Jak zlepšit snášku vajec?

Zvýšení produkce vajec je klíčovým cílem pro mnohé chovatele drůbeže, ať už se jedná o malé hospodářství nebo velké komerční podniky. Efektivní a udržitelné metody zlepšení snášky vajec nejenže podporují zdraví a pohodu kuřat, ale také přinášejí ekonomické výhody. Tento článek se zaměřuje na různé strategie a postupy, které mohou chovatelé drůbeže využít k optimalizaci produkce vajec. Od správné výživy, přes vhodné podmínky chovu, až po nejnovější poznatky v oblasti genetiky a péče o zvířata, prozkoumáme komplexní přístupy, které mohou vést k lepší snášce vajec a celkovému zlepšení zdraví vašich slepic.

Jak zlepšit snášku vajec

Jak zlepšit snášku? Co pomáhá?

Snáška slepic je ovlivněna mnoha faktory, jako jsou genetika, věk, zdraví, krmení, podmínky chovu a délka světelného dne.

Zde je několik tipů, jak můžete tyto faktory optimalizovat:

  • Vyberte si plemeno slepic, které je známé pro svou vysokou užitkovost, odolnost a nenáročnost.
  • Zajistěte slepicím dostatek kvalitního krmiva, které obsahuje všechny potřebné živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny, minerály a vápník. Vápník je důležitý pro pevnost skořápky, proto slepicím dodávejte vápenný grit nebo drcené skořápky. Také jim nasekejte zelené krmivo, jako je kopřiva, jetel nebo zelí.
  • Dodržujte pravidelný režim krmení a napájení. Slepice by měly mít neustále k dispozici čerstvou a čistou vodu. Krmte je ráno a večer, přičemž večer jim dejte více zrnin, které lépe stráví během nočního odpočinku.
  • Udržujte kurník v čistotě a suchu. Slepice potřebují mít dostatek prostoru, klidu a bezpečí. Slepice by měly mít k dispozici hřady, snášková hnízda, napáječky a krmítka. Snášková hnízda by měla být umístěna v místě s přítmím a co nejdále od vstupního otvoru kurníku.
  • Zajistěte slepicím dostatek světla. Slepice snášejí lépe, když mají alespoň 14 hodin světla denně. V zimním období je proto vhodné použít umělé osvětlení, které můžete zapínat a vypínat podle potřeby.
  • Chraňte slepice před nemocemi a parazity. Slepice by měly být pravidelně očkovány, odčervovány a ošetřovány proti vnějším i vnitřním parazitům. Pokud máte podezření, že je vaše slepice nemocná, izolujte ji od ostatních a vezměte ji k veterináři.
 

V naší kategorii si můžete zakoupit krmivo pro nosnice nebo i kvalitní kurníky.

banner blog bovram

TIP na čtení:

Zdroje článku:

How to Feed Chickens (with Pictures) - wikiHow [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Feed-Chickens

How do I feed my chickens a healthy diet? – RSPCA Knowledgebase [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://kb.rspca.org.au/knowledge-base/how-do-i-feed-my-chickens-a-healthy-diet/

Feeding your hens | British Hen Welfare Trust [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.bhwt.org.uk/feeding-your-hens/