Největší slepice na světě: jaké to jsou a kde je najdete?

 Slepice jsou jedním z nejrozšířenějších a nejužitečnějších zvířat na světě. Poskytují nám vejce, maso, peří a společnost. Ale víte, které plemeno slepic je největší na světě? A kde se tyto obří slípky chovají? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o největších slepicích na světě.

Největší slepice na světě

Kočinky: největší a nejtěžší slepice na pokraji vymření

Kočinky jsou považovány za největší a nejtěžší plemeno slepic na světě. Pocházejí z Číny, kde se vyvinuly z původních divokých slepic.

Mají masivní tělo, dlouhé a silné nohy, velkou hlavu a chocholku. Jejich peří je velmi husté a bohaté, což jim dodává ještě větší objem.

Kočinky se vyskytují v různých barvách, jako je černá, bílá, modrá, žlutá nebo i tečkovaná.

Kočinky jsou velmi klidné, přátelské a inteligentní slepice. Dobře snášejí chladné i teplé podnebí a jsou odolné vůči nemocem. Jsou také schopné snášet až 180 vajec ročně, která mají hnědou skořápku a váží kolem 60 g. Kočinky se však nehodí pro produkci masa, protože jejich maso je hrubé a suché.

Kočinky jsou bohužel na pokraji vymření. Důvodem je jejich nízká užitkovost, náročná péče a konkurence jiných plemen.

banner blog bovram

Jsou také velmi vzácné a drahé. Na světě existuje jen několik stovek chovatelů, kteří se snaží zachovat toto půvabné plemeno. Kočinky jsou dokonce zařazeny do červené knihy ohrožených živočišných druhů.

Pokud byste chtěli mít kočinku jako domácího mazlíčka, musíte počítat s vysokými náklady na její pořízení, krmení a ubytování. Musíte jí také zajistit dostatek prostoru, čistoty a péče. Kočinka vám za to ale odmění svou náklonností, věrností a krásou.

slepice kočinka

V našem e-shopu si můžete zakoupit kurníky pro slepice, nebo i kvalitní krmivo pro nosnice.

Brahmánky: něžní obři s rozvětveným rodokmenem

Brahmánky jsou dalším z největších plemen slepic na světě. Mají svůj původ v Asii, kde vznikly z křížení různých druhů slepic. Brahmánky se dostaly do Severní Ameriky, kde byly prošlechtěny a rozšířeny po celém světě. Brahmánky mají vysoký a štíhlý postoj, dlouhý krk, malou hlavu a chocholku.

Jejich peří je jemné a lesklé, a pokrývá i jejich běháky. Brahmánky se vyskytují v mnoha barevných variantách, jako je černá, modrá, žlutá, kolumbijská, krahujcová a další.

Brahmánky jsou velmi mírné, tiché a krotké slepice. Jsou učenlivé, zvědavé a společenské. Dobře vycházejí s ostatními zvířaty i s lidmi. Jsou také velmi mateřské a často se stávají kvokami. Brahmánky snášejí až 140 vajec ročně, která mají světlou skořápku a váží kolem 53 g.

Jsou také vhodné pro produkci masa, které je jemné a chutné.

Brahmánky jsou poměrně nenáročné na chov. Snášejí dobře různé klimatické podmínky, ale potřebují dostatek prostoru, pohybu a kvalitního krmiva. Jejich peří je třeba pravidelně kontrolovat a čistit, aby se nezapařilo a nezaneslo škůdci. Brahmánky jsou také náchylné k obezitě, takže je třeba dbát na jejich správnou váhu.

Pokud byste chtěli mít brahmánku jako domácího mazlíčka, musíte jí poskytnout dostatek lásky, pozornosti a respektu. Brahmánka vám za to ale odmění svou přítomností, důvěrou a krásou.

Brahmánka slepice

Na závěr..

Největší slepice na světě jsou kočinky a brahmánky. Obě plemena jsou velmi atraktivní, přátelská a inteligentní. Pokud byste si je chtěli pořídit, musíte si uvědomit, že vyžadují speciální péči, prostor a náklady. Ale pokud jim to dokážete zajistit, budete mít doma nejen užitečné slepice, ale také věrné a nádherné společníky.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Brahmánka – Wikipedie [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brahm%C3%A1nka

Kur domácí – Wikipedie [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kur_dom%C3%A1c%C3%AD