Jak poznat, která slepice nenese vajíčka?

Jak poznat, která slepice nenese, je otázka, která zajímá mnoho chovatelů drůbeže. Slepice jsou užitečná zvířata, která poskytují nejen maso, ale i vejce, která jsou cenným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Snáška vajec je však ovlivněna mnoha faktory, jako je věk, plemeno, zdraví, výživa, prostředí, stres, roční období, osvětlení a další. Některé slepice mohou snášet pravidelně a hojně, jiné méně často nebo vůbec. Jak tedy rozpoznat, která slepice nenese, a co s ní dělat?

Jak poznat která slepice nenese

Jaké znaky může projevovat slepice, která nenese?

Slepice, která nenese, se dá poznat podle několika znaků, které jsou viditelné na jejím těle i chování.

Mezi tyto znaky patří:

  • Hřeben a lalok: u slepic, které snášejí, bývá hřeben i lalok velký, plný a sytě červený. U slepic, které nenese, bývá hřeben i lalok menší, scvrklý a bledší, někdy i do fialová nebo do šedivá.
  • Peří: u slepic, které snášejí, bývá peří lesklé, husté a hebké. U slepic, které nenese, bývá peří matné, řídké a opelichané. Slepice, které nenese, také častěji línají a mění peří.
  • Kloaka: u slepic, které snášejí, bývá kloaka zvětšená, vlhká a zarudlá. U slepic, které nenese, bývá kloaka menší, suchá a bledá.
  • Břicho: u slepic, které snášejí, bývá břicho měkké, pružné a široké. U slepic, které nenese, bývá břicho tvrdé, napjaté a úzké.
  • Chování: u slepic, které snášejí, bývá chování aktivní, zvědavé a společenské. Slepice, které snášejí, také často vyhledávají hnízda, kde si připravují místo pro snášku. U slepic, které nenese, bývá chování pasivní, apatické a izolované. Slepice, které nenese, také často zůstávají v kurníku nebo na hřadě, kde si šetří energii.

Slepice

Jaké jsou nečastější příčiny?

Příčin, proč slepice nenese, může být mnoho, a některé z nich jsou více ovlivnitelné než jiné.

Mezi nejčastější příčiny patří:

1) Věk

Slepice začínají snášet v různém věku podle plemene, obvykle mezi 4 a 8 měsíci. Slepice snášejí pravidelně a hojně asi 3 až 4 roky, poté jejich snáška postupně klesá a nakonec úplně ustane. Některá plemena, jako jsou hybridní slepice, přestávají snášet dříve než jiná, jako jsou čistokrevné slepice.

banner blog bovram

2) Plemeno

Plemeno slepice ovlivňuje nejen její vzhled, ale i její snášku. Některá plemena, jako jsou leghornky, isa brownky nebo sussexky, jsou vyšlechtěná pro vysokou a pravidelnou snášku, a mohou snést až 300 vajec ročně.

Jiná plemena, jako jsou orpingtonky, brahmy nebo cochiny, jsou spíše masná nebo okrasná plemena, a mohou snést jen kolem 100 vajec ročně.

 

3) Zdraví

Zdraví slepice je zásadní pro její snášku. Slepice, která je nemocná, zraněná, napadená parazity nebo trpí nějakou poruchou, má oslabenou imunitu a sníženou vitalitu, a proto není schopná snášet.

Mezi nejčastější zdravotní problémy, které ovlivňují snášku, patří kokcidióza, salmonelóza, chřipka, zánět vejcovodu, zadržování vajec, zlomeniny, krvácení, nebo nádory.

4) Výživa

Výživa slepice je také důležitá pro její snášku. Slepice potřebuje dostatek kvalitního krmiva, které obsahuje všechny potřebné živiny, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a vláknina.

Krmivo by mělo být přizpůsobeno věku, plemeni a ročnímu období slepice. Slepice by měla mít také dostatek čerstvé a čisté vody, která je nezbytná pro tvorbu vajec. Nedostatek nebo nadbytek některých živin může vést k narušení snášky nebo k poškození vajec.

V našem obchodě si můžete zakoupit krmiva pro nosnice.

5) Prostředí

Prostředí, ve kterém slepice žije, také ovlivňuje její snášku. Slepice potřebuje dostatek prostoru, čerstvého vzduchu, světla, tepla, bezpečí a pohody. Slepice by měla mít k dispozici kvalitní kurník, který je suchý, čistý, izolovaný, větraný a osvětlený.

Slepice by měla mít také přístup k výběhu, kde si může prohledávat zem, hrabat, koupit se v písku, šplhat, skrývat se, hřadovat a občas dostat nějakou pochoutku nebo hračku. Slepice by měla být chráněna před predátory, škůdci, nepříznivým počasím, hlukem a dalšími stresory, které by mohly narušit její klid a pohodu.

6) Roční období

Roční období také hraje roli v snášce slepic. Slepice jsou citlivé na délku dne a množství slunečního svitu, které ovlivňuje produkci hormonů, které řídí snášku.

Slepice snášejí nejlépe na jaře a v létě, kdy jsou dny delší a slunce svítí intenzivněji. Slepice snášejí méně nebo vůbec na podzim a v zimě, kdy jsou dny kratší a slunce svítí slaběji.

Tento cyklus je přirozený a pomáhá slepicím regenerovat a připravit se na další snášku. Někteří chovatelé však chtějí udržet snášku i v zimě, a proto používají umělé osvětlení, které prodlužuje den pro slepice. Toto může mít však negativní dopad na zdraví a životnost slepic, a proto je třeba být opatrný a dodržovat doporučenou délku a intenzitu osvětlení.

banner blog bovram

Co dělat se slepicí která nesnáší?

Pokud zjistíme, že máme ve stádu slepici, která nenese, můžeme se rozhodnout, co s ní dělat.

To ovšem záleží na našem cíli, preferencích a možnostech.

Mezi možné varianty patří:

1) Zachovat slepici

Pokud nám nevadí, že slepice nenese, a máme ji "rádi", můžeme ji zachovat a poskytnout jí pohodlný a šťastný život.

Slepice, která nenese, stále může být užitečná, například jako společnice pro ostatní slepice, jako likvidátor odpadků, jako ochránce před škůdci, nebo jako ozdoba naší zahrady.

Slepice také spotřebuje méně krmiva a vody, a produkuje méně odpadu. Pokud se rozhodneme zachovat slepici, měli bychom ji stále pečlivě sledovat a ošetřovat, aby byla zdravá a spokojená.

2) Prodat slepici

Pokud nám vadí, že slepice nenese, a nechceme ji u sebe, můžeme ji prodat nebo darovat někomu jinému, kdo ji bude chtít. Můžeme najít kupce nebo příjemce mezi našimi přáteli, sousedy, známými, nebo na internetu.

Měli bychom však být upřímní a sdělit, že slepice nenese, a také poskytnout informace o jejím věku, plemeni, zdraví a povaze. Měli bychom také zajistit, aby slepice dostala dobrého majitele, který se o ni bude starat a nebude ji zneužívat nebo utýrat.

3) Zabití slepice

Pokud nám vadí, že slepice nenese, a nechceme ji u sebe ani prodat, můžeme ji zabít a využít její maso nebo kůži.

Toto je možná nejdrastičtější a nejkontroverznější varianta, která vyžaduje odvahu, zručnost a cit.

Pokud se rozhodneme zabít slepici, měli bychom to udělat humánním a rychlým způsobem, aby slepice netrpěla a nedošlo k plýtvání. Měli bychom také dodržovat hygienická a etická pravidla, aby nevzniklo nebezpečí pro naše zdraví nebo pro životní prostředí.

Pár rad na závěr...

Jak poznat, která slepice nenese, je otázka, která má mnoho odpovědí. Slepice, která nenese, se dá rozpoznat podle několika znaků, které jsou viditelné na jejím těle i chování. Příčin, proč slepice nenese, může být mnoho, a některé z nich jsou více ovlivnitelné než jiné. Co dělat s nesnášející slepicí, je rozhodnutí, které záleží na našem cíli, preferencích a možnostech.

 

 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Chickens: Finding the Non-Layer | The Scoop from the Coop [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.scoopfromthecoop.com/finding-the-non-layer/

How to tell if a Chicken has stopped Laying Eggs - Weed 'em & Reap [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.weedemandreap.com/tell-chicken-stopped-laying-eggs/

How to Tell a Laying Hen From a Non-Laying Hen| Meyer Hatchery Blog [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://blog.meyerhatchery.com/2019/08/how-to-tell-a-laying-hen-from-a-non-laying-hen/