Jak odnaučit slepice žrát vajíčka? Co pomáhá?

Slepice jsou užitečná zvířata, která nám poskytují čerstvá a výživná vejce. Bohužel, někdy se stane, že slepice začnou požírat svá vlastní nebo cizí vejce, což je pro chovatele velká ztráta a nepříjemnost. Proč to slepice dělají a jak jim to odnaučit?

Jak odnaučit slepice žrát vajíčka

Příčiny požírání vajec

Požírání vajec není přirozené chování slepic, ale spíše následek nějakého nedostatku nebo stresu.

Mezi nejčastější příčiny patří:

  1. Nuda a nedostatek stimulace: slepice jsou zvědavá a aktivní zvířata, která ráda hrabou, sbírají a zkoumají své okolí. Pokud jsou slepice zavřené v malém prostoru bez dostatku zeleně, hmyzu, zrní nebo jiných zajímavostí, mohou se začít nudit a hledat zábavu v klování do vajec. Zvlášť v zimě, kdy je venku málo potravy a světla, může být nuda pro slepice velkým problémem.
  2. Stres a strach: slepice jsou citlivá zvířata, která potřebují klid a bezpečí. Pokud jsou slepice vystaveny hluku, narušování, špatnému zacházení, napadání jinými slepicemi nebo dravci, mohou se cítit ohrožené a nervózní. Stres může také způsobit snížení snášky, což vede k menšímu množství vajec a větší pravděpodobnosti, že slepice si jich všimnou a začnou je požírat.
  3. Nekvalitní nebo nedostatečné krmivo: slepice potřebují vyváženou stravu, která obsahuje dostatek bílkovin, vápníku, vitamínů a minerálů pro zdravý růst, peří a snášku. Pokud je krmivo špatné kvality, nedostatečné nebo jednotvárné, mohou slepice trpět podvýživou, která se projeví slabostí, nemocemi, lámavostí peří a skořápek. Slepice pak mohou začít požírat vejce, aby si doplnily chybějící živiny, zejména bílkoviny a vápník. Můžete si u nás koupit kvalitní krmivo Energys.
  4. Světlé a špatně zařízené hnízdo: slepice preferují tmavé, klidné a útulné hnízdo, kde se mohou cítit v bezpečí a soukromí. Pokud je hnízdo příliš světlé, malé, špinavé nebo otevřené, mohou se slepice cítit nepohodlně a nesnášet tam. Vejce pak zůstávají na viditelném a dostupném místě, kde je snadné je rozbít a požírat.

banner blog bovram

 

Jaké řešení přicházejí v úvahu?

Požírání vajec je velmi obtížné odnaučit, protože slepice si rychle zvyknou na chuť a zábavu, kterou jim to přináší.

Proto je lepší tomuto zlozvyku předcházet než ho léčit.

Mezi nejúčinnější preventivní a nápravná opatření patří:

  1. Zajistit dostatek prostoru, zábavy a stimulace: slepice by měly mít k dispozici dostatečně velký a obohacený výběh, kde mohou hrabat, běhat, koupit se v písku, hledat potravu a schovávat se. Výběh by měl obsahovat různé rostliny, kameny, dřevo, slámu, zrní, hmyz nebo jiné zajímavosti, které slepice zaujmou a zabaví. Můžete jim také nabídnout různé hračky, jako jsou zavěšená jablka, zelí, dýně, provázky, zrcátka nebo zvonky, které slepice mohou klovat, tahat nebo rozhazovat.
  