Kdy hnojit ovocné stromky?

Hnojení ovocných stromů je důležitou součástí péče o ně, která jim pomáhá růst, plodnost a odolnost vůči chorobám. Správné načasování hnojení je klíčové pro dosažení optimálních výsledků. V tomto článku se dozvíte, kdy a jak často hnojit ovocné stromy, abyste jim zajistili ty nejlepší podmínky pro prosperitu.

kdy-hnojit-ovocne-stromky

Proč je hnojení důležité?

Hnojení dodává stromkům potřebné živiny, které podporují jejich růst, zlepšují kvalitu plodů a zvyšují odolnost proti chorobám a škůdcům.

Bez dostatečné výživy mohou stromky trpět nedostatkem živin, což se projevuje slabým růstem, nízkou kvalitou plodů a zvýšenou náchylností k nemocem.

Kdy hnojit ovocné stromky?

1) Jaro

  • Brzké jaro: První hnojení by mělo proběhnout na začátku vegetační sezóny, ideálně v březnu nebo dubnu, když se začínají rozvíjet pupeny. V této době je vhodné použít hnojivo s vyšším obsahem dusíku, které podpoří růst nových výhonků a listů.
  • Konec jara: Druhé hnojení na konci jara, v květnu nebo červnu, pomůže podpořit růst plodů. V této fázi je důležité zvolit hnojivo s vyváženým poměrem dusíku, fosforu a draslíku.

2) Léto

  • Během léta je důležité udržovat stromky dobře zavlažované a dodávat jim potřebné mikroživiny, které mohou být aplikovány jako postřik na listy. Vyhněte se však nadměrnému hnojení dusíkem, které může vést k bujnému růstu na úkor kvality plodů.

3) Podzim

  • Září a říjen: Poslední hnojení by mělo proběhnout na podzim, po sklizni plodů. V této době je důležité použít hnojivo s vyšším obsahem draslíku a fosforu, které podpoří vyzrávání dřeva a přípravu stromků na zimu.
 

Jaké hnojivo použít?

  1. Organická hnojiva: Kompost, hnůj nebo rašelina jsou skvělými zdroji živin a zlepšují strukturu půdy. Organická hnojiva uvolňují živiny pomalu, což je ideální pro dlouhodobé zlepšení půdní úrodnosti.
  2. Minerální hnojiva: Obsahují přesně definované množství živin a mohou být rychleji dostupná pro stromky. Jsou vhodná pro cílené doplnění konkrétních živin, které stromkům chybí.

Organické hnojivo FRASSiO

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení. 

Organické hmyzí hnojivo FRASSiO je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.

Jaké jsou výhody?

✅ 100% organický původ: Vyroben z hmyzího trusu a exoskeletonů potemníka moučného, bez chemických přísad.
✅ Vysoký obsah živin: Obsahuje dusík (N), fosfor (P), draslík (K), hořčík, síru a vápník pro zdravý růst rostlin.
✅ Chytin pro boj se škůdci: Zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům, chorobám a plísním.
✅ Univerzální použití: Vhodné pro zahradní, skleníkové i pokojové rostliny.
✅ Biostimulant: Ideální pro všechny fáze růstu, včetně kořenící, vegetativní a kvetoucí fáze.
 
Můžete zakoupit hnojivo o hmotnosti 500g1kg3kg nebo i 5kg a 10kg.
 
 

Jaké typy hnojiv se dají použít pro hnojení ovocných stromků?

Hnojení ovocných stromků je důležitou součástí péče o ně, která jim pomáhá růst, plodnost a odolnost vůči chorobám.

Existuje mnoho typů hnojiv, které se dají pro tento účel použít, a výběr toho správného závisí na řadě faktorů, jako je druh stromu, jeho věk, zdravotní stav a typ půdy.

1) Organická hnojiva

Organická hnojiva jsou vyrobena z přírodních materiálů, jako je kompost, hnůj, kostní moučka a krevní moučka.

Uvolňují živiny pomalu v průběhu času, čímž zlepšují strukturu půdy a podporují růst užitečných mikroorganismů.

Organická hnojiva jsou ideální pro hnojení ovocných stromků v brzkém jaře nebo na podzim.

Mezi oblíbená organická hnojiva patří:

  1. Kompost: Vyrobený z rozložených rostlinných materiálů, kompost je bohatý na živiny a zlepšuje strukturu půdy.
  2. Hnoj: Hnoj z krav, koní nebo ovcí je dalším dobrým zdrojem živin pro ovocné stromy. Je důležité nechat hnůj před použitím vyzrát, aby se zabránilo spálení rostlin.
  3. Kostní moučka: Bohatá na fosfor, kostní moučka je pomalu se rozkládající hnojivo, které podporuje růst kořenů a kvetení.
  4. Krevní moučka: Bohatá na dusík, krevní moučka podporuje růst listů a plodů.

2) Minerální hnojiva

Minerální hnojiva jsou vyrobena z anorganických materiálů a poskytují stromům živiny ve snadno dostupné formě.

Jsou ideální pro hnojení ovocných stromků v období aktivního růstu, na jaře a v létě.

Mezi oblíbená minerální hnojiva patří:

  • NPK hnojiva: Tato hnojiva obsahují tři hlavní živiny: dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). Poměr NPK je uveden na obalu hnojiva a je důležité vybrat hnojivo s poměrem vhodným pro druh ovocného stromku.
  • Hnojiva s jedním prvkem: Tato hnojiva obsahují pouze jednu hlavní živinu, například dusík, fosfor nebo draslík. Používají se k nápravě specifických nedostatků živin.

hnojeni-ovocneho-stromku

Jak hnojit ovocné stromky?

Množství hnojiva, které je potřeba pro ovocný strom, závisí na jeho velikosti, věku a typu půdy.

Obecně platí, že je lepší hnojit méně častěji než více častěji.

Před použitím jakéhokoli hnojiva si vždy přečtěte návod na etiketě a dodržujte pokyny.

Zde je několik tipů pro hnojení ovocných stromků:

  1. Hnojte brzy na jaře nebo na podzim.
  2. Aplikujte hnojivo kolem základny stromu, v oblasti kruhu sahajícího od kmene stromu až do okraje koruny.
  3. Hnojivo zapravte do půdy lehce rýčem.
  4. Po hnojení strom důkladně zalijte.
  5. Vyhněte se hnojení stromů v horkém a suchém počasí.

Při výběru hnojiva pro ovocné stromy je důležité zvážit následující faktory:

  • Druh ovocného stromku: Různé druhy ovocných stromků mají různé potřeby živin. Například jabloně a hrušky potřebují více dusíku než broskvoně a nektarinky.
  • Věk stromu: Mladé stromy potřebují více živin než starší stromy.
  • Zdravotní stav stromu: Stromy, které jsou nemocné nebo poškozené, mohou potřebovat speciální hnojení.
  • Typ půdy: Písčité půdy zadržují živiny méně než hlinité půdy, takže stromy pěstované na písčitých půdách mohou potřebovat častější hnojení
 

Nejčastější otázky 

Kdy hnojit stromy NPK?ovocny-strom-pestovnai

Hnojení stromů pomocí NPK (dusík, fosfor, draslík) je důležité pro jejich správný růst a zdraví.

Optimální doba pro aplikaci NPK hnojiva závisí na druhu stromu a ročním období:

  1. Jaro: Nejlepší čas na hnojení je na jaře, kdy se stromy probouzejí z vegetačního klidu a začínají růst. Aplikace hnojiva v této době pomůže stromům získat potřebné živiny pro růst listů a větví.
  2. Léto: V létě lze hnojit stromy, pokud vykazují známky nedostatku živin, například žluté listy nebo slabý růst. Je však třeba být opatrný a nepřehánět to s množstvím hnojiva, aby nedošlo k poškození stromů.
  3. Podzim: Na podzim by se mělo s hnojením přestat, aby stromy měly čas připravit se na zimu. Podzimní hnojení může stimulovat nový růst, který by mohl být náchylný k poškození mrazem.

Jak hnojit ovocné stromy na podzim?

Podzimní hnojení ovocných stromů se liší od jarního a letního hnojení.

Zde je několik tipů, jak na to:

  1. Použití organických hnojiv: Na podzim je vhodné použít organická hnojiva, jako je kompost nebo dobře rozložený hnůj. Tato hnojiva se pomalu uvolňují a zlepšují strukturu půdy.
  2. Zaměření na fosfor a draslík: Na rozdíl od jara, kdy je důležitý dusík, na podzim je vhodné zaměřit se na fosfor a draslík. Fosfor podporuje kořenový růst, zatímco draslík zvyšuje odolnost stromů vůči mrazu.
  3. Správný čas: Hnojte ovocné stromy na podzim po sklizni, ale dříve, než začne padat listí. To zajistí, že stromy budou mít dostatek času absorbovat živiny před zimou.

Kdy začít hnojit keře?

Keře by měly být hnojeny podle jejich růstového cyklu a specifických potřeb:

  1. Brzy na jaře: Stejně jako stromy, keře by měly být hnojeny brzy na jaře, kdy začínají růst. To jim poskytne potřebné živiny pro nový růst.
  2. Po řezu: Některé keře, jako jsou růže, mohou být hnojeny po jarním řezu, aby podpořily nový růst a kvetení.
  3. Během vegetačního období: V závislosti na druhu keře může být vhodné přihnojovat během vegetačního období, zejména pokud vykazují známky nedostatku živin.

Kdy se přihnojuje?

Přihnojení, tedy dodatečné hnojení během vegetačního období, je důležité pro udržení zdraví a vitality rostlin:

  1. Jaro a léto: Nejčastější doba pro přihnojení je na jaře a v létě, kdy rostliny aktivně rostou a kvetou.
  2. Před kvetením a během kvetení: U kvetoucích rostlin je důležité přihnojovat před kvetením a během kvetení, aby měly dostatek živin pro produkci květů.
  3. Podle potřeby: Přihnojovat by se mělo také podle aktuálních potřeb rostlin. Pokud rostliny vykazují známky nedostatku živin, jako jsou žluté listy nebo slabý růst, je vhodné je přihnojit.

Zdroje článku:

How to Fertilize New Fruit Trees - Stark Bro's [online]. [cit. 02. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.starkbros.com/growing-guide/article/fertilize-new-fruit-trees

When to Fertilize Fruit Trees: A Seasonal Guide [online]. [cit. 02. 07. 2024]. Dostupné z: https://orchardpeople.com/episode-64-when-to-fertilize-fruit-trees/

When to fertilize fruit trees for a great harvest | [online]. [cit. 02. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.homesandgardens.com/gardens/when-to-fertilize-fruit-trees