Pomůžou sirné knoty na čmelíky?

Sirné knoty na čmelíky jsou jedním z možných způsobů, jak se zbavit škodlivých parazitů, které mohou postihnout vaše zvířata nebo vaši zahradu. Sirné knoty jsou plátky papíru, na kterých je rovnoměrně nanesena vrstva síry. Při zapálení se oxid siřičitý vyvíjí a ničí mikroorganismy a plísně, které způsobují nemoci a choroby.

sirne-knoty-na-cmeliky

Používají se k ošetřování větších prostor (nad 5 m3), jako jsou kurníky, sklenice, skladovací nádoby nebo stodoly.

Sirné knoty se zapálí v určitém uzavřeném prostoru a po 2 - 4 hodinách místnost důkladně vyvětrejte. Spolehlivě ničí čmelíky, plísně a i jejich spóry.

Pokud chcete použít sirné knoty na čmelíky, můžete postupovat následovně:

  1. Vyberte si vhodnou velikost a množství sirných knotů podle velikosti a počtu čmelíců. Obecně platí, že jeden až dva plátky postačí k ošetření 100 litrů.
  2. Vyberte si vhodné místo pro ošetření. Místnost by měla být čistá, suchá a bezhořlavá. Pokud ošetřujete nádobu nebo sklenici, musíte ji uzavřít zátkou.
  3. Zavěste sirný knot na drát a zapalte ho na horní části. Vložte ho do ošetřované nádoby nebo sklenice a nechte ho působit po dobu 2 hodin.
  4. Po 2 hodinách vyvětrejte ošetřovanou nádobu nebo sklenici a vyhledejte zbytky síry. Pokud je potřeba, opakujte postup.
  5. Uchovávejte sirné knoty v uzavřeném originálním obalu v suchu a odděleně od potravin. 
 

Sirné knoty jsou bezpečné pro lidi i pro životní prostředí, pokud se dodržujeme správné bezpečnostní opatření. Sirné knoty jsou již připravené k okamžitému použitím, takže nemusíte čekat na jejich sírování. Jsou také snadno aplikovatelné a účinné.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit:

  1. Přípravky na čmelíky
  2. Spreje proti čmelíkům

Zdroje článku:

Čmelík kuří – Wikipedie [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cmel%C3%ADk_ku%C5%99%C3%AD