Onemocnění u slepic: co dělat, když slepice chrčí?

Chrčení slepic je častým příznakem respiračních onemocnění, která mohou být způsobena různými viry, bakteriemi nebo parazity (čmelíky). Respirační onemocnění mohou snížit snášku, zhoršit kvalitu vajec, oslabit imunitu a v některých případech i způsobit úhyn slepic. Proto je důležité včas rozpoznat a léčit chrčení slepic a předcházet jeho šíření v hejnu. Jaké problémy se mohou objevit při onemocnění?

Chrčení u slepic

Onemocnění u slepic: co dělat, když slepice chrčí

Bohužel, slepice jsou také náchylné k různým onemocněním, zejména těm, které postihují jejich dýchací systém.

Jedním z nejčastějších příznaků respiračních onemocnění je chrčení slepic, které může být doprovázeno dalšími symptomy, jako jsou kýchání, kašel, výtok z nosu nebo očí, apatie, hubnutí nebo ztráta chuti k jídlu.

Chrčení slepic může být způsobeno různými původci, jako například:

  1. Infekční bronchitida: jedná se o virové onemocnění, které se rychle šíří vzduchem a ovlivňuje hlavně mladé slepice. Kromě chrčení a kýchání může způsobit také snížení snášky, deformace vajec, zánět vejcovodů nebo neplodnost. Léčba spočívá v podávání antibiotik, vitamínů a elektrolytů, prevence v podobě očkování a hygieny.
  2. Mycoplazmóza: jedná se o bakteriální onemocnění, které se přenáší kontaktem s infikovanými slepicemi nebo jejich výkaly. Kromě chrčení a výtoků z nosu a očí může způsobit také zánět kloubů, otoky, slepotu nebo úhyn. Léčba spočívá v podávání antibiotik, prevence v podobě karantény a dezinfekce.
  3. Kokcidióza: jedná se o parazitární onemocnění. Kromě chrčení a kašle může způsobit také průjem, krvácení, anémii, dehydrataci nebo úhyn. Léčba spočívá v podávání antikokcidiálních léků, prevence v podobě čistoty a kvalitního krmiva.

banner blog bovram

 

Jak na správnou léčbu?

Pokud si všimnete, že vaše slepice chrčí, je důležité co nejdříve zjistit příčinu a zahájit léčbu.

Některé respirační onemocnění mohou být totiž velmi nebezpečné nejen pro slepice, ale i pro lidi.

Proto je vhodné dodržovat následující kroky:

  1. Izolujte nemocné slepice: aby se zabránilo šíření nákazy v hejnu, je nutné oddělit nemocné slepice od zdravých a umístit je do teplého, suchého a klidného prostředí. Nemocné slepice by měly mít neustálý přístup k čisté vodě a krmivu, které je pro ně snadno stravitelné a obsahuje dostatek živin.
  2. Zavolejte veterináře: pokud si nejste jisti, co způsobilo chrčení slepic, nebo pokud se jejich stav zhoršuje, je vhodné zavolat veterináře, který provede vyšetření, diagnostiku a předepíše vhodnou léčbu. Veterinář vám také poradí, jak dlouho byste měli držet nemocné slepice v izolaci a jak dezinfikovat jejich prostředí a náčiní.
  3. Prevence je lepší než léčba: aby se předešlo vzniku a šíření respiračních onemocnění u slepic, je třeba dodržovat několik zásad, jako jsou:
    1. Očkování: existují vakcíny proti některým virovým onemocněním, jako je infekční bronchitida, které mohou snížit riziko nákazy a závažnosti příznaků. Očkování by se mělo provádět podle doporučení veterináře a výrobce vakcíny.
    2. Hygiena: kurník a výběh by měly být pravidelně čištěny a dezinfikovány, aby se odstranily možné zdroje nákazy, jako jsou výkaly, prach, hmyz nebo hlodavci. Podestýlka by měla být suchá, čistá a dostatečná, aby se zabránilo podráždění dýchacích cest. Napáječky a krmítka by měly být umístěny tak, aby se zabránilo znečištění vodou nebo krmivem.
    3. Kvalitní krmivo: slepice by měly dostávat vyvážené a pestré krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny pro jejich zdraví a snášku. Krmivo by mělo být čerstvé, suché a čisté, a mělo by být podáváno v dostatečném množství a pravidelně. Kromě základního krmiva by slepice měly mít k dispozici i minerální doplňky, jako jsou vápenaté štěrky, rozdrcené skořápky, sůl nebo jiné vitamíny, které jim pomohou udržovat pevné skořápky a zdravé kosti. Slepice by také měly mít neustále přístup k čisté a čerstvé vodě, která je nezbytná pro jejich metabolismus a tvorbu vajec. Doporučujeme krmiva energys.
 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

3 Common Chicken Diseases; Causes, Symptoms, Treatment, and Prevention [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.linkedin.com/pulse/3-common-chicken-diseases-causes-symptoms-/

6 Most Common Chicken Diseases | Symptoms and Remedies | Manna Pro® [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.mannapro.com/Top-6-Chicken-Diseases

Diseases of Poultry | Mississippi State University Extension Service [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: http://extension.msstate.edu/agriculture/livestock/poultry/diseases-poultry