Kdy začínají slepice snášet? Jaké jsou faktory?

Snáška vajec je však ovlivněna mnoha faktory, které je dobré znát, pokud chceme mít zdravé a šťastné slepice. V tomto článku se podíváme na to, kdy slepice začínají a přestávají snášet, jaké jsou příčiny snížené nebo zastavené snášky a co můžeme udělat, abychom ji podpořili.

Kdy začínají slepice snášet_

Kdy začínají slepice snášet?

Slepice začínají snášet ve věku 20 až 22 týdnů, tedy zhruba po pěti měsících. Tento věk se však může lišit podle plemene, prostředí a stravy.

Lehká a středně těžká plemena, která byla vyšlechtěna pro vysokou produkci vajec, začínají snášet dříve než těžká plemena, která jsou spíše masná nebo ozdobná. Zakrslá a zdrobnělá plemena mohou začít snášet mezi pátým a sedmým měsícem.

Slepice potřebují k snášce dostatek denního světla, alespoň 16 hodin. Pokud jsou slepice chovány v zimě, kdy jsou dny kratší, může se jejich snáška zpozdit nebo být nižší.

Někteří chovatelé proto používají umělé osvětlení v kurníku, aby prodloužili délku dne. To však může být pro slepice stresující a nepřirozené, proto je vhodnější nechat je odpočívat a snášet podle přirozeného rytmu.

banner blog bovram

Dalším faktorem, který ovlivňuje začátek snášky, je strava. Slepice potřebují k produkci vajec dostatek bílkovin, vápníku, vitamínů a minerálů. Je proto důležité zajistit jim kvalitní krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny. 

Kromě zrní a granulí je dobré slepicím dopřávat i zeleninu, ovoce, bylinky, semínka, červy nebo drcené vaječné skořápky, které jim dodají vápník pro pevnou skořápku.

 

Kdy přestávají slepice snášet?

Slepice přestávají snášet zpravidla na konci svého života, který se pohybuje mezi třemi až deseti lety, podle plemene a podmínek.

Během svého života však slepice procházejí různými fázemi snášky, které se liší intenzitou, velikostí a kvalitou vajec.

Snáškový cyklus nosnic se dělí na tři fáze:

  1. První fáze: snáška a hmotnost vajec postupně vzrůstá spolu s tím, jak slepice dosahuje tělesné dospělosti. V této fázi slepice snese nejvíce vajec, ale ta jsou menší a mohou být bez skořápky nebo s dvěma žloutky.
  2. Druhá fáze: slepice dosáhla dospělého věku, v jejím těle se zvyšují tukové zásoby a v závislosti s tím se snižuje velikost snášky. V této fázi slepice snese méně vajec, ale ta jsou větší a kvalitnější.
  3. Třetí fáze: slepice stárne, snáška rychle klesá, na konci snáškového cyklu nosnice pelichají. V této fázi slepice snese nejméně vajec, která mohou být opět bez skořápky nebo s dvěma žloutky.

Snáškový cyklus se může lišit podle plemene a typu slepic. Produkční nosnice, které jsou vyšlechtěny pro vysokou snášku, mohou snášet až 300 vajec za rok, ale jejich snáškový cyklus trvá jen kolem 11 měsíců.

Potom přestanou snášet a přepeřují 5 až 8 týdnů. Po tomto období mohou začít snášet znovu, ale jejich snáška bude nižší a kvalita vajec horší. Proto se tyto nosnice obvykle využívají jen na jedno snáškové období a potom se vyřazují.

Naopak plemenné slepice, které jsou chovány pro maso, ozdobu nebo jako domácí mazlíčci, mohou snášet méně vajec za rok, ale jejich snáškový cyklus trvá déle, až několik let. Tyto slepice mohou snášet i ve vyšším věku, ale jejich snáška bude záviset na jejich zdraví, stravě a prostředí.

 

Jak podpořit snášku slepic?

Pokud chceme mít zdravé a šťastné slepice, které nám budou snášet pravidelně a kvalitně, je potřeba jim zajistit optimální podmínky pro jejich chov. Mezi ty patří:

  1. Kvalitní a vyvážená strava: která obsahuje všechny potřebné živiny pro produkci vajec. Kromě zrní a granulí je dobré slepicím dopřávat i zeleninu, ovoce, bylinky, semínka, červy nebo drcené vaječné skořápky, které jim dodají vápník pro pevnou skořápkuProto doporučujeme vyzkoušet krmiva pro nosnice Energys.
  2. Čerstvá a dostupná voda: která je nezbytná pro hydrataci a metabolismus slepic. Voda by měla být vždy čistá a nezamrzlá. V zimě je možné do vody přidat trochu octa nebo cukru, aby se zabránilo zamrznutí. V létě je možné do vody přidat trochu jogurtu nebo octa, aby se zabránilo přehřátí a podpořilo trávení. Prodáváme kvalitní krmítka a napáječky pro drůbež.
  3. Dostatek prostoru a pohybu: který je důležitý pro fyzickou kondici a prevenci nemocí a parazitů. Slepice by měly mít k dispozici prostorný a čistý kurník, kde se mohou schovat před nepřízní počasí, predátory a stresovými situacemi. Kurník by měl být vybaven hřadovými tyčemi, hnízdy, krmítky, napáječkami a hračkami.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

When Do Chickens Start Laying Eggs?| Purina Animal Nutrition [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.purinamills.com/chicken-feed/education/detail/when-do-chickens-start-laying-eggs

When Do Chickens Start Laying Eggs & How To Help Them Start [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thehenhousecollection.com/blog/when-do-chickens-start-laying-eggs/

When Do Chickens Start Laying Eggs? | Kalmbach Feeds [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.kalmbachfeeds.com/blog/when-do-chickens-start-laying-eggs/