Jak vyrobit bidlo pro slepice? Jednoduchý a praktický návod

Bidlo je důležitou součástí kurníku pro slepice. Na bidle slepice spí, odpočívají a udržují si teplotu. Bidlo by mělo být pohodlné, bezpečné a snadno čistitelné. V tomto článku se dozvíte, jak si můžete vyrobit vlastní bidlo pro slepice z jednoduchých materiálů a nářadí.

Jak vyrobit bidlo pro slepice_

Co budete potřebovat?

Pro výrobu bidla pro slepice budete potřebovat následující materiály a nářadí:

  • Dřevěné prkno o šířce 10 cm a délce podle počtu slepic. Prkno by mělo být hladké a bez ostrých hran, aby nedošlo k poškození slepic. Prkno můžete také natřít ochranným nátěrem proti hnilobě a škůdcům.
  • Dva dřevěné sloupky o délce 40 cm a průměru 5 cm. Sloupky slouží jako podpěry bidla a zabraňují jeho prohýbání.
  • Šrouby, matice a podložky. Šrouby spojují prkno se sloupky a umožňují nastavit výšku bidla podle potřeby. Matice a podložky zajišťují pevnost a stabilitu spoje.
  • Vrtačka, pilka, šroubovák, klíč a měřidlo. Vrtačkou vyvrtáte otvory pro šrouby, pilkou nařežete prkno a sloupky na požadovanou délku, šroubovákem a klíčem utáhnete šrouby a matici a měřidlem zkontrolujete rozměry a úhly.

V naší nabídce si můžete zakoupit kurník pro slepice nebo i kvalitní krmivo pro nosnice.

 

banner blog bovram

Postup výroby

Postupujte podle následujících kroků:

  1. Nařežte prkno na požadovanou délku podle počtu slepic. Pro každou slepici počítejte asi 40 cm šířky. Například pro 6 slepic potřebujete prkno dlouhé 240 cm.
  2. Nařežte sloupky na délku 40 cm. Sloupky by měly být stejně dlouhé a rovné.
  3. Vyvrtáte otvory pro šrouby. Na každém konci prkna vyvrtáte dva otvory o průměru 6 mm ve vzdálenosti 5 cm od okraje a 5 cm od sebe. Na každém sloupku vyvrtáte jeden otvor o průměru 6 mm ve vzdálenosti 5 cm od horního konce.
  4. Spojte prkno se sloupky. Pro každý spoj použijte jeden šroub, jednu matici a dvě podložky. Prostrčte šroub skrz otvor v prknu, přiložte podložku, prostrčte šroub skrz otvor ve sloupku, přiložte podložku a přišroubujte matici. Neutahujte matici úplně, aby jste mohli nastavit výšku bidla.
  5. Nastavte výšku bidla. Bidlo by mělo být ve výšce 25 cm nad podlahou kurníku. Podle této výšky posuňte prkno nahoru nebo dolů a utáhněte matici. Zkontrolujte, zda je bidlo rovné a pevné.
  6. Umístěte bidlo do kurníku. Bidlo by mělo být umístěno tak, aby bylo od zadní stěny vzdálené přibližně 30 cm. To zajistí dostatek prostoru pro slepice a zároveň zabrání znečišťování stěny trusem. Bidlo můžete připevnit k podlaze nebo k stěně kurníku pomocí šroubů nebo háčků.

Závěr

Gratulujeme, právě jste si vyrobili vlastní bidlo pro slepice! Teď už jen stačí sledovat, jak si vaše slepice užívají své nové místo pro spánek a odpočinek. Bidlo pro slepice je jednoduchý a praktický projekt, který vám pomůže zlepšit kvalitu života vašich slepic a zvýšit jejich snášku. Doufáme, že se vám tento návod líbil a že jste se něco nového naučili. Pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky, neváhejte mi napsat do komentářů. Děkuji za vaši pozornost a přeji vám hezký den.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

How build chicken coop [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.almanac.com/raising-chickens-101-how-build-chicken-coop