Kdy začínají snášet slepice?

Slepice jsou drůbež, která se chová pro produkci vajec nebo masa. Slepice začínají snášet vajíčka, když dosáhnou pohlavní dospělosti, která se liší podle plemene, výživy a podmínek chovu. Obecně platí, že slepice začínají snášet mezi 5. a 9. měsícem věku, ale některé plemena mohou začít snášet dříve nebo později. V tomto článku se podíváme na některé faktory, které ovlivňují začátek snášky, a na to, jak poznat, že slepice je připravena snášet.

Kdy začínají snášet slepice

Faktory ovlivňující začátek snášky

Začátek snášky slepic je ovlivněn několika faktory, mezi které patří:

  • Plemeno: Různá plemena slepic mají různou dobu dospívání a různou intenzitu snášky. Některá plemena jsou vyšlechtěna speciálně pro produkci vajec, jako například Leghorn, Isa Brown nebo Rhode Island Red, a začínají snášet brzy, kolem 5. měsíce věku. Jiná plemena jsou vyšlechtěna pro produkci masa, jako například Orpington, Brahma nebo Cochin, a začínají snášet později, kolem 8. měsíce věku. Některá plemena jsou vyšlechtěna pro oba účely, jako například Wyandotte, Sussex nebo Plymouth Rock, a začínají snášet mezi 6. a 7. měsícem věku.
  • Výživa: Správná výživa je klíčová pro zdraví a plodnost slepic. Slepice potřebují dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a vody, aby mohly produkovat kvalitní vajíčka. Slepice by měly dostávat krmivo, které je určeno pro jejich věk a fázi produkce. Mladé kuřice, které ještě nezačaly snášet, by měly dostávat krmivo K3, které podporuje jejich růst a vývoj pohlavních orgánů. Když kuřice začnou snášet, měly by přejít na krmivo K4, které obsahuje více vápníku a fosforu, které jsou potřebné pro tvorbu skořápky. Slepice by také měly mít přístup k čerstvému zelenému krmivu, jako je tráva, jetel nebo pšeničná tráva, které jim dodávají vitamíny a karotenoidy, které zlepšují barvu žloutku. Pokud hledáte kvalitní krmivo, vyzkoušejte krmiva Energys.
  • Podmínky chovu: Podmínky chovu také ovlivňují začátek snášky slepic. Slepice potřebují dostatek prostoru, světla, tepla, čistoty a bezpečí, aby se cítily dobře a byly plodné. Slepice by měly mít k dispozici alespoň 0,5 m2 plochy na jednu slepici v kurníku a 1 m2 plochy na jednu slepici na výběhu. Slepice by také měly mít dostatek hřadů, kde mohou spát, a snáškových hnízd, kde mohou klást vajíčka. Slepice by měly mít přístup k přirozenému nebo umělému světlu alespoň 14 hodin denně, aby se podpořila produkce hormonů, které stimulují snášku. Slepice by také měly být chráněny před extrémními teplotami, vlhkostí, škůdci a predátory, které by je mohly stresovat nebo ohrozit.

Na našem e-shopu si můžete zakoupit kurníky pro slepice, nebo také krmiva pro nosnice.

banner blog bovram

Jak poznat, že slepice je připravena snášet?

Existuje několik znaků, které naznačují, že slepice je připravena snášet vajíčka, mezi které patří:

  • Změna chování: Slepice, která je blízko začátku snášky, se může chovat jinak než obvykle. Může být více aktivní, zvědavá, hlasitá nebo přítulná. Může také vyhledávat tmavá a klidná místa, kde by mohla klást vajíčka, jako jsou snášková hnízda, rohy, keře nebo krabice. Může také být více pozorná kohoutovi, který ji může chtít oplodnit.
  • Změna vzhledu: Slepice, která je blízko začátku snášky, se může změnit i vzhledově. Její hřeben a lalok se mohou zvětšit a získat sytě červenou barvu, což znamená, že má dobrý krevní oběh a je plná hormonů. Její zobák a nohy se mohou zesvětlit, což znamená, že vápník, který by jinak použila na jejich pigmentaci, jde do tvorby skořápky. Její pánvička se může rozšířit, což znamená, že je schopna propustit vajíčko. To se dá zjistit tak, že se změří vzdálenost mezi kostmi pánve na zadní části slepice. Pokud se tam vejde tři až čtyři prsty, slepice je připravena snášet.
 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Life Cycle of a Laying Hen – Livestock [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://livestock.extension.wisc.edu/articles/life-cycle-of-a-laying-hen/

When Do Chickens Start Laying Eggs?| Purina Animal Nutrition [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.purinamills.com/chicken-feed/education/detail/when-do-chickens-start-laying-eggs