Jak se zbavit holubů na balkoně?

Holubi jsou ptáci, kteří se často zdržují v městských oblastech, kde hledají potravu a místa k hnízdění. Pro mnoho lidí jsou však holubi nežádoucími hosty, kteří znečišťují balkony svým trusem, peřím a hnízdy, a navíc přenášejí různé nemoci a parazity. Pokud se chcete zbavit holubů na balkoně, existuje několik účinných metod, které vám v tom pomohou. V tomto článku vám představíme některé z nich.

jak-se-zbavit-holubu-na-balkone

Jak se zbavit snadno holubů na balkoně?

Mezi osvědčené způsoby patří:

1) Použijte makety predátorů

Jednou z nejjednodušších a nejlevnějších metod, jak odpudit holuby z balkonu, je použití maket predátorů, jako jsou sovy, jestřábi nebo orli.

Tyto makety vytvářejí dojem, že na balkoně je nebezpečí, a holubi se ho budou snažit vyhnout. Makety by měly být umístěny na viditelném místě, například na zábradlí, a občas je vhodné je přesunout, aby působily realističtěji.

Můžete koupit v zahradnických centrech nebo na internetu, nebo si je vyrobit sami z plastu nebo papíru.

 

2) Použijte ochranné hroty

Další možností, jak zabránit holubům v usazování na balkoně, je použití ochranných hrotů, které se připevňují na parapety, okapy, střechy nebo jiné plochy, kde se holubi rádi zdržují.

Ochranné hroty jsou obvykle vyrobeny z plastu nebo kovu, a mají za úkol znepříjemnit holubům přistání a sednutí.

Jsou dostupné v různých velikostech a tvarech, a lze je snadno namontovat pomocí lepidla, šroubů nebo svorek. Ochranné hroty jsou účinné a dlouhodobé řešení, které však může být finančně náročnější než jiné metody.

banner blog bovram

3) Použijte ochranné sítě

Pokud chcete zcela zabránit vniknutí holubů na váš balkon, můžete ho zasíťovat ochrannou sítí, která zabrání průchodu ptáků. Ochranná síť by měla být pevná, odolná vůči počasí a mít malé oky, aby nezachycovala holuby ani jiné zvířata.

Můžete jí upevnit na rámy oken, dveří nebo zábradlí, a zajistit ji háčky, svorkami nebo dráty. Ochranná síť je velmi účinná a nenápadná metoda, která však může omezit výhled z balkonu a přístup k němu.

 

4) Použijte zvukové nebo ultrazvukové plašiče

Jinou možností, jak se zbavit holubů na balkoně, je použití zvukových nebo ultrazvukových plašičů, které vydávají zvuky, které jsou pro holuby nepříjemné nebo děsivé. Tyto zvuky mohou napodobovat například křik dravců, střelbu, výbuchy nebo jiné hluky, které holuby vyplaší.

Zvukové nebo ultrazvukové plašiče se obvykle napájejí bateriemi nebo solárními panely, a lze je nastavit na různé frekvence, intenzity a intervaly.

Jsou velmi efektivní a bezpečné pro lidi i zvířata, avšak mohou být rušivé pro sousedy nebo návštěvy.

 

5) Použijte odpuzující koření nebo chemikálie

Poslední možností, jak se zbavit holubů na balkoně, je použití odpuzujících koření nebo chemikálií, které působí na čich nebo chuť holubů. Mezi tyto látky patří například paprika, pepř, skořice, ocet, citron, éterické oleje nebo speciální gely, které se prodávají v obchodech.

Tyto látky je třeba rozmístit na místech, kde se holubi rádi zdržují, například na zábradlí, parapetech, květináčích nebo podlahách. Jsou levné a snadno dostupné, avšak mohou být neúčinné, pokud se holubi přizpůsobí nebo je ignorují, nebo pokud je smyje déšť nebo vítr.

Pár rad na závěr..

V tomto článku jsme vám představili pět různých metod, jak se zbavit holubů na balkoně. Každá z nich má své výhody a nevýhody, a je třeba zvolit tu, která vám nejlépe vyhovuje podle vašich možností, potřeb a preferencí. Pokud se vám podaří odpudit holuby z vašeho balkonu, budete mít klid a čistotu, a navíc ochráníte své zdraví i majetek. Doufáme, že vám náš článek pomohl, a přejeme vám hodně štěstí v boji proti holubům.

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro holuby od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Holub UNI.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Co nesnáší holubi?

Holubi mají několik známých averzí, které mohou být užitečné při odstrašení těchto ptáků. Například, holubi nesnáší ostré vůně, jako jsou vůně pepře, česneku nebo silných esenciálních olejů (jako je levandule, eukalyptus nebo mentol). Také nesnáší určité hmatové podněty – například pichlavé plochy nebo klepeta, která jim brání v přistání na plochách, kde by obvykle hnízdili nebo odpočívali.

Co odpuzuje ptáky?

Existuje několik metod, jak odpuzovat ptáky. Například fyzické bariéry jako sítě, ostnaté dráty, nebo plastové pichlavé pásy mohou zabránit ptákům v přistání na balkonech, okenních parapetech a jiných plochách. Akustické zařízení vysílající pro ptáky nepříjemné zvuky také mohou být účinné. Další metodou je použití vizuálních odpuzovačů, jako jsou reflexní pásky, figuríny dravců, nebo dokonce některé typy zahradních ozdob, které se pohybují nebo odrážejí světlo.

Jak odstranit holubí trus z balkonu?

Odstranění holubiho trusu z balkonu vyžaduje opatrnost, protože může obsahovat škodlivé bakterie. Nejprve je důležité se chránit nošením rukavic a případně ochranné masky. Trus by měl být nejprve změklý vodou nebo čisticím prostředkem, aby se snížilo riziko vdechnutí prachu. Poté lze trus setřít a povrch důkladně vyčistit dezinfekčním prostředkem. V případě velmi zaschlého nebo rozsáhlého znečištění může být vhodné použít parní čistič nebo vysokotlaký čistič.

Zdroje článku:

Holub domácí – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub_dom%C3%A1c%C3%AD 

Holub – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub