Brojleři jsou kuřata chovaná výhradně pro maso. Jsou speciálně vyšlechtěna na rychlý růst a tvorbu svalové hmoty. Dospívají již ve věku 6-8 týdnů, kdy dosahují hmotnosti 1,5-2 kg.
Jak vzniká brojler?
1) Šlechtění
Brojleři jsou výsledkem dlouholetého šlechtění. Šlechtitelé se zaměřují na vlastnosti, které jsou pro rychlý růst a tvorbu svalové hmoty důležité.
Patří mezi ně například:
- Vysoká spotřeba krmiva
- Rychlý metabolismus
- Kvalitní svalová tkáň
V naší kategorii si můžete zakoupit krmiva pro brojlery.
2) Krmení
Brojleři se krmí speciálními krmnými směsmi, které jsou bohaté na bílkoviny, energii a další živiny potřebné pro rychlý růst.
Krmivo je dodáváno automaticky krmiči.
3) Chov
Brojleři se chovají v halách s kontrolovanými podmínkami. Haly jsou vybaveny ventilací, topením a osvětlením. Kuřata jsou umístěna v hustých hejnech, aby se maximalizoval užitek z chovu.
4) Porážka
Brojleři jsou poraženi ve věku 6-8 týdnů. Porážka probíhá na jatkách, kde jsou kuřata omráčena, podříznuta a vykuchaná.
5) Etika chovu brojlerů
Chov brojlerů je často kritizován za špatné zacházení se zvířaty. Kuřata jsou často chována v přeplněných halách, kde nemají dostatek prostoru k pohybu.
Mohou být také krmena hormony a antibiotiky, které mohou mít negativní dopad na jejich zdraví.
6) Alternativy
Alternativou k chovu brojlerů je chov kuřat v menších hejnech s volným výběhem. Tato zvířata mají více prostoru k pohybu a jsou krmena kvalitnějším krmivem. Jejich maso je také chutnější a zdravější.
Zdroje článku:
Brojler – Wikipedie [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brojler