mosty.
  2. Materiál - klec by měla být vyrobena z pevného a neškodného materiálu, který potkan nebude moci prokousat nebo poškodit. Ideální je kovová klec s plastovou nebo kovovou podložkou. Dřevěná klec není vhodná, protože potkan ji může zničit a navíc se do ní může vsáknout moč a způsobit zápach a plíseň.
  3. Mřížky - klec by měla mít mřížky, které budou dostatečně husté, aby potkan nemohl proklouznout ven nebo uvíznout mezi nimi. Optimální vzdálenost mezi mřížkami je 1-2 cm. Mřížky by měly být také pokryté nějakou ochrannou vrstvou, která zabrání korozi a otravě potkana.
  4. Dveře - klec by měla mít dveře, které budou snadno otevíratelné a zamykatelné, aby potkan nemohl utéct nebo se zranit. Dveře by měly být také dostatečně velké, aby potkan mohl projít bez problémů a aby se do klece dalo vložit a vyndat vybavení a potrava.
  5. Vybavení - klec by měla být vybavena různými předměty, které budou potkanovi sloužit k zábavě, cvičení a odpočinku.
 

Jak vybrat domeček, podestýlku nebo napáječku?

  1. Domeček - potkan potřebuje mít v kleci nějaké útočiště, kde se bude cítit bezpečně a kde si bude moci odpočinout. Domeček by měl být dostatečně velký, aby se do něj vešel celý potkan nebo více potkanů, pokud je chováte společně. Domeček by měl být také dobře větraný a snadno čistitelný. Můžete použít různé materiály, jako například dřevo, plast, keramiku nebo látku. Důležité je, aby domeček nebyl pro potkana nebezpečný nebo nepohodlný.
  2. Podestýlka - potkan potřebuje mít v kleci nějakou podestýlku, která bude pohlcovat moč a výkaly, zajišťovat tepelnou izolaci a komfort. Podestýlka by měla být suchá, měkká, neprašná a neškodná pro potkana. Můžete použít různé materiály, jako například dřevěné hobliny, piliny, seno, slámu, papír, bavlnu nebo kokosové vlákno. Důležité je, aby podestýlka nebyla pro potkana toxická, dráždivá nebo způsobující zácpu. Doporučujeme podestýlku Ekotek-t.
  3. Miska a napáječka - potkan potřebuje mít v kleci nějakou misku a napáječku, ze kterých bude pít a jíst. Miska by měla být stabilní, pevná a dostatečně velká, aby se do ní vešla potřebná dávka krmiva. Napáječka by měla být čistá, plná a dobře připevněná k mřížkám klece. Můžete použít různé typy napáječek, jako například lahve, misky nebo fontánky. Důležité je, aby napáječka nebyla pro potkana obtížně dostupná, netěsná nebo znečištěná.
  4. Krmivo - potkan potřebuje mít v kleci kvalitní a vyvážené krmivo, které bude pokrývat jeho nutriční potřeby. Krmivo by mělo obsahovat dostatek bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů. Můžete použít různé druhy krmiv, jako například granule, směsi, pelety nebo čerstvé potraviny. Důležité je, aby krmivo nebylo pro potkana škodlivé, zkažené nebo nudné.
  5. Hračky a pomůcky - potkan potřebuje mít v kleci různé hračky a pomůcky, které budou stimulovat jeho zvědavost, inteligenci a pohybové schopnosti. Hračky a pomůcky by měly být bezpečné, odolné a zajímavé pro potkana. Můžete použít různé předměty, jako například kola, tunely, žebříky, mosty, houpací sítě, koule, kostky, zvonky, provazy, větvičky, kartonové krabice nebo látkové hadry. Důležité je, aby hračky a pomůcky nebyly pro potkana nebezpečné, ostré, malé nebo jedovaté.
 

Jak pečovat o potkana?

Potkan je zvíře, které potřebuje pravidelnou a náročnou péči, aby byl zdravý, šťastný a spokojený.

Péče o potkana zahrnuje následující věci:

  1. Čištění - potkan potřebuje mít čistou klec, podestýlku, misku, napáječku, domeček a hračky. Čištění by mělo probíhat alespoň jednou týdně, přičemž by se měla vyměnit podestýlka, vyprázdnit miska, doplnit napáječka, vyčistit domeček a hračky a umýt klec. Čištění by mělo být prováděno opatrně a důkladně, aby se zabránilo zápachu, plísním, bakteriím a parazitům.
  2. Krmení - potkan potřebuje mít dostatek a pravidelné krmení, které bude odpovídat jeho potřebám a chutím. Krmení by mělo probíhat dvakrát denně, přičemž by se měla podávat vhodná dávka krmiva, která bude obsahovat všechny potřebné živiny. Krmení by mělo být doplňováno čerstvou a čistou vodou, která bude k dispozici po celý den. Krmení by mělo být také obohaceno o různé pochoutky, jako například ovoce, zeleninu, semena, ořechy, sýr nebo maso. Pochoutky by měly být podávány s mírou a opatrností, aby se zabránilo obezitě, alergiím nebo zažívacím potížím.
  3. Socializace - potkan potřebuje mít dostatek a pravidelné socializace, která bude posilovat jeho vztah s lidmi a jinými potkany. Socializace by měla probíhat každý den, přičemž by se měl potkan dostat z klece, pohladit, pohrát si, povídat si nebo naučit nějaký trik. Socializace by měla být prováděna jemně a trpělivě, aby se potkan cítil důvěrně a přátelsky. Socializace by měla být také doprovázena o různé odměny, jako například pochoutky, hračky nebo chválu. Odměny by měly být podávány spravedlivě a konzistentně, aby se potkan naučil rozlišovat mezi správným a špatným chováním.
  4. Zdraví - potkan potřebuje mít dostatek a pravidelné sledování jeho zdravotního stavu, které bude předcházet a řešit různé nemoci a problémy. Sledování by mělo probíhat alespoň jednou měsíčně, přičemž by se měl potkan prohlédnout, zvážit, změřit, zkontrolovat srst, kůži, oči, uši, nos, zuby, drápky, ocas a pohlavní orgány. Sledování by mělo být prováděno pozorně a pečlivě, aby se odhalily příznaky nějakého onemocnění nebo poranění. 

Doporučujeme vám podestýlku Ekotek-t.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Potkan – Wikipedie [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Potkan

Black rat - Wikipedia [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rat

House rat | rodent | Britannica [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.britannica.com/animal/house-rat

ADW: Rattus rattus: INFORMATION [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://animaldiversity.org/accounts/Rattus_rattus/