Kdy hnojit hortenzie?

Hortenzie patří mezi oblíbené kvetoucí keře, které zdobí zahrady a terasy po celé léto. Abychom se těšili z bohaté a pestrobarevné krásy jejich květů, je důležité jim dopřát dostatek živin v pravý čas. Hnojení hraje v péči o hortenzie klíčovou roli a ovlivňuje jak růst rostliny, tak i kvalitu a barvu květů. V tomto článku se dozvíte, kdy je nejvhodnější doba pro hnojení hortenzií, jaké typy hnojiv používat a jak hnojení správně provádět, abyste podpořili zdraví a krásu vašich rostlin.

kdy-hnojit-hortenzie

Kdy hnojit hortenzie?

Hortenzie (Hydrangea) patří mezi klenoty zahrad a teras, uchvacující bohatou paletou barev květů od bílé a růžové přes modrou a fialovou až po zelenou.

Abychom si tuto krásu mohli plně vychutnat, je nezbytné jim dopřát péči v podobě hnojení. To hraje klíčovou roli v jejich růstu, bohatosti květů a jejich zbarvení.

Kdy je ale ten správný čas pro hnojení hortenzií? A jakým hnojivem jim nejlépe prospějeme?

 

Kdy hnojit?

Obecně platí:

  1. Na jaře: Po rašení pupenů a před rozkvětem (duben - květen) je ideální doba pro hnojení hortenzií hnojivem s vyšším obsahem dusíku (N), které podpoří růst a tvorbu listů.
  2. V létě: Během kvetení (červen - srpen) hnojíme hnojivem s vyváženým obsahem NPK (dusík, fosfor, draslík), které podpoří tvorbu květů a prodlouží dobu kvetení.
  3. Na podzim: Po odkvětu (září - říjen) hnojíme hnojivem s vyšším obsahem fosforu (P) a draslíku (K), které pomůže rostlině zdárně přezimovat a vyzrát na jaro.

Čím hnojit hortenzie?

Organické hnojivo FRASSiO

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení. 

Organické hmyzí hnojivo FRASSiO je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.

Jaké jsou výhody?

✅ 100% organický původ: Vyroben z hmyzího trusu a exoskeletonů potemníka moučného, bez chemických přísad.
✅ Vysoký obsah živin: Obsahuje dusík (N), fosfor (P), draslík (K), hořčík, síru a vápník pro zdravý růst rostlin.
✅ Chytin pro boj se škůdci: Zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům, chorobám a plísním.
✅ Univerzální použití: Vhodné pro zahradní, skleníkové i pokojové rostliny.
✅ Biostimulant: Ideální pro všechny fáze růstu, včetně kořenící, vegetativní a kvetoucí fáze.
 
Nabízíme 500g1kg3kg nebo i 5kg a 10kg.
 
 

Jaké hnojivo použít?

Volba hnojiva závisí na typu hortenzie a pH půdy, ve které roste:

  • Hortenzie modré: Preferují kyselou půdu (pH 5,5 - 6,5). Pro tyto hortenzie je vhodné používat speciální hnojiva pro hortenzie modré, která obsahují hliník a udržují modré zbarvení květů.
  • Hortenzie růžové a bílé: Daří se jim v neutrální až mírně kyselé půdě (pH 6,0 - 7,0). Pro tyto hortenzie můžeme používat univerzální hnojiva pro kvetoucí rostliny nebo hnojiva pro hortenzie.
  • Hortenzie latnaté: Nejsou tak náročné na kyselost půdy a snáší i mírně alkalické pH. Pro tyto hortenzie můžeme používat univerzální hnojiva pro kvetoucí rostliny nebo hnojiva pro hortenzie.

Kromě hotových hnojiv můžeme hortenzie hnojit i organickými materiály, jako je kompost, hniloba kravského hnoje nebo drcené rohovinové třísky.

Tyto materiály dodají rostlinám živiny pomalu a v průběhu delšího časového období.

hortenzie

Jak hnojit?

Hnojení hortenzií provádíme zálivkou. Hnojivo rozpustíme v dešťové vodě podle návodu na etiketě a aplikujeme na vlhkou půdu kolem rostliny.

Vyhněte se hnojení na listy, aby nedošlo k jejich popálení.

Důležité:

  • Před hnojením je důležité rostlinu dostatečně zalít, aby se hnojivo lépe vstřebávalo.
  • Nepřehnojujte! Nadměrné hnojení může rostlině spíše ublížit než prospět.
  • Dodržujte pokyny uvedené na etiketě hnojiva.
  • Po hnojení je vhodné rostlinu znovu zalít, aby se hnojivo dostalo ke kořenům.

banner blog bovram

 

Nejčastější otázky

Jak zajistit, aby hortenzie kvetla?

Aby hortenzie bohatě kvetla, je důležité dodržet několik klíčových kroků:

  1. Správné stanoviště: Hortenzie potřebují dostatek světla, ale ne přímé slunce po celý den. Ideální je polostín nebo ranní slunce s odpoledním stínem.
  2. Dostatečná zálivka: Hortenzie mají rády vlhkou půdu, ale nesnášejí přemokření. Pravidelně je zalévejte, zejména v horkých letních měsících.
  3. Pravidelné hnojení: Používejte vhodná hnojiva v období aktivního růstu, tedy na jaře a v létě. Na jaře použijte hnojivo s vyšším obsahem dusíku, na léto pak vyvážené hnojivo s dostatkem fosforu pro podporu květů.
  4. Půdní pH: Udržujte správné pH půdy podle požadované barvy květů (kyselé pH pro modré květy, neutrální až mírně zásadité pH pro růžové květy).
  5. Řez: Odstraňujte staré a slabé výhony a odkvetlé květy, což podpoří tvorbu nových květů.

Jak často hnojit modré hortenzie?

Modré hortenzie by měly být hnojeny pravidelně během jejich růstového období:

  1. Jaro: Na začátku jara použijte hnojivo s vyšším obsahem dusíku, aby podpořilo nový růst.
  2. Léto: Pokračujte s vyváženým hnojivem (NPK), které podpoří tvorbu květů. Hnojivo aplikujte každé 4 až 6 týdnů.
  3. Udržení modré barvy: Pro udržení modré barvy květů přidávejte síran hlinitý do půdy, což pomůže udržet kyselé pH. Aplikaci síranu hlinitého provádějte jednou měsíčně během vegetačního období.

Co s odkvetlými květy hortenzie?

Odkvetlé květy hortenzií můžete odstranit, aby rostlina vypadala upraveně a měla více energie na tvorbu nových květů:

  1. Odstranění květů: Použijte čisté a ostré zahradnické nůžky. Odstraňte květenství hned pod místem, kde se květy setkávají se stonkem.
  2. Podpora dalšího kvetení: Odstraněním odkvetlých květů podpoříte rostlinu k tvorbě nových květů. Tento postup je znám jako "deadheading".
  3. Zimní příprava: Na podzim nechte některé odkvetlé květy na rostlině, protože mohou poskytnout zajímavý vzhled v zimním období a také ochranu pro nové pupeny.
 

Kdy se přihnojuje?

Hortenzie by měly být hnojeny v několika fázích během růstového období:

  1. Jaro: První hnojení proveďte na začátku jara, když se začínají objevovat nové výhonky. Použijte hnojivo s vyšším obsahem dusíku pro podporu vegetativního růstu.
  2. Začátek léta: Další dávku hnojiva aplikujte na začátku léta, kdy se začínají tvořit květy. Použijte vyvážené hnojivo s dostatkem fosforu a draslíku.
  3. Konec léta: Poslední hnojení proveďte na konci léta nebo začátkem podzimu. Použijte hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem draslíku, aby se rostlina připravila na zimní období.

Tímto pravidelným přihnojováním zajistíte, že vaše hortenzie budou zdravé, silné a bohatě kvetoucí.

Související články:

Zdroje článku:

Fertilize Hydrangeas Like a Pro with These 6 Tips [online]. [cit. 08. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.bhg.com/fertilize-hydrangeas-7501695

How and when to fertilize hydrangeas | [online]. [cit. 08. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.homesandgardens.com/gardens/when-to-fertilize-hydrangeas

Using Hydrangea Fertilizer - When and How To Fertilize Hydrangea | Gardening Know How [online]. [cit. 08. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/hydrangea/fertilizing-hydrangeas.htm