Kdy hnojit trávník na jaře?

Hnojení trávníku na jaře je klíčové pro jeho rychlý růst a bujný vzhled po zimním období. Dodání živin podpoří regeneraci travnaté plochy a zajistí, že se brzy zazelená a zhoustne. V tomto článku se dozvíte, kdy je nejvhodnější doba pro jarní hnojení, jaký typ hnojiva zvolit a jak správně hnojit, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

kdy-hnojit-travnik-na-podzim

Proč hnojit trávník na jaře?

Po zimě je trávník často oslabený a vyčerpaný. Sníh, mráz a nízké teploty mohou poškodit trávníkové drny a vyčerpat půdu.

Jarní hnojení dodá trávníku potřebné živiny, které podpoří jeho regeneraci, růst a zhutnění.

Správné hnojení také pomůže předcházet růstu plevelů a chorob, které mohou oslabit trávník.

Výběr hnojiva

Volba hnojiva závisí na několika faktorech, jako je typ trávníku, jeho aktuální stav a roční období.

Obecně platí, že na jaře je vhodné použít hnojivo s vyšším obsahem dusíku, které podpoří růst trávy.

V létě a na podzim se pak hodí hnojivo s vyváženějším poměrem živin, které trávník posílí a připraví na zimu.

Důležité je také zvolit hnojivo, které odpovídá vašim preferencím ohledně ekologie. Pokud chcete hnojit šetrně k životnímu prostředí, zvolte organické hnojivo.

Které hnojivo je nejlepší?

Organické hnojivo FRASSiO

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení. 

Organické hmyzí hnojivo FRASSiO je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.

Jaké jsou výhody?

✅ 100% organický původ: Vyroben z hmyzího trusu a exoskeletonů potemníka moučného, bez chemických přísad.
✅ Vysoký obsah živin: Obsahuje dusík (N), fosfor (P), draslík (K), hořčík, síru a vápník pro zdravý růst rostlin.
✅ Chytin pro boj se škůdci: Zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům, chorobám a plísním.
✅ Univerzální použití: Vhodné pro zahradní, skleníkové i pokojové rostliny.
✅ Biostimulant: Ideální pro všechny fáze růstu, včetně kořenící, vegetativní a kvetoucí fáze.
 
Můžete zakoupit hnojivo o hmotnosti 500g, 1kg, 3kg nebo i 5kg a 10kg.
 
 

Jaké hnojivo použít?

Výběr správného hnojiva je klíčový pro úspěšné jarní hnojení.

Většina odborníků doporučuje použití hnojiv s vysokým obsahem dusíku, který podporuje růst a zelenou barvu trávníku.

Doporučený poměr živin (NPK) pro jarní hnojiva je obvykle 20-5-10, kde první číslo označuje dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). 

Existují dva hlavní typy hnojiv:

  1. Rychle působící hnojiva: Poskytují trávníku okamžitou dávku živin, což je ideální pro rychlou regeneraci po zimě. Jejich účinek je však krátkodobý.
  2. Pomalu působící hnojiva: Uvolňují živiny postupně, což zajišťuje dlouhodobější přísun živin. Jsou vhodnější pro trvalou péči o trávník.

Jak hnojit trávník?podzimni-hnojeni-travniku

Hnojení trávníku by mělo být prováděno pečlivě a rovnoměrně, aby se předešlo popálení trávníku nebo nerovnoměrnému růstu.

Zde jsou kroky, které byste měli dodržovat:

  1. Příprava trávníku: Před hnojením je dobré trávník nejprve posekat. Zajistíte tím, že hnojivo pronikne až ke kořenům a nebude zadrženo na dlouhé trávě.
  2. Rozdělení hnojiva: Použijte rozmetadlo hnojiva pro rovnoměrné rozdělení hnojiva po celé ploše trávníku. Pokud nemáte rozmetadlo, můžete hnojivo rozdělit ručně, ale buďte opatrní, abyste ho aplikovali rovnoměrně.
  3. Zavlažování: Po aplikaci hnojiva trávník důkladně zavlažte, aby se živiny dostaly do půdy a ke kořenům. Zavlažování také pomůže předejít popálení trávníku.

Kdy začít s hnojením?

Ideální doba pro jarní hnojení závisí na klimatických podmínkách vaší oblasti a na konkrétním typu trávníku.

Obecně platí, že byste měli začít hnojit, jakmile se půda ohřeje na teplotu kolem 10 °C a tráva začne aktivně růst.

V mírných podnebných pásmech to bývá obvykle v březnu nebo dubnu.

Tipy pro úspěšné jarní hnojení

  • Časování: Vyhněte se hnojení v příliš horkých nebo suchých dnech, protože to může způsobit popálení trávníku. Ideální je hnojit v chladnějších a vlhčích dnech, ideálně brzy ráno nebo večer.
  • Testování půdy: Pravidelně testujte pH a úrodnost půdy. Příliš kyselá nebo alkalická půda může ovlivnit účinnost hnojiva.
  • Použití organických hnojiv: Pokud dáváte přednost ekologičtějšímu přístupu, zvažte použití organických hnojiv. Ta poskytují trávníku přirozené živiny a zlepšují strukturu půdy.
 

Nejčastější otázky

Kdy aplikovat hnojivo na trávník?

Hnojivo aplikujte na trávník na jaře (březen až duben), v létě (červen až červenec) a na podzim (září až říjen). Vyhněte se hnojení během sucha a v zimě.

Kdy hnojit trávník proti mechu?

Hnojení proti mechu provádějte na jaře a na podzim, kdy jsou podmínky pro růst mechu ideální. Použijte speciální hnojiva obsahující síran železnatý.

Jak správně hnojit trávník?

Hnojivo rovnoměrně rozdělte po celé ploše trávníku. Nejlepší je použít rozmetadlo. Po aplikaci hnojiva trávník důkladně zalijte, aby se hnojivo dostalo ke kořenům.

Jaký ledek na trávník?

Pro trávník je vhodný ledek amonný nebo ledek vápenatý, které poskytují trávníku potřebný dusík pro růst.

Kdy začít s hnojením?

S hnojením začněte na jaře, jakmile trávník začne růst a teploty jsou stabilně nad 10°C. To obvykle bývá v březnu nebo dubnu.

Kdy je nejlepší zalévat trávník?

Trávník zalévejte ráno nebo večer, aby se minimalizovala ztráta vody vypařováním. Zalévejte hluboce, ale ne příliš často, aby se podpořil růst hlubokých kořenů.

Související články:

Zdroje článku:

When to Fertilize Your Lawn in Spring & What to Use [online]. [cit. 19. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.thespruce.com/when-to-apply-spring-fertilizer-2152974

Best Time to Fertilize Your Lawn in Spring | The Grounds Guys [online]. [cit. 19. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.groundsguys.com/blog/2022/february/best-time-to-start-fertilizing-your-lawn-in-spri/

When to fertilize a lawn in spring? Lawn experts advise | [online]. [cit. 19. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.homesandgardens.com/gardens/when-to-fertilize-your-lawn-in-spring