Mládě potkana: vývoj den po dni

Mládě potkan je mladý jedinec potkana (Rattus norvegicus), velkého myšovitého hlodavce, který se rozšířil z Asie do celého světa. Potkani se rodí slepí, hluchí a bezsrstí, ale rychle rostou a vyvíjejí se. V tomto článku se podíváme na vývoj potkaního mláděte den po dni, na jeho potřeby a péči, a na to, jak si vybrat vhodného potkana jako domácího mazlíčka.

mladata-potkanu

Vývoj potkaního mláděte den po dni

Potkaní mláďata se rodí ve vrzích o 6 až 22 jedincích, průměrně 10 až 12Jejich vývoj závisí na více faktorech, jako je počet mláďat ve vrhu, velikost při narození, dostatek mléka od matky, teplota a vlhkost prostředí, genetika a sociální interakce. 

banner blog bovram

Následující přehled je pouze orientační a platí pro standardní varietu potkana s krátkou srstí a kulatými ušima.

U jiných variant, jako je rex, velveteen, dumbo, bezsrstý nebo zakrslý, mohou být některé znaky odlišné.

  1. den (den narození): Mláďata se rodí slepá, hluchá, neschopná si udržet tělesnou teplotu a váží asi 5 g. Prsty na tlapkách mají srostlé. Kůže je lysá a červená, bříško má tmavou barvu. Lze poznat pohlaví, barvu očí, typ uší a světlou nebo tmavou barvu srsti.
  2. den: Kůže je růžová, růžové je i bříško, na kterém je na levém boku patrný bílý pruh (známka toho, že mláďata už sají mléko). Mláďata váží asi 6 g.
  3. den: Přestávají prosvítat vnitřní orgány. Začíná být patrný pigment. Mláďata váží asi 7 g.
  4. den: Prsty na tlapkách už nejsou srostlé, ouška se rozvinují. Mláďata váží asi 8 g.
  5. den: Rýsují se znaky. Vnitřní orgány již neprosvítají. Uši jsou již rozvinuté (zvukovody jsou ale zavřené). Mláďata váží asi 9 g.
  6. den: Lze rozeznat znaky. Mláďata mají kraťoučkou srst. U tmavých mláďat jsou patrné znaky na tlapkách. Mláďata váží asi 11 g.
  7. den: Lze rozeznat znaky (hlava, záda, boky). Mláďata mají kraťounkou srst. Mláďata váží asi 13 g.
  8. den: U tmavých mláďat lze pomalu rozeznat znaky na bříšku. Mláďata váží asi 15 g.
  9. den: Lze pozorovat „pupínky“ v oblasti čumáku, tváří a očí. Mláďata váží asi 18 g.
  10. den: Mláďata mají hustý kožíšek, prořezávání řezáků. Patrné rozdíly mezi druhy srsti. Mláďata váží asi 21 g.
  11. den: U rex a velveteen variet je již srst kudrnatá. U neagouti variant lze znatelně rozeznat znaky na břiše. Mláďata váží asi 25 g.
  12. den: Otevírají se zvukovody. Mláďata přibírají na váze. Mláďata váží asi 29 g.
  13. den: Viz 11. den. Mláďata váží asi 33 g.
  14. den: U tmavých agouti barev lze pomalu rozeznat znaky na bříšku. U samic lze vidět bradavky. Otevřené zvukovody. Mláďata váží asi 38 g.
  15. den: Mláďata otevírají oči a začínají prozkoumávat své okolí. Poprvé ochutnávají pevnou stravu. Mláďata váží asi 43 g.
  16. den: Všechna mláďata již vidí. Rychle přibírají na váze. Podnikají výlety mimo hnízdo a utíkají matce, která je nosí zpět do hnízda. Mláďata váží asi 49 g.
  17. den: Mláďata přijímají už i pevnou stravu. Zdokonalují se v pohybech. Zkoumají okolí, lezou po kleci a začínají i šplhat. Mláďata váží asi 55 g.

17., 18. a 19. den: Viz 16. den. U světlých agouti mláďat již lze znatelně rozeznat znaky na bříšku. Mláďata váží asi 62, 69 a 77 g.

  1. den: Mláďata jsou již plně osrstěná, zbarvená a označená. Mají všechny zuby. Jsou velmi aktivní a hravá. Mláďata váží asi 85 g.
  2. den: Mláďata jsou již schopná se rozmnožovat, i když ještě nejsou plně vyvinutá. Je vhodné je oddělit podle pohlaví, aby nedošlo k nechtěnému páření. Mláďata váží asi 94 g.
 

Doporučujeme vám podestýlku Ekotek-t.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Potkan – Wikipedie [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Potkan

Black rat - Wikipedia [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rat

House rat | rodent | Britannica [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.britannica.com/animal/house-rat

ADW: Rattus rattus: INFORMATION [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://animaldiversity.org/accounts/Rattus_rattus/