Jak spí slepice?

Slepice jsou zajímavá zvířata, která mají své zvyklosti a potřeby. Jednou z nich je i spánek, který je pro slepice důležitý pro jejich zdraví a produktivitu. Jak ale slepice spí, kde spí, kdy spí a co ovlivňuje jejich spánek? V tomto článku se pokusíme odpovědět na tyto otázky a podívat se na různé aspekty spánku u slepic.

Kdy slepice spí

Kdy spí slepice?

Slepice jsou zvířata, která jsou aktivní během dne a spí během noci. Slepice jsou citlivé na délku dne, a proto se jejich spánek řídí podle východu a západu slunce.

Obvykle chodí spát, když se setmí, a probouzejí se, když začne svítat. V zimě, kdy jsou dny kratší, spí slepice déle, než v létě, kdy jsou dny delší. Slepice také potřebují dostatek tmy, aby mohly spát kvalitně, a proto by měly být chráněny před umělým osvětlením, které by je mohlo rušit.

Slepice spí v různých fázích, stejně jako lidé. Slepice mají tzv. REM spánek, což je fáze, kdy se slepice sní a kdy jsou jejich oči, zobák a svaly aktivní. Slepice také mají tzv. NREM spánek, což je fáze, kdy se slepice odpočívají a kdy jsou jejich oči, zobák a svaly neaktivní.

Střídají tyto fáze spánku během noci, a také během dne, kdy si mohou dát krátké šlofíky.

Slepice spí v různých polohách, v závislosti na jejich pohodlí a bezpečí. Mohou spát stoje, sedě nebo ležmo.

Obvykle spí na boku nebo na zádech, a zahřívají si tím své tělo. Mohou spát s hlavou pod křídlem, což jim poskytuje teplo a ochranu.

Slepice také mohou spát s jedním okem otevřeným a druhým zavřeným, což jim umožňuje být ostražité a sledovat okolí.

banner blog bovram

 

Co ovlivňuje spánek slepic?

Spánek slepic je ovlivněn různými faktory, které mohou mít vliv na jejich kvalitu a délku spánku.

Tyto faktory zahrnují například:

  • Genetika: různá plemena slepic se mohou lišit ve svých spánkových návycích a potřebách. Některá plemena jsou více adaptovaná na kratší nebo delší dny, nebo na různé klimatické podmínky, a proto mohou mít odlišný spánek.
  • Výživa: správná výživa je důležitá pro zdraví a produktivitu slepic, a také pro jejich spánek. Slepice potřebují dostatek krmiva a čerstvé vody po celý den, a také přístup k zeleni a živočišné potravě, jako jsou hmyz nebo červi. Kvalitní krmivo pro nosnice by mělo obsahovat alespoň 16 % bílkovin a 3,5 % vápníku, který je důležitý pro tvorbu skořápky. Slepice by také neměly jíst příliš těsně před spaním, protože by to mohlo způsobit trávicí potíže nebo nadváhu.
  • Životní podmínky: životní podmínky slepic také ovlivňují jejich spánek. Slepice potřebují dostatek prostoru, čistoty, bezpečí a pohody, aby byly zdravé a šťastné. 
 

Kde spí slepice?

Slepice spí obvykle na hřadech nebo bidýlkách, což jsou dřevěné laťky, které jsou připevněny v kurníku.

Hřady by měly být dostatečně široké, vysoké a pohodlné pro slepice, aby se na nich cítily bezpečně a klidně.

Slepice si vybírají hřady podle svého postavení v hejnu, přičemž dominantní slepice si vybírají hřady nejvýše položené, a podřízené slepice si vybírají hřady nižší.

Slepice spí také v různých polohách, v závislosti na jejich pohodlí a bezpečí.

Mohou spát na boku nebo na zádech, a zahřívají si tím své tělo. Slepice také mohou spát s hlavou pod křídlem, což jim poskytuje teplo a ochranu.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Do chickens sleep standing up | Cloudflare [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/do-chickens-sleep-standing-up/

What Time Do Chickens Go To Bed? | Chicken Fans [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.chickenfans.com/what-time-do-chickens-go-to-bed/