Mládě od krůty: jak na správnou péči?

Chov krůt je zajímavou a významnou součástí zemědělství i soukromého chovu. Mláďata krůt, často označovaná jako kuřata, představují základní kámen pro úspěšný a udržitelný chov. Tento článek poskytne ucelený průvodce pro chovatele, kteří chtějí pochopit a zlepšit péči o mláďata krůt. Zabýváme se různými aspekty, od biologie a vývoje, přes výživu, zdraví, až po vhodné životní prostředí a sociální chování těchto ptáků. kruta-domaci

Úspěšný chov mláďat krůt vyžaduje nejen základní znalosti o jejich potřebách, ale také pochopení jejich jedinečného chování a vývojových stadií. Vzhledem k tomu, že správná péče v raných fázích života má zásadní vliv na zdraví, produktivitu a celkovou pohodu ptáků, je esenciální, aby chovatelé byli vybaveni potřebnými informacemi a dovednostmi pro zajištění nejlepší možné péče.

Mládě krůty se nazývá krůtě. Inkubační doba vajec krůt je 28 až 30 dní, takže krůtě se líhne po 30 dnech od snesení vejce.

Krůtě je po vylíhnutí slepé a bezmocné. Hnízdí se obvykle krůta, ale v komerčních chovech se krůťata líhnou v líhních.

Krůtě je nekrmivé, takže se musí živit žloutkem, který má v sobě ještě z hnízda. Po několika dnech začne krůta krůtě vodit a učit ho, jak se živit. Krůtě se živí trávou, semeny, zrním, hmyzem a červy.

Krůtě dorůstá do dospělosti za 6 až 8 měsíců. V tomto věku je krůta již schopna rozmnožování.

banner blog bovram

 

Vědecká klasifikace

Vzhled: Krůta je velký pták s dlouhým krkem a nohama. Má hnědé nebo bílé peří. Samci krůt mají na hlavě růžovou lysinu a chocholku.

Rozměry: Krůta může být velká až 120 cm a vážit až 15 kg.

Rozšíření: Krůty jsou původem z Asie, ale dnes se chovají po celém světě.

Životní prostředí: Krůty žijí v otevřených krajinách, jako jsou pastviny, pole a lesy.

Potrava: Krůty jsou všežravé. Živí se trávou, semeny, zrním, hmyzem a červy.

Rozmnožování: Krůty se rozmnožují v období od března do května. Samice snese 50 až 100 vajec, která inkubuje po dobu 28 až 30 dní.

Chování: Krůty jsou společenská zvířata, která žijí ve skupinách. Jsou také velmi hlučné a mohou vydávat hlasité volání.

Využití: Krůty jsou chovány především pro maso, které je velmi chutné a zdravé. Krůtí maso je bohaté na bílkoviny a obsahuje jen málo tuku.

Zvláštnosti: Krůty jsou velmi odolná zvířata, která se dokážou rychle přizpůsobit novým podmínkám. Jsou také velmi inteligentní a dokážou se naučit mnoho triků.

 

Vývoj mláděte

Líhnutí mláděte krůty je klíčovým momentem, který odstartuje jeho cestu životem. Mláďata, nazývaná také kuřata, se líhnou po přibližně 28 dnech inkubace.

V této rané fázi jsou zcela závislá na péči, ať už je to od matky krůty nebo chovatele, pokud jsou odchovávána inkubátorem. Je důležité, aby mláďata měla okamžitý přístup k čisté vodě a vhodnému krmivu.

V prvních dnech života je důležité zabezpečit teplotu v brodišti, obvykle kolem 35-37 °C, a postupně ji snižovat, jak mláďata rostou.

Tato fáze je zásadní pro jejich další vývoj, protože mláďata se učí jíst, pít a adaptovat se na své prostředí.

Jejich peří je v této době jemné a nedostatečné pro ochranu před chladem, proto je důležité zajistit adekvátní teplotní podmínky.

banner blog bovram

Růst a vývoj

Po prvních kritických dnech v brodišti začínají mláďata krůt procházet rychlým obdobím růstu. Během prvních několika týdnů jejich těla rychle rostou, a to je doprovázeno vývojem peří, které postupně nahrazuje jejich původní jemné pírko.

