Plemena krav

Krávy, majestátní sudokopytníci, kteří nás provázejí po tisíce let, se vyskytují v široké škále plemen. Pochopení rozmanitosti plemen krav je důležité pro chovatele, zemědělce a milovníky zvířat, kteří se s nimi setkávají. Tento článek se ponoří do fascinujícího světa plemen krav a představí jejich rozmanité vlastnosti, vzhled a historii. Dozvíte se o hlavních kategoriích plemen, faktorech, které je odlišují, a o jejich významu pro chov a zachování biodiverzity. Nechte se uchvátit bohatou paletou plemen, od majestátního charolais až po roztomilého highland cattle, a objevte fascinující svět krav.

plemena-krav

Plemena krav: Rozmanitost v boviním světě

Krávy, majestátní sudokopytníci, se vyskytují v široké škále plemen, z nichž každé se vyznačuje jedinečnými vlastnostmi a vzhledem.

Pochopení rozmanitosti plemen krav je důležité pro chovatele, zemědělce a milovníky zvířat, kteří se s nimi setkávají.

banner blog bovram

Hlavní kategorie plemen

  • Dojná plemena: Šlechtěná pro maximální produkci mléka. Typickými představiteli jsou holštýnský skot, český strakatý skot a ayrshire.
  • Masná plemena: Zaměřená na produkci kvalitního hovězího masa. Mezi oblíbená plemena patří charolais, aberdeen angus, limousine a masný simentál.
  • Kombinovaná plemena: Spojují vlastnosti dojných a masných plemen. Příkladem je plemeno jersey, které produkuje mléko s vysokým obsahem tuku a bílkovin, a zároveň je vhodné pro produkci masa.

Další faktory rozlišování

  • Rohatost: Některá plemena jsou bezrohá, jiná mají rohy různé délky a tvaru.
  • Barva: Spektrum barev srsti krav je široké, od bílé a krémové přes hnědou a červenou až po černou.
  • Velikost: Plemena se liší v kohoutkové výšce a hmotnosti.
  • Původ: Plemena pocházejí z různých částí světa a jsou adaptována na specifické klimatické a zemědělské podmínky.

Význam plemen

  • Volba plemene: Chovatelé vybírají plemeno s ohledem na zamýšlený účel chovu (produkce mléka, masa, extenzivní pastva apod.) a na podmínky chovu.
  • Zachování biodiverzity: Různorodost plemen zajišťuje genetickou variabilitu a odolnost skotu vůči chorobám a nepříznivým vlivům prostředí.
  • Kulturní dědictví: Mnoho plemen má bohatou historii a je neodmyslitelnou součástí kulturní tradice a identity daného regionu.

Nejznámější plemena

  • Holštýnský skot: Dojné plemeno s černobílou skvrnitou srstí, vysoká produkce mléka.
  • Český strakatý skot: Dojné plemeno s červenobílou skvrnitou srstí, dobrá adaptabilita na různé podmínky.
  • Charolais: Masné plemeno s bílou srstí a velkým tělem, kvalitní hovězí maso.
  • Aberdeen angus: Masné plemeno s bezrohou černou srstí, mramorované maso.
  • Highland cattle: Robustní plemeno s dlouhou hnědou srstí, vhodné pro extenzivní pastvu.

Nejčastější otázky

Odkud pochází skot?

Skot, neboli domácí hovězí dobytek, je velká a různorodá skupina zvířat, která má dlouhou a složitou historii. Domestikace skotu začala přibližně před 10 000 lety, pravděpodobně v oblastech dnešního Turecka, Pákistánu a Indie. Tyto oblasti byly domovem prvních domestikovaných krav, které byly chovány především pro maso, mléko a jako pracovní zvířata.

Kolik kilo má kráva?

Hmotnost krav se může značně lišit v závislosti na plemeni, věku a účelu chovu. Průměrně může váha dospělé krávy kolísat mezi 600 a 800 kilogramy, ale u některých plemen, jako jsou masné plemena, může váha překročit i 1 000 kilogramů. Naproti tomu menší plemena mohou vážit okolo 400 kilogramů.

Kolik může mít kráva telat?

Co se týče rozmnožování, krávy obvykle rodí jedno tele za rok, což je výsledek gestační doby trvající přibližně 283 dní (asi 9 měsíců). I když je běžné, že kráva porodí jedno tele, výjimečně se mohou narodit i dvojčata. Schopnost krávy mít více než jedno tele v jednom porodu je vzácná a závisí na mnoha faktorech včetně genetiky a věku krávy.

 banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit krmení pro telata, napáječky nebo nástroje pro péči o paznehty.

Zdroje článku:

16 Common Cattle Breeds [online]. [cit. 31. 03. 2024]. Dostupné z: https://www.agriculture.com/family/living-the-country-life/16-common-cattle-breeds

Breeds | The Cattle Site [online]. [cit. 31. 03. 2024]. Dostupné z: https://www.thecattlesite.com/knowledge-centre/breeds

Breeds of cattle and buffalo [online]. [cit. 31. 03. 2024]. Dostupné z: http://www.agritech.tnau.ac.in/expert_system/cattlebuffalo/Breeds%20of%20cattle%20&%20baffalo.html