Jak slepice snáší vejce? Mnohé z vás překvapí

Slepice jsou ptáci, kteří patří do řádu hrabavých. Jsou domestikovaní potomci divokého kura bankivského, které pochází z jihovýchodní Asie. Slepice se chovají pro maso, vejce, peří nebo jako společníci. Vejce jsou jedním z hlavních produktů slepic, které mají vysokou výživnou hodnotu a široké využití v kuchyni. Jak ale slepice snáší vejce? A co se děje uvnitř jejich těla?

Jak slepice snáší vejce

Anatomie slepic

Slepice mají dvě funkční vaječníky, ale pouze jeden je aktivní. Pravý vaječník je zakrnělý a nevytváří žádná vajíčka. Levý vaječník je velký a obsahuje tisíce malých vajíček, které se nazývají folikuly.

Každý folikul obsahuje žloutek, který je zásobárnou živin pro budoucí zárodek. Slepice se rodí s určitým počtem folikulů, které se postupně vyvíjejí a uvolňují do vejcovodu.

Vejcovod je dlouhý a úzký orgán, který spojuje vaječník s kloakou. Kloaka je společný otvor pro vylučování trusu, moči a vajec. Vejcovod se skládá z pěti částí:

  1. Náliv: je trubicovitá část, která zachycuje uvolněný folikul z vaječníku. Náliv nemá žádnou stěnu, ale je tvořen řasinkami, které pomáhají přenášet folikul dále.
  2. Magnum: je nejdelší část vejcovodu, která měří asi 33 cm. V magnumu se vytváří bílek, který obaluje žloutek. Bílek se skládá z vody, bílkovin, minerálů a enzymů, které chrání a výživují zárodek.
  3. Isthmus: je krátká část vejcovodu, která měří asi 10 cm. V isthmu se vytváří dvě membrány, které oddělují bílek od skořápky. Tyto membrány se nazývají vnitřní a vnější blána a slouží jako ochrana a podpora pro vejce.
  4. Uterus: je část vejcovodu, která měří asi 12 cm. V uteru se vytváří skořápka, která je tvořena hlavně z vápenatých solí. Skořápka je pevná a porézní, což umožňuje výměnu kyslíku a oxidu uhličitého mezi vejcem a okolím. Skořápka také určuje barvu vejce, která závisí na plemeni slepice a na pigmentech, které se vylučují do skořápky.
  5. Vagina: je poslední část vejcovodu, která měří asi 10 cm. V vagině se vejce otáčí o 180 stupňů, aby bylo správně orientováno pro snášení. Vaginou také prochází trus a moč, které se mohou přilepit na skořápku a znečistit ji. Proto je důležité udržovat čistotu kurníku a hnízd.

banner blog bovram

Celý proces tvorby a snášení vajec trvá asi 24 až 26 hodin. Slepice obvykle snáší vejce ráno nebo dopoledne, když je dostatek světla.

Po snesení vejce slepice potřebuje odpočinek, než začne další cyklus.

Slepice může snášet vejce každý den, nebo s jednodenní přestávkou. Počet a velikost vajec závisí na věku, plemeni, výživě, zdraví a prostředí slepice.

 

Jaké faktory ovlivňují produkci a kvalitu vajec?

Slepice jsou schopné snášet vejce po celý rok, ale jejich produkce a kvalita se může lišit podle různých faktorů. Mezi nejdůležitější faktory patří:

1) Plemeno 

Existují různá plemena slepic, která se liší svou velikostí, barvou, chováním, ale také svou schopností snášet vejce. Některá plemena jsou specializovaná na produkci masa, jiná na produkci vajec, a některá jsou kombinovaná.

Mezi nejlepší nosnice patří například Leghorn, Sussex, Isabrown, Dominant nebo Plymutka. Tyto slepice mohou snášet až 300 vajec za rok, a to bílých, hnědých nebo kropenatých.

Mezi méně produktivní, ale zajímavá plemena patří například Araucana, Maran, Hedvábnička nebo Pavlovskaja. Tyto slepice snášejí méně vajec, ale zato různých barev, jako jsou modrá, zelená, čokoládová nebo černá.

2) Věk 

Slepice začínají snášet vejce ve věku asi 20 týdnů, a pokračují v tom až do věku 5 až 7 let. Nejvíce vajec snášejí ve věku 1 až 2 roky, poté jejich produkce postupně klesá. S věkem se také mění velikost a kvalita vajec.

Mladé slepice snášejí menší, ale pevnější vajíčka, zatímco starší slepice snášejí větší, ale měkčí vajíčka. Starší slepice také mohou mít více problémů s tvorbou skořápky, což může vést k vajíčkům bez skořápky, s dvojitou skořápkou, nebo s nepravidelným tvarem.

 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

How a Chicken Lays an Egg Inside of an Egg - Backyard Poultry [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://backyardpoultry.iamcountryside.com/eggs-meat/how-a-chicken-lays-an-egg-inside-of-an-egg/

How do chickens lay eggs [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.howitworksdaily.com/how-do-chickens-lay-eggs/

How Do Chickens Lay Eggs? - Backyard Poultry [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://backyardpoultry.iamcountryside.com/eggs-meat/how-do-chickens-lay-eggs/