V této fázi je důležité, aby chovatelé pokračovali ve správné výživě a zajišťovali dostatek prostoru pro pohyb a cvičení, což je nezbytné pro zdravý fyzický vývoj.

Kolem čtvrtého až šestého týdne věku začíná být viditelný pohlavní dimorfismus, kdy se samci a samice začínají fyzicky odlišovat.

Samci rychleji rostou a stávají se většími než samice. Toto období také značí přechod v krmném režimu, kdy je vhodné přejít na krmivo s nižším obsahem proteinů, aby se podpořil zdravý růst bez nadměrného přírůstku hmotnosti.

V našem e-shopu si můžete zakoupit kvalitní krmiva pro krůty.

 

Základy výživy

Správná výživa je základem pro zdravý růst a vývoj mláděte krůty.

V prvních týdnech života by měla být krmiva bohatá na proteiny, aby podpořila rychlý růst a vývoj svalové hmoty. Krmivo pro mláďata krůt, známé jako "startovací krmivo", obvykle obsahuje asi 28 % proteinů. Toto krmivo by mělo být podáváno až do věku 6 až 8 týdnů.

Kromě proteinů je důležité zajistit, aby krmivo obsahovalo správné množství vitamínů a minerálů. Vitamíny A, D, E a skupiny B jsou klíčové pro zdravý vývoj zraku, kostí a celkového zdraví.

Minerály jako vápník, fosfor a železo jsou nezbytné pro vývoj kostí a prevenci anémie.

Je také důležité zajistit, aby mláďata měla stálý přístup k čisté pitné vodě.

Voda je nezbytná pro správné trávení a vstřebávání živin z krmiva. Chovatelé by měli pravidelně kontrolovat a čistit napáječky, aby zabránili růstu bakterií a udržovali optimální hygienické podmínky.

Časté chyby při výživě

Přestože je poskytování vyvážené stravy klíčové, chovatelé se často setkávají s několika běžnými chybami ve výživě mláděte krůty. Jednou z nejčastějších chyb je nadměrné krmení proteinů po dlouhé období, což může vést k rychlému přírůstku hmotnosti a zdravotním problémům, jako je obezita nebo problémy se skeletem.

Po dosažení věku 6 až 8 týdnů by měli chovatelé postupně přejít na krmivo s nižším obsahem proteinů, obvykle kolem 18 % až 20 %, aby podpořili zdravý a stálý růst.

Další chybou může být nedostatečné dodávání vitamínů a minerálů, což může vést k vývojovým poruchám a snížené imunitě. Je důležité vybírat krmivo, které je specificky formulováno pro mláďata krůt a obsahuje potřebné vitamíny a minerály. Doporučujeme vám vyzkoušet krmivo pro krůty od značky Energys.

Nezanedbatelnou součástí výživy je také voda. Někteří chovatelé možná nevěnují dostatečnou pozornost kvalitě a dostupnosti vody.

Mláďata krůt potřebují stálý přístup k čisté a čerstvé vodě, aby se podpořil zdravý růst a dobré trávicí zdraví.

Prevence a léčba

Zdraví mláďat krůt je základním předpokladem pro jejich růst a rozvoj. Chovatelé by měli být obeznámeni s příznaky běžných nemocí a měli by vědět, jak je efektivně léčit nebo ideálně předcházet. Některé z nejčastějších nemocí zahrnují respirační infekce, průjmy a parazitární infestace.

Prevence je klíčová a zahrnuje udržování čistého a bezpečného prostředí, poskytování vyvážené výživy a dodržování doporučeného plánu vakcinace.

Vakcíny jsou důležitým nástrojem pro ochranu mláďat před řadou infekčních chorob.

Chovatelé by měli také pravidelně kontrolovat zdraví každého jednotlivce, všímat si příznaků, jako jsou změny v chování, stravování nebo výkalech.

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro krůty nebo kurník pro krůty.

Související články:

banner blog bovram

Zdroje článku:

Krůta domácí – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C5%AFta_dom%C3%A1c%C3%AD