Kdy hnojit maliny?

Hnojení malin je klíčovým krokem pro dosažení bohaté úrody a zdravých rostlin. Správné načasování a výběr vhodných hnojiv může výrazně ovlivnit kvalitu plodů a celkový růst keřů. V tomto článku se podíváme na nejlepší období pro hnojení malin, doporučené druhy hnojiv a praktické tipy, jak zajistit, aby vaše malinové keře prospívaly a přinášely bohatou úrodu rok co rok.

kdy-hnojit-maliny

Kdy hnojit maliny?

Optimální čas pro hnojení malin je na jaře, obvykle v období od března do května.

V tomto období jsou rostliny v aktivním růstu a lépe vstřebávají živiny. Na jaře je vhodné použít hnojiva s vyšším obsahem dusíku, což podporuje růst nových výhonů a listů.

Další důležitou fází je období po sklizni, tedy v létě až začátkem podzimu (srpen až září). V této době je dobré dodat rostlinám fosfor a draslík, které podporují tvorbu kořenů a připravují rostlinu na zimu.

 

Které hnojivo je nejlepší?

Organické hnojivo FRASSiO

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení. 

Organické hmyzí hnojivo FRASSiO je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.

Jaké jsou výhody?

✅ 100% organický původ: Vyroben z hmyzího trusu a exoskeletonů potemníka moučného, bez chemických přísad.
✅ Vysoký obsah živin: Obsahuje dusík (N), fosfor (P), draslík (K), hořčík, síru a vápník pro zdravý růst rostlin.
✅ Chytin pro boj se škůdci: Zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům, chorobám a plísním.
✅ Univerzální použití: Vhodné pro zahradní, skleníkové i pokojové rostliny.
✅ Biostimulant: Ideální pro všechny fáze růstu, včetně kořenící, vegetativní a kvetoucí fáze.
 
Nabízíme 500g1kg3kg nebo i 5kg a 10kg.
 

Výsadba maliníků

Maliny se sází na jaře, v období od března do května, nebo na podzim, v září a říjnu. Sazenice vysazujte do dostatečně velkých jam, které jsou asi o 20 cm hlubší a širší než kořenový bal.

Dno jamy vyplňte kompostem a sazenici umístěte tak, aby kořeny směřovaly šikmo dolů.

Zasypte zeminou a důkladně udusejte.

Po výsadbě maliníky zalijte.

maliny

Péče o maliny

Maliny jsou poměrně nenáročné na péči, ale pro dosažení bohaté úrody je důležité dodržovat několik základních pravidel:

  1. Zálivka: Maliny vyžadují pravidelnou zálivku, zvláště v suchém počasí. Zalévejte je ráno u kořenů, aby se listy nenamočily a nehrozily houbové choroby.
  2. Hnojení: Maliny hnojte dvakrát ročně: na jaře a na podzim. Použijte hnojivo s vyváženým obsahem živin (dusík, fosfor, draslík) určené pro ovocné rostliny.
  3. Řez: Maliny se řežou každý rok na jaře, před rašením. Odstraňte staré, poškozené a odumřelé výhony. Také zkraťte mladé výhony o 1/3 až 1/2 jejich délky.
  4. Opěrná konstrukce: Maliny potřebují opěrnou konstrukci, která je udrží vzpřímené a zabrání jejich poléhání. Můžete použít dřevěné tyče, drátěnky nebo pletivo.
  5. Mulčování: Půdu kolem maliníků mulčujte organickým materiálem, jako je sláma, štěpka nebo kůra stromů. Mulčování pomůže udržet vlhkost v půdě, potlačí růst plevele a ochrání kořeny maliníků před mrazem.

Sklizeň malin

Maliny dozrávají v závislosti na odrůdě od konce června do konce srpna. Plodí se na dvouletých výhonech, proto se každý rok sklízejí letní a podzimní maliny.

Zralé maliny poznáte podle barvy, která by měla být sytě červená u letních malin a tmavě červená u podzimních malin. Plody sbírejte opatrně, aby se nepoškodily.

Maliny se konzumují čerstvé, můžou se z nich dělat džemy, marmelády, kompoty, sirupy a vína. Také se hodí do dezertů, jogurtů a cereálií.

banner blog bovram

 

Nejčastější otázky

Co dát pod maliny?

Pod maliny je vhodné připravit dobře prokypřenou půdu obohacenou o organickou hmotu. Před výsadbou malin můžete do půdy zapracovat kompost nebo dobře rozložený hnůj, který poskytne potřebné živiny a zlepší strukturu půdy. Doporučuje se také přidat trochu rašeliny nebo listovky, což pomůže udržet vlhkost a zvýší kyselost půdy, kterou maliny preferují.

Čím přihnojovat maliny?

Maliny vyžadují pravidelné přihnojování, aby měly dostatek živin pro růst a plodnost. Na jaře je ideální použít hnojiva s vyšším obsahem dusíku, například dusičnan amonný nebo hnojiva na bázi močoviny. V období po sklizni je vhodné přidat hnojiva bohatá na fosfor a draslík, jako je superfosfát nebo síran draselný, které podpoří tvorbu kořenů a připraví rostlinu na zimu. Organická hnojiva, jako kompost, hnůj nebo kostní moučka, jsou také skvělou volbou a mohou být aplikována během celé vegetační sezóny.

Jak zastupovat maliny?

Zastupování malin, tedy řezání a tvarování rostlin, je klíčové pro jejich zdravý růst a bohatou úrodu. Na jaře je vhodné odstranit všechny poškozené a slabé výhony a ponechat pouze silné a zdravé. Během léta můžete provádět prosvětlovací řez, kdy odstraníte přebytečné výhony, aby měla rostlina dostatek světla a vzduchu. Po sklizni je důležité odstranit všechny výhony, které plodily, a ponechat jen nové, mladé výhony, které budou plodit v následujícím roce. Tento postup pomáhá předcházet přelidnění keřů a podporuje tvorbu nových, silných výhonů.

Čím mulčovat maliny?

Mulčování je skvělý způsob, jak udržet vlhkost v půdě, potlačit růst plevelů a zlepšit strukturu půdy. Pro mulčování malin můžete použít organické materiály, jako je sláma, tráva, listí nebo kůra. Tyto materiály postupně hnijí a obohacují půdu o organickou hmotu. Další možností je použít kompost nebo dobře rozložený hnůj, které zároveň působí jako hnojivo. Mulčovací vrstvu aplikujte ve vrstvě 5–10 cm kolem keřů, přičemž dbejte na to, aby se mulč nedotýkal přímo stonků rostlin, aby nedošlo k hnilobě.

Související články: