Jak vzniká brojler?

Brojleři jsou kuřata chovaná výhradně pro maso. Jsou speciálně vyšlechtěna na rychlý růst a tvorbu svalové hmoty. Dospívají již ve věku 6-8 týdnů, kdy dosahují hmotnosti 1,5-2 kg.

jak-na-chov-brojleru

Jak vzniká brojler?

1) Šlechtění

Brojleři jsou výsledkem dlouholetého šlechtění. Šlechtitelé se zaměřují na vlastnosti, které jsou pro rychlý růst a tvorbu svalové hmoty důležité.

Patří mezi ně například:

  • Vysoká spotřeba krmiva
  • Rychlý metabolismus
  • Kvalitní svalová tkáň

V naší kategorii si můžete zakoupit krmiva pro brojlery.

2) Krmení

Brojleři se krmí speciálními krmnými směsmi, které jsou bohaté na bílkoviny, energii a další živiny potřebné pro rychlý růst.

Krmivo je dodáváno automaticky krmiči.

 

3) Chov

Brojleři se chovají v halách s kontrolovanými podmínkami. Haly jsou vybaveny ventilací, topením a osvětlením. Kuřata jsou umístěna v hustých hejnech, aby se maximalizoval užitek z chovu.

4) Porážka

Brojleři jsou poraženi ve věku 6-8 týdnů. Porážka probíhá na jatkách, kde jsou kuřata omráčena, podříznuta a vykuchaná.

5) Etika chovu brojlerů

Chov brojlerů je často kritizován za špatné zacházení se zvířaty. Kuřata jsou často chována v přeplněných halách, kde nemají dostatek prostoru k pohybu.

Mohou být také krmena hormony a antibiotiky, které mohou mít negativní dopad na jejich zdraví.

6) Alternativy

Alternativou k chovu brojlerů je chov kuřat v menších hejnech s volným výběhem. Tato zvířata mají více prostoru k pohybu a jsou krmena kvalitnějším krmivem. Jejich maso je také chutnější a zdravější.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Brojler – Wikipedie [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brojler