Jak vyrobit kukaň pro slepice?

Pokud chcete mít spokojené a zdravé slepice, musíte jim zajistit vhodné podmínky pro jejich chov. Jednou z nejdůležitějších věcí je kukaň, tedy místo, kde slepice snášejí vejce a odpočívají. Kukaň pro slepice si můžete koupit hotovou, nebo si ji vyrobit sami. V tomto článku vám ukážeme, jak na to.

Jak vyrobit kukaň pro slepice

Co potřebujete k výrobě kukaně?

K výrobě kukaně pro slepice potřebujete následující materiály a nářadí:

  • Dřevěnou bedýnku, šuplík nebo jinou pevnou a stabilní konstrukci, která poslouží jako základ kukaně.
  • Seno, slámu, piliny nebo jiný podklad, který vystele dno kukaně a zajistí pohodlí a teplo slepicím.
  • Podestýlku, která zabrání slepicím, aby vyhazovaly podklad z kukaně a udrží ji čistou a suchou.
  • Plastovou nebo dřevěnou desku, kterou připevníte na vrch kukaně a vytvoříte tak střechu.
  • Panty, závěsy nebo jiný mechanismus, který umožní otevírat a zavírat střechu kukaně a usnadní vám sbírání vajec.
  • Vrtačku, šroubovák, hřebíky, šrouby, pilu, metr, tužku a další nářadí, které budete potřebovat k sestavení kukaně.

U nás si můžete zakoupit kurníky pro slepice nebo i kvalitní krmiva pro nosnice.

banner blog bovram

Jak postupovat při výrobě kukaně?

Postup při výrobě kukaně pro slepice je následující:

  1. Vyberte si vhodnou bedýnku, šuplík nebo jinou konstrukci, která bude sloužit jako základ kukaně. Měla by být dostatečně velká, aby se do ní vešly slepice, ale ne příliš prostorná, aby se v ní cítily bezpečně a útulně. Ideální rozměry kukaně jsou 40 x 40 cm pro běžná plemena slepic, jako jsou Leghornky, IsaBrown, Plymutky, Sussex nebo Dominant. Pro větší nebo okrasná plemena můžete použít větší kukaň, ale ne více než 60 x 60 cm. Pokud máte více slepic, můžete si vyrobit více kukaní a umístit je vedle sebe nebo nad sebou.
  2. Vystele dno kukaně podkladem, který zajistí pohodlí a teplo slepicím. Můžete použít seno, slámu, piliny nebo jiný materiál, který je měkký, suchý a nezapáchá. Podklad by měl být vrstvený a tlustý asi 10 cm, aby dobře izoloval a absorboval vlhkost. Podklad byste měli pravidelně měnit, aby byl vždy čistý a svěží.
  3. Přidejte na podklad podestýlku, která zabrání slepicím, aby vyhazovaly podklad z kukaně a udrží ji čistou a suchou. Můžete použít například dřevěné podložky, které se prodávají v obchodech s chovatelskými potřebami, nebo si je vyrobit sami z dřevotřísky nebo kartonu. Podestýlka by měla být tvarovaná tak, aby zapadla do kukaně a měla na sobě otvor pro vstup slepic. Podestýlku byste měli také pravidelně měnit, aby byla vždy suchá a bez parazitů.
  4. Připevněte na vrch kukaně plastovou nebo dřevěnou desku, která vytvoří střechu. Střecha by měla být pevná a voděodolná, aby chránila kukaň před deštěm, sněhem a jinými nepříznivými vlivy. Střecha by měla být také dostatečně velká, aby zakryla celou kukaň a měla na sobě panty, závěsy nebo jiný mechanismus, který umožní otevírat a zavírat střechu kukaně. Tím usnadníte sbírání vajec a kontrolu stavu kukaně.
  5. Umístěte kukaň pro slepice na vhodné místo v kurníku nebo ve výběhu: kukaň by měla být umístěna v klidné a temné části, kde slepice nebudou rušeny hlukem nebo světlem. Ideální je zadní část kurníku po celé její délce, výška od podlahy by měla být maximálně 45 cm. Pokud máte více kukaní, můžete je rozmístit tak, aby byly dostupné a viditelné pro slepice, ale zároveň nebyly příliš blízko sebe, aby nedocházelo k soupeření nebo agresi mezi slepicemi. Měli byste mít jednu kukaň na pět slepic, pokud je to možné, nebo alespoň jednu kukaň na deset slepic.
 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

How to build chicken coop 403 Forbidden [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.almanac.com/raising-chickens-101-how-build-chicken-coop

48 DIY Chicken Coops - Chicken Coop Plans You Can Build [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.countryliving.com/diy-crafts/g2452/diy-chicken-coops/