Potkan Dumbo

Dumbo potkan je varieta potkana obecného, která se liší od standardního potkana velkými ušima umístěnými po stranách hlavy. Je to inteligentní, přítulný a zvídavý mazlíček, který potřebuje hodně pozornosti a péče. V tomto článku se dozvíte více o jeho chovu, starostlivosti a zaujímavostech.

potkan-dumbo

Původ a vzhled dumbo potkana

Dumbo potkan není samostatný druh potkana, ale pouze jeho varianta, která vznikla mutací genu, který ovlivňuje tvar a umístění uší. Tato mutace se poprvé objevila v USA v 90. letech 20. století a postupně se rozšířila do celého světa.

Potkan je pojmenován podle slavného animovaného filmu od Walta Disneyho o létajícím slonovi s velkými ušima.

Od standardního potkana liší hlavně tím, že má větší uši, které jsou umístěné níže a více po stranách hlavy. Tím působí roztomileji a méně agresivně. Má také také plošší hlavu a širší čenich.

Ve všem ostatním je však naprosto stejný jako standardní potkan. Má stejnou velikost, váhu, délku života, chování a potřeby.

banner blog bovram

Může mít různé barvy srsti, od bílé, přes různé odstíny hnědé, až po černou. Může být také skvrnitý, pruhovaný, nebo mít jiné vzory.

Jeho oči mohou být černé, červené, nebo růžové. Samci jsou většinou robustnější než samice, které jsou o třetinu menší.

 

Chov a starostlivost o dumbo potkana

Dumbo potkan je velmi společenské a přátelské zvíře, které si rychle zvykne na svého majitele a rádo se s ním mazlí.

Je také velmi inteligentní a zvídavý, proto potřebuje hodně stimulace a zábavy. Pokud chcete mít doma šťastného dumbo potkana, pak byste měli dodržovat následující pravidla:

  • Pořiďte si dva nebo více dumbo potkanů stejného pohlaví: potkani jsou totiž velmi společenská zvířata, která potřebují mít svého kamaráda, se kterým si budou hrát, spát a komunikovat. Pokud budete mít jen jednoho potkana, bude se cítit osamělý a smutný. Pokud nechcete, aby potkani měli mláďata, pak si kupte potkany stejného pohlaví. Pokud chcete mít potkany různého pohlaví, pak je nutné je nechat vykastrovat.
  • Zajistěte jim dostatečně velkou a vybavenou klec: potkani potřebují mít dostatek prostoru pro pohyb, šplhání a hraní. Minimální velikost klece pro dva potkany je 60 x 40 x 50 cm, ale čím větší, tím lépe. Klec by měla být umístěna na klidném a světlém místě, kde není průvan, přímé slunce, ani vysoká teplota. V kleci by měly být různé průlezky, domečky, hračky, a další věci, které potkana zabaví a uspokojí jeho zvědavost. Samozřejmostí je miska na krmení a pítko na pití.
  • Pravidelně je čistěte a krmte: potkani jsou velmi čistotná zvířata, která si často upravují srst a udržují si hygienu. Přesto je nutné jim pravidelně čistit klec a měnit podestýlku, aby se zabránilo zápachu a šíření chorob. Podestýlka by měla být savá, pohlcující pachy a nesmí způsobit potkanovi alergii. Ideální jsou dřevěné peletky, nebo speciální podestýlka pro hlodavce. Potkani by měli mít k dispozici čerstvou vodu a kvalitní krmivo, které by mělo obsahovat různé obiloviny, semínka, ořechy, sušené ovoce a zeleninu. Potkani také ocení čerstvé ovoce a zeleninu, jako jsou jablka, mrkev, salát, nebo okurka. Měli byste se vyhnout čokoládě, citrusům, cibuli, avokádu, nebo syrovému bramboru, které mohou potkanovi ublížit.
  • Věnujte jim hodně pozornosti a lásky: potkani jsou velmi inteligentní a citlivá zvířata, která potřebují hodně pozornosti a lásky od svého majitele. Každý den byste si s nimi měli alespoň hodinu hrát, mazlit je, nechat je přecházet vám po ruce, za krkem, nebo podobně. Potkani si také rádi prohlížejí okolí, takže je můžete pouštět mimo klec, pokud je zabezpečíte před nebezpečím, jako jsou kabely, ostré předměty, nebo jiná zvířata. Potkani jsou také schopni se učit různým trikům, jako je sedni, lehni, nebo skoč, pokud je budete odměňovat pamlsky a chválou. Potkani jsou také velmi komunikativní a vydávají různé zvuky, kterými vyjadřují své pocity. Pokud budete potkana dobře znát, budete schopni rozpoznat, kdy je spokojený, kdy je smutný, kdy je vystrašený, nebo kdy je naštvaný.
 

Zajímavosti

Dumbo potkan je zajímavé a neobvyklé zvíře, které má mnoho zvláštních vlastností a schopností.

Zde je několik zajímavostí o dumbo potkanovi, které vás možná překvapí:

  1. Dumbo potkan má velmi dobrý sluch, který mu pomáhá orientovat se v prostoru a komunikovat s ostatními potkany. Jeho uši se také pohybují podle jeho nálady a výrazu. Když je potkan spokojený, jeho uši jsou vztyčené a rozevřené. Když je potkan smutný, jeho uši jsou sklopené a přitisknuté k hlavě. Když je potkan vystrašený, jeho uši jsou napnuté a zatažené dozadu.
  2. Dumbo potkan má také velmi citlivý čich, který mu umožňuje rozpoznat různé vůně a pachy. Potkani si navzájem označují své teritorium a partnery pomocí pachových žláz, které mají na břiše, na krku, na zadku, a na chodidlech. Potkani také používají pachy k vyjadřování svých emocí, jako je radost, vzrušení, nebo strach. Potkani si také rádi čichají mezi sebou, aby si vyměnili informace a upevnili své sociální vazby.
  3. Dumbo potkan je velmi mrštný a obratný, dokáže skákat, šplhat, plavat, a dokonce i létat. Potkani mají velmi silné zadní nohy, které jim umožňují skákat až do výšky 60 cm. Potkani také mají dlouhý ocas, který jim slouží jako protiváha a kormidlo při pohybu. Potkani jsou také schopni šplhat po různých površích, jako jsou dřevo, kov, nebo tkanina. Potkani také rádi plavou a dokážou se potopit až do hloubky 1 metru. Někteří potkani dokonce umí létat pomocí speciálních vest, které mají křídla a motor. 

Doporučujeme vám podestýlku Ekotek-t.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Potkan – Wikipedie [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Potkan

Black rat - Wikipedia [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rat

House rat | rodent | Britannica [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.britannica.com/animal/house-rat

ADW: Rattus rattus: INFORMATION [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://animaldiversity.org/accounts/Rattus_rattus/