Potkan domácí: chov, strava a péče

Potkan domácí je velký myšovitý hlodavec, který se vyskytuje téměř po celém světě. Původně pochází z východní Asie, odkud se rozšířil s pomocí námořní dopravy do Evropy a Severní Ameriky. Je považován za škůdce, protože požírá potraviny, napadá domácí zvířata a přenáší choroby a parazity. Na druhou stranu je to také inteligentní a společenský tvor, který se dá ochočit a chovat jako domácí mazlíček. Existuje mnoho variant potkana domácího, které se liší vzhledem i povahou. V tomto článku se dozvíte více o potkanu domácím, jeho původu, životě, chovu a péči.

potkan-domaci

Původ a rozšíření potkana domácího

Potkan domácí (Rattus norvegicus) patří do rodu Rattus, který zahrnuje asi 60 druhů myšovitých hlodavců. Jeho nejbližším příbuzným je krysa obecná (Rattus rattus), se kterou je často zaměňován.

Oba druhy jsou původem z Asie, kde se vyvinuli z primitivnějších forem hlodavců. Potkan domácí se pravděpodobně vyvinul v bažinatých oblastech Číny a Mongolska, kde se živil hlavně vodními rostlinami a živočichy.

Začal se rozšiřovat do ostatních částí světa až v 18. století, kdy byl zavlečen na lodích do Evropy a Severní Ameriky.

Zde se rychle přizpůsobil různým podmínkám a stal se synantropním druhem, tedy žijícím v blízkosti lidských sídel. Potkan domácí vytlačil krysu obecnou z mnoha oblastí, kde byla dříve hojná, zejména ve vnitrozemí. Nyní je rozšířen po celém světě, kromě Antarktidy a některých ostrovů.

banner blog bovram

Život a chování potkana domácího

Potkan domácí je velký hlodavec, který dosahuje délky těla 16–27 cm a hmotnosti 140–500 g. Jeho ocas je kratší než tělo a měří 13–20 cm. Má šupinatý povrch a je shora tmavší než zespodu.

Srst potkana domácího je obvykle hnědá nebo šedá, s bílým nebo černým břichem. Existují však i jiné barvy a vzory, jako je černá, bílá, žlutá, modrá, červená, kropenatá, pruhovaná nebo skvrnitá. Srst může být také různě dlouhá, hustá, zvlněná nebo bezsrstá.

Potkan domácí je všežravec, který se živí různými potravinami, jako jsou obiloviny, semena, ovoce, zelenina, maso, vejce, hmyz, ryby, plži nebo odpadky.

Je schopen přežít i na velmi chudé stravě, pokud má dostatek vody. Je také velmi inteligentní a zvědavý, dokáže se učit zkušenostmi a řešit problémy.

Potkan domácí je také velmi společenský a žije v hierarchicky uspořádaných skupinách, které se skládají z jednoho dominantního samce, několika samic a jejich potomků.

Je teritoriální a brání své území před cizími potkany. Potkan domácí je čilý zejména za soumraku a za svítání, kdy vyráží na potravu.

Rozmnožuje po celý rok, pokud jsou vhodné podmínky. Samice potkana domácího je březí 21–24 dní a rodí 4–8 mláďat, která jsou slepá, holá a bezmocná.

Samice potkana domácího je schopná zabřeznout znovu hned po porodu, takže může mít až 12 vrhů za rok. Mláďata potkana domácího jsou kojena asi 3 týdny, poté se začínají živit pevnou potravou.

Pohlavně dospívají ve věku 2–3 měsíců a jsou schopna se rozmnožovat. V přírodě dožívá 2 let, v zajetí až 4 let.

 

Jak na chov? Co může jíst a nesmí?

Chov a péče o potkana domácího vyžaduje několik základních kroků, které vám pomohou zajistit vašemu mazlíčkovi zdraví, pohodu a zábavu.

Zde jsou některé z nich:

  • Vyberte si vhodnou klec nebo nádobu pro potkana, která by měla být dostatečně prostorná, vzdušná, bezpečná a vybavená různými úkryty, hračkami a herními prvky. Umístěte ji na klidné místo, kde není příliš horko, studeno, průvan nebo hluk.
  • Zajistěte potkanovi kvalitní a vyváženou stravu, která by měla obsahovat speciální krmivo pro potkany, čerstvou vodu a občas i nějakou pochoutku, jako je kousek masa, vejce, ovoce nebo zeleniny. Vyhněte se potravinám, které jsou pro potkana toxické, alergenní nebo škodlivé, jako jsou například citrusy, avokádo, cibule, česnek, hrozny, rozinky, makadamové ořechy, syrové brambory.
 

Jak vybrat podestýlku pro potkana?

Podestýlka pro potkana domácího je důležitá pro jeho zdraví a pohodu. Podestýlka by měla být dobře savá, pohlcující pachy, nesmí způsobovat alergii ani dráždit dýchací cesty potkana. Také by měla být měkká, aby neotlačovala tlapky a vhodná pro likvidaci a recyklaci.

Na trhu je mnoho druhů podestýlek, například hobliny, štěpky, pelety, konopné, papírový granulát a další. Každý druh má své výhody a nevýhody, které je dobré zvážit před koupí. Některé podestýlky jsou levnější, ale méně kvalitní, jiné jsou dražší, ale vydrží déle a lépe pohlcují pachy. Některé podestýlky jsou vhodné pro kompostování, jiné pro spalování.

Nejlepší způsob, jak vybrat podestýlku pro potkana domácího, je vyzkoušet různé typy a zjistit, který nejvíce vyhovuje vám i vašemu mazlíčkovi. Můžete také kombinovat různé podestýlky, například použít kočkolit do záchůdku a štěpky do zbytku klece. Důležité je také pravidelně měnit podestýlku, aby byla čistá a suchá.

Doporučujeme vám podestýlku Ekotek-t.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Potkan – Wikipedie [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Potkan

Black rat - Wikipedia [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rat

House rat | rodent | Britannica [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.britannica.com/animal/house-rat

ADW: Rattus rattus: INFORMATION [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://animaldiversity.org/accounts/Rattus_rattus/