Kohout hedvábničky: jak ho poznat?

Hedvábnička je plemeno slepic, které se vyznačuje netradičním vzhledem. Její peří připomíná chlupy a je jemné na dotek. Na nohou má pět prstů, což je neobvyklé u slepic. Hedvábnička je původem z východní Asie, kde je chována již od 13. století. V Evropě se objevila v 16. století a dnes je rozšířená po celém světě jako okrasná i užitková drůbež.

hedvabnicka-slepice

Jak poznat kohouta od hedvábničky?

Hedvábnička kohout je dominantní a ochranitelský jedinec, který pečlivě hlídá své slepice a kuřata.

Je velmi krotký a přítulný, dá se snadno ochočit a rozmazlit. Je vhodný i pro děti, které si s ním mohou hrát a učit se o chovu drůbeže.

Kohout hedvábničky má hmotnost kolem jednoho kilogramu a vyskytuje se v různých barevných rázech. Nejčastější jsou bílý, černý, žlutý a červený. Na hlavě má chocholku, která mu dodává vtipný výraz. Některé typy mají také vousy nebo péřové punčošky na běhácích.

Je ceněný nejen pro svou krásu, ale také pro své užitkové vlastnosti. Je schopen oplodnit slepice různých plemen a zajistit tak pestrou genetickou variabilitu.

Jeho maso je tmavé a chutné, připomíná zvěřinu. V Asii je považováno za pochoutku a má léčivé účinky.

Je schopen se postarat o kuřata jiných druhů ptáků, jako jsou bažanti, křepelky nebo dokonce vodní drůbež. Je velmi tolerantní a mírumilovný, dokáže se dobře začlenit do stáda.

V naší nabídce si můžete zakoupit kvalitní kurníky pro hedvábničky. Nabízíme také krmivo Energys.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Hedvábnička – Wikipedie [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hedv%C3%A1bni%C4%8Dka