Jak se zbavit čmelíků u drůbeže?

Čmelíci jsou nebezpeční paraziti, kteří se živí krví drůbeže a mohou způsobit vážné zdravotní problémy u slepic. Pokud si všimnete, že vaše slepice jsou deprese, má zlámané peří, snášejí méně vajec nebo mají krvavé skvrny na vejcích, může to být známka čmelíkové infekce. V takovém případě je nutné co nejdříve podniknout opatření, abyste se zbavili těchto škodlivých tvorů.

cmelik-kuri

Jak se zbavit čmelíků u slepic?

Existuje několik možností, jak se proti čmelíkům bránit a je likvidovat.

Některé z nich jsou:

  1. BIO křemenitý práškový koncentrát: jedná se o postřik, který se používá na kurník a další příslušenství v kurníku. Tento přípravek zabije čmelíky na hranici a zabrání jim v přesunutí dovnitř.
  2. Křemelina: je to přirozená látka, kterou lze vetřít do spár a skulinek celého kurníku. Křemelina odstraňuje čmelice z peřin a snižuje jejich rychlost růstu. Kromě toho lze použít i stolní olej smíchaný s esenciálním olejem jako roztok pro postřik na slepice.
  3. Hašené vápno: je to silný insekticid, který se používá při důkladné deratizaci celého kurníku. Hašené vápno zabije i jiné druhy škrábanců a hubiček. Hašené vápno se smaže s vodou podle návodu a pak jím vymaluje se stěny i strop kurníku.
  4. Osvědčenými prostředky: existují i speciální prostředky pro likvidaci čmeliků u slepic, které lze zakoupit v veterinárním obchodech nebo online. Tyto prostředky obsahují látky, které působily na nervový systém čmeliků a způsobují jim bolest a vyhubení. Tyto prostředky by se měly použít podle pokynů na obalu a dodržovat ochrannou lhůtu pro drůbež i vejce.

Kromě těchto metod je také důležité pravidelně čistit a dezinfikovat hnízda a kurnícky slepic pomocí vhodných chemických nebo biologických prostředků. Také byste měli zajistit dostatečnou ventilaci a osvětlenost pro vaše hejno, aby nedošlo ke tvorbě vlhkosti a hmyzu.

banner blog bovram

Můžete si také u nás zakoupit spreje na čmelíky nebo přípravky na čmelíky

Zdroje článku:

Čmelík kuří – Wikipedie [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cmel%C3%ADk_ku%C5%99%C3%AD