Kdy a jak hnojit jahody pro maximální úrodu?

Hnojení jahod je důležitou součástí jejich pěstování, která jim zajistí dostatek živin pro růst a tvorbu sladkých plodů. Načasování hnojení je klíčové, jelikož v různých fázích vegetačního cyklu jahody vyžadují různé poměry živin. V tomto článku se dozvíte, kdy a jak hnojit jahody?

kdy-hnojit-jahody

Jahody se hnojí třikrát ročně

  1. Na jaře: Po odkvětu a sklizni plodů je vhodné jahody přihnojit hnojivem s vysokým obsahem fosforu a draslíku, které podpoří tvorbu kořenů a pupenů pro příští rok. Můžete použít granulované hnojivo, které se zapraví do půdy, nebo tekuté hnojivo, které se aplikuje zálivkou.
  2. Před kvetením: Na jaře, cca 2-3 týdny před kvetením, je vhodné jahody přihnojit hnojivem s vyváženým obsahem makroživin (dusík, fosfor, draslík). To podpoří růst listů a květů a zajistí bohatou úrodu.
  3. Během vegetace: V průběhu vegetace, tj. od konce jara do konce léta, je vhodné jahody přihnojovat lehce hnojivem s vyšším obsahem draslíku. To podpoří tvorbu a dozrávání plodů.
 

Čím hnojit jahody?

Kromě načasování hnojení je důležitá i volba vhodného hnojiva.

Jahody vyžadují pro svůj růst a tvorbu plodů různé živiny v závislosti na fázi vegetačního cyklu.

Základní živiny pro jahody:

  • Dusík (N): Důležitý pro růst listů a stonků.
  • Fosfor (P): Podporuje tvorbu kořenů a květních pupenů.
  • Draslík (K): Důležitý pro tvorbu a dozrávání plodů.
  • Vápník (Ca): Podporuje odolnost rostlin vůči chorobám a škůdcům.
  • Hořčík (Mg): Důležitý pro fotosyntézu.

Kromě těchto základních hnojivých dávek je vhodné jahody hnojit i v případě:

  • Slabých rostlin: Pokud jahodníky rostou pomalu a mají slabé listy, je vhodné je přihnojit listovým hnojivem s obsahem mikroprvků.
  • Deštivého počasí: Pokud je počasí deštivé, živiny se z půdy rychle vyplavují. V tomto případě je vhodné jahody přihnojovat častěji, menšími dávkami hnojiva.
  • Pěstování v nádobách: Jahody pěstované v nádobách je nutné hnojit častěji než ty na záhonu, jelikož se v nich živiny rychleji vyčerpají.

 

Organické hnojivo FRASSiO

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení. 

Organické hmyzí hnojivo FRASSiO je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.

Jaké jsou výhody?

✅ 100% organický původ: Vyroben z hmyzího trusu a exoskeletonů potemníka moučného, bez chemických přísad.
✅ Vysoký obsah živin: Obsahuje dusík (N), fosfor (P), draslík (K), hořčík, síru a vápník pro zdravý růst rostlin.
✅ Chytin pro boj se škůdci: Zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům, chorobám a plísním.
✅ Univerzální použití: Vhodné pro zahradní, skleníkové i pokojové rostliny.
✅ Biostimulant: Ideální pro všechny fáze růstu, včetně kořenící, vegetativní a kvetoucí fáze.
 
Nabízíme 500g1kg3kg nebo i 5kg a 10kg.
 

Dávkování NPK hnojiva

  • Na jaře: Použijte hnojivo s vysokým obsahem fosforu a draslíku (např. NPK 10-20-20).
  • Před kvetením: Použijte hnojivo s vyváženým obsahem makroživin (např. NPK 15-15-15).
  • Během vegetace: Použijte hnojivo s vyšším obsahem draslíku (např. NPK 5-10-15).
  • Pro hnojení listů: Použijte hnojivo s obsahem mikroprvků.
  • Pro organické hnojení: Použijte kompost, hniloba z kopřiv, dřevní popel apod.

domaci-hnojiva-na-jahody

Přírodní hnojiva na jahody

Hnojení jahod je důležitou součástí pěstování, která jim zajistí dostatek živin pro růst a tvorbu sladkých plodů.

Mnoho zahrádkářů dává přednost hnojivům přírodním, která jsou šetrná k životnímu prostředí a prospěšná pro půdu i rostliny.

Podíváme se na některá z nejlepších přírodních hnojiv pro jahody.

  1. Kompost: Kompost je snadno dostupný a cenově dostupný zdroj živin pro jahody. Obsahuje dusík, fosfor, draslík a další mikroelementy, které jahody potřebují pro svůj růst. Kompost také zlepšuje strukturu půdy a zvyšuje její úrodnost.
  2. Hniloba z kopřiv: Hniloba z kopřiv je bohatá na dusík, draslík a železo. Podporuje růst jahod a zvyšuje jejich odolnost vůči chorobám. Hniloba z kopřiv se snadno připravuje: jednoduše namočte nasekané kopřivy do vody a nechte je kvasit po dobu 1-2 týdnů. Poté hniloby zřeďte vodou v poměru 1:10 a použijte ji k zalévání jahod.
  3. Dřevní popel: Dřevní popel je bohatý na draslík a fosfor. Podporuje tvorbu květů a plodů jahod. Dřevní popel posypte kolem jahodníkových keřů v malém množství, maximálně 1 hrst na rostlinu.
  4. Rybí emulze: Rybí emulze je organické hnojivo bohaté na dusík a fosfor. Podporuje růst jahod a zvyšuje jejich odolnost vůči škůdcům. Rybí emulzi zřeďte vodou v poměru 1:10 a použijte ji k zalévání jahod.
  5. Moučka z kostí: Moučka z kostí je pomalu se uvolňující hnojivo bohaté na fosfor a vápník. Podporuje tvorbu kořenů a květů jahod. Moučku z kostí zapracujte do půdy kolem jahodníkových keřů před výsadbou.

Na co si dát pozor?

  • Hnojte vždy na vlhkou půdu, nejlépe po vydatném dešti nebo zálivce.
  • Nikdy nehnojte jahody na suchou půdu, jelikož by mohlo dojít k popálení kořenů.
  • Dodržujte doporučené dávkování hnojiva. Nadměrné hnojení může jahodám uškodit.
  • Nepoužívejte čerstvý hnůj, jelikož by mohl obsahovat plevelová semena a patogeny.
  • Před hnojením si vždy přečtěte návod k použití hnojiva.
 

Nejčastější otázky

Jak často se hnojí jahody?

Jahody se hnojí třikrát ročně: na jaře před kvetením, po sklizni a na podzim před zazimováním.

Jak hnojit jahody v truhlíku?

V truhlíku jahody hnojte tekutým hnojivem každé 2–3 týdny během vegetační sezóny. Používejte hnojivo s vyváženým obsahem živin nebo speciální hnojivo pro jahody.

Čím hnojit jahody po výsadbě?

Po výsadbě jahod použijte organické hnojivo, například kompost nebo dobře rozložený hnůj. Alternativně lze použít i minerální hnojivo s vyšším obsahem fosforu.

Jak přihnojovat jahody?

Jahody přihnojujte během vegetační sezóny, ideálně po každé sklizni. Používejte vyvážené tekuté hnojivo nebo granulované hnojivo, které se postupně uvolňuje do půdy.

Související články:

Zdroje článku:

How and When to Fertilize Strawberries for the Best Harvest [online]. [cit. 13. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.bhg.com/how-and-when-to-fertilize-strawberries-7555579

Guide to Fertilizing Strawberries for Maximum Yield [online]. [cit. 13. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.thespruce.com/guide-to-fertilizing-strawberries-7488291

Strawberry Fertilizer - Haifa Group [online]. [cit. 13. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.haifa-group.com/crop-guide/vegetables/strawberry-fertilizer/crop-guide-strawberry-fertilizer-recommendations