Náhlé úmrtí slepice: jaké jsou příčiny?

Náhle úmrtí slepice je nešťastný jev, který může potkat každého chovatele drůbeže. Existuje mnoho možných příčin, proč slepice může zemřít bez varování, a některé z nich jsou více ovlivnitelné než jiné. V tomto článku se pokusíme shrnout nejčastější faktory, které mohou vést k náhlé smrti slepice, a také nabídnout některé rady, jak jim předcházet nebo je řešit.

Náhlé úmrtí slepice jaké jsou příčiny_

Jaké jsou nejběžnější příčiny úmrtí vaší slepice?

Mezi nejčastější patří:

1) Stres

Stres je jedním z hlavních nepřátel zdraví slepic. Slepice jsou velmi citlivé na změny prostředí, hlasitost, teplotu, vlhkost, osvětlení, potravu, vodu, predátory, parazity, nemoci a další faktory, které mohou narušit jejich klid a pohodu.

Může oslabit imunitní systém slepic, způsobit snížení snášky, zhoršit kvalitu vajec, vyvolat kanibalismus nebo agresivitu, a v extrémních případech i způsobit srdeční zástavu nebo náhlou smrt.

Jak tedy snížit stres u slepic?

Je důležité zajistit slepicím dostatek prostoru, čerstvého vzduchu, kvalitního krmiva a vody, bezpečný a čistý kurník a výběh, ochranu před predátory a nepříznivým počasím, pravidelnou prevenci proti parazitům a nemocem, a také dostatek stimulace a zábavy.

Slepice by měly mít možnost prohledávat zem, hrabat, koupit se v písku, šplhat, skrývat se, hřadovat, a občas dostat nějakou pochoutku nebo hračku. Pokud je možné, je dobré mít ve stádu i nějakého kohouta, který bude chránit a vést slepice.

V našem e-shopu si můžete zakoupit krmiva Energys. Prodáváme Energys Gold i Energys klasik.

 

 

2) Teplota

Teplota je dalším faktorem, který může ovlivnit zdraví a životnost slepic.

Slepice jsou schopné se přizpůsobit různým teplotám, pokud mají dostatek času a podmínek k aklimatizaci.

Nicméně, náhlé změny teploty, extrémní horko nebo zima, nebo nedostatečná izolace nebo ventilace kurníku mohou způsobit tepelný nebo chladový stres, který může vést k dehydrataci, úpalu, podchlazení, omrzlinám, zánětům, infekcím, nebo dokonce smrti.

Jak tedy zajistit optimální teplotu pro slepice?

Je důležité mít kurník, který je dobře izolovaný, ale zároveň dobře větraný, aby se zabránilo kondenzaci a plísním. Kurník by měl být orientován tak, aby v zimě využíval slunečního svitu, a v létě byl ve stínu.

V zimě by měl být kurník suchý a čistý, a slepice by měly mít dostatek slámy nebo sena, do kterého se mohou zahrabat. V létě by měl být kurník chladný a stinný, a slepice by měly mít dostatek vody a možnost se ochladit ve vodě nebo v písku.

Pokud je teplota příliš vysoká nebo nízká, je možné použít ventilátory, topení, nebo izolační materiály, ale s opatrností, aby nedošlo k požáru nebo poranění.

banner blog bovram

3) Srdeční potíže

Srdeční potíže jsou častou příčinou náhlé smrti slepic, zejména u těch, které jsou komerčně chovány pro produkci masa nebo vajec. Tyto slepice jsou geneticky upraveny tak, aby rychle přibývaly na váze nebo snášely velké množství vajec, což zatěžuje jejich srdce a cévy.

Srdeční potíže se mohou projevit jako srdeční selhání, infarkt, mrtvice, vnitřní krvácení, nebo náhlá smrt.

Jak tedy předcházet srdečním potížím u slepic?

Je důležité vybírat slepice, které jsou vhodné pro domácí chov, a ne pro průmyslovou produkci. Tyto slepice jsou obvykle odolnější, zdravější, a dlouhověkější.

Dále je důležité krmit slepice vyváženou stravou, která obsahuje dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů, a vlákniny, a ne překrmovat je sacharidy, tuky, nebo solí. Slepice by měly mít také dostatek pohybu, aby udržovaly svou kondici a zabraňovaly obezitě.

Pokud je možné, je dobré doplňovat stravu slepic omega-3 mastnými kyselinami, které mají příznivý vliv na srdce a cévy.

 

4) Zranění

Zranění jsou další možnou příčinou náhlé smrti slepic, která mohou být způsobena různými faktory.

Slepice se mohou zranit při boji, pádu, útoku predátora nebo pošlapáním jinou slepicí.

Zranění mohou být viditelná, jako je krvácení, otok, nebo zlomenina, nebo skrytá, jako je vnitřní krvácení, otřes mozku, nebo poškození orgánů.

Zranění mohou vést k infekci, zánětu, šoku, nebo smrti.

Jak tedy zabránit zraněním u slepic?

Je důležité sledovat chování a zdravotní stav slepic, a pravidelně je kontrolovat na případná zranění.

Pokud je slepice zraněná, je třeba ji oddělit od ostatních, ošetřit ránu, podat antibiotika nebo protizánětlivé léky, a zajistit jí klid a pohodlí. Pokud je zranění vážné, je třeba vyhledat veterináře, nebo v krajním případě usmrtit slepici humánním způsobem.

Dále je důležité zajistit slepicím dostatek prostoru, bezpečí, a harmonie, aby se předešlo konfliktům, útokům, nebo stresu.

TIP na čtení:

Zdroje článku: