Kdy vertikutovat trávník na jaře a na podzim?

Vertikutace trávníku je důležitou součástí jeho údržby, která napomáhá k jeho zdraví a vitalitě. Vertikutace odstraní mech, plevel a odumřelou trávu, což umožní lepší průnik vody, vzduchu a živin do půdy. Správné načasování vertikutace je klíčové pro dosažení nejlepších výsledků. V tomto článku se podíváme na to, kdy vertikutovat trávník na jaře a na podzim.

vertikutace-travniku_1

Co je vertikutace?

Vertikutace je zahradní technika, která hraje zásadní roli v udržení zdravého, hustého a atraktivního trávníku.

Tento proces zahrnuje mechanické prořezávání trávníku, které pomáhá odstranit mech, plevel a odumřelou trávu, čímž se zlepšuje průnik vody, vzduchu a živin do půdy.

Společně se podíváme na důležitost vertikutace, jak ji provádět a kdy je nejlepší čas k vertikutaci.

 

Vertikutace na jaře

Proč vertikutovat na jaře?

Jaro je ideální čas pro vertikutaci, protože trávník se po zimě probouzí a začíná aktivně růst.

Vertikutace na jaře pomůže odstranit zimní zbytky a podpoří silnější růst trávy.

Kdy vertikutovat na jaře?

Nejlepší čas pro jarní vertikutaci je v období, kdy trávník začíná aktivně růst. Většinou je to koncem března nebo začátkem dubna, v závislosti na klimatických podmínkách.

Teplota půdy by měla být alespoň 8–10 °C, aby tráva byla dostatečně silná na regeneraci.

Jak vertikutovat na jaře?

  1. Příprava: Před vertikutací posekejte trávník na střední výšku (asi 3-4 cm). To usnadní práci a minimalizuje poškození trávy.
  2. Vertikutace: Nastavte vertikutátor na hloubku kolem 2-3 mm. Projeďte trávník nejprve v jednom směru a poté kolmo k prvnímu směru, abyste pokryli celou plochu.
  3. Po vertikutaci: Odstraňte zbytky mechu a trávy. Můžete použít hrábě nebo sběrač trávy. Poté trávník přihnojte a zalijte, aby se podpořil růst nových výhonků.
 

Vertikutace na podzim

Proč vertikutovat na podzim?

Podzimní vertikutace pomáhá trávníku zotavit se z letního stresu způsobeného suchem a vysokými teplotami.

Odstraňuje nashromážděné organické zbytky a připravuje trávník na zimu.

Kdy vertikutovat na podzim?

Ideální čas pro podzimní vertikutaci je září nebo začátek října.

Teplota půdy by měla být ještě dostatečně teplá, aby tráva mohla regenerovat, obvykle kolem 12–15 °C.

Jak vertikutovat na podzim?

  1. Příprava: Posekejte trávník na střední výšku, podobně jako na jaře.
  2. Vertikutace: Nastavte vertikutátor na hloubku kolem 2-4 mm, podle potřeby. Proveďte vertikutaci v jednom směru a poté kolmo k prvnímu směru.
  3. Po vertikutaci: Odstraňte zbytky mechu a trávy. Přihnojte trávník hnojivem s vysokým obsahem draslíku, který podpoří odolnost trávy vůči mrazu. Nezapomeňte také trávník důkladně zalít.

Správná péče o trávník zahrnuje pravidelnou vertikutaci, která by měla být prováděna na jaře a na podzim. Jarní vertikutace pomůže trávníku začít novou sezónu silně, zatímco podzimní vertikutavce ho připraví na zimu. Dodržováním správného postupu a načasování můžete zajistit, že váš trávník bude zdravý, hustý a krásný po celý rok.

 

Proč je vertikutace důležitá?

  1. Odstranění Mechu a Plevelu: Vertikutace pomáhá odstranit přebytečný mech a plevel, které mohou dusit trávník a bránit jeho zdravému růstu.
  2. Zlepšení Průniku Vody a Vzduchu: Prořezávání trávníku umožňuje lepší průnik vody a vzduchu do půdy, což podporuje růst kořenového systému trávy.
  3. Podpora Hustšího Růstu: Odstranění odumřelých částí trávy podporuje nové výhonky, čímž se trávník stává hustším a odolnějším vůči poškození.
  4. Prevence Houbových Onemocnění: Vertikutace snižuje riziko houbových onemocnění tím, že zlepšuje cirkulaci vzduchu a snižuje vlhkost, která může podporovat růst hub. 

Související články:

Můžete si prohlédnout naší kategorii Organických hnojiv, přípravků na ochranu rostlin nebo travní směsi.