Jaké jsou příznaky alergie na roztoče?

Alergie na roztoče je jednou z nejčastějších alergií v Evropě, která postihuje lidi všech věkových kategorií. Roztoči jsou drobní živočichové, kteří žijí v našich domácnostech, zejména v postelích, čalouněném nábytku, kobercích a plyšových hračkách. Roztoči se živí šupinkami lidské kůže a jiným organickým odpadem. Pro člověka nejsou nebezpeční, ale jejich výkaly a mrtvá těla obsahují bílkoviny, které mohou vyvolat alergickou reakci u citlivých jedinců.

alergie-na-roztoce-priznaky

Mezi příznaky patří

Příznaky alergie na roztoče se mohou lišit podle jednotlivce, ale obvykle zahrnují:

  1. Rýmu – vodnatá rýma, pálení v nose, pocit ucpaného nosu, opakované kýchání
  2. Zánět spojivek – pálení, slzení, zarudnutí očí
  3. Ekzém – zarudlá, svědivá ložiska kůže na tvářích, pokožce hlavy, podkolenních a loketních jamkách
  4. Kašel – suchý nebo vlhký, dráždivý nebo alergický
  5. Průduškové astma – hvízdavé dýchání, pocit dušnosti, záchvaty dechu, noční a ponámahové dechové obtíže

Alergie na roztoče je celoroční, ale může se zhoršovat v chladnějších obdobích, kdy vytápíme a méně větráme naše domovy.

Tím se zvyšuje vlhkost a teplota vzduchu, což jsou ideální podmínky pro množení roztočů. Alergie na roztoče může ovlivnit kvalitu spánku, výkonnost, učení a rozvoj, zejména u dětí. Alergie na roztoče také zvyšuje riziko vzniku nebo zhoršení alergického astmatu, které trpí až 85 % astmatických pacientů.

Jak na léčbu?

Léčba alergie na roztoče spočívá v kombinaci léků a preventivních opatření. Léky mohou zahrnovat antihistaminika, kortikosteroidy, antileukotrieny a imunoterapii alergenovými vakcínami. Tyto léky pomáhají zmírnit příznaky, blokovat alergickou reakci a snižovat zánět.

Preventivní opatření zahrnují snížení kontaktu s alergeny, což lze dosáhnout například:

  • Častým větráním místností, alespoň 30 minut denně
  • Udržováním nízké teploty a vlhkosti v bytě, pod 20 °C a 50 %
  • Používáním protiroztočových povlaků na matrace, polštáře a peřiny
  • Pravidelným praním ložního prádla na vysokou teplotu, alespoň 60 °C
  • Omezováním čalouněného nábytku, koberců a plyšových hraček
  • Používáním vysavačů s HEPA filtrem a parních čističů
  • Sušením prádla mimo obývací pokoj a ložnici

Alergie na roztoče je častým a nepříjemným onemocněním, které může zhoršovat kvalitu života a zdraví. Proto je důležité ji včas rozpoznat, léčit a předcházet. Pokud máte podezření na alergii na roztoče, neváhejte navštívit svého lékaře, který vám pomůže stanovit diagnózu a doporučit vhodnou léčbu.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Co dělat při alergii na roztoče?

  • Čištění: Pravidelně čistěte svůj domov, zejména ložnice. Používejte vysavač s HEPA filtrem a často měňte povlečení, závěsy a další textilie, kde se roztoči rádi shromažďují.
  • Použití přikrývek a polštářů proti alergii: Speciální alergické přikrývky a povlaky na polštáře mohou pomoci snížit množství roztočů v posteli.
  • Regulace vlhkosti: Roztoči preferují vyšší vlhkost, takže udržování nízké vlhkosti v domě (ideálně pod 50%) může pomoci snížit jejich populaci.
  • Léčba: Konzultace s alergologem ohledně vhodné léčby, jako jsou antihistaminika, nosní steroidy nebo alergické vakcíny.

Jak poznat že jsou roztoči v posteli?

  • Alergické reakce: Časté alergické reakce jako kýchání, svědění očí, ucpaný nos nebo astmatické příznaky, zvláště po probuzení, mohou být indikátorem roztočů v posteli.
  • Testy: Existují sady pro domácí testování, které vám mohou pomoci identifikovat přítomnost roztočů. Také si můžete nechat provést testy alergie u lékaře.
  • Viditelné známky: Roztoči jsou mikroskopické, takže je nebudete schopni vidět pouhým okem, ale můžete si všimnout prachu, který mohou tvořit.

Jak vzniká alergie na roztoče?

  • Genetické faktory: Alergie mohou mít genetickou složku, takže pokud má rodinný příslušník alergii na roztoče, je vyšší pravděpodobnost, že se u vás také rozvine.
  • Expozice: Dlouhodobá nebo opakovaná expozice roztočům může vést k rozvoji alergie.
  • Sensibilizace: Tělo se může stát senzibilizované na bílkoviny ve výkalech a tělech roztočů, což vede k imunitní reakci, když se s nimi setkáte.

Zdroje článku:

Dust mite allergy - Symptoms & causes - Mayo Clinic [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173

Allergy to Dust Mites | Allergy & Asthma Network [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://allergyasthmanetwork.org/allergies/allergy-to-dust-mites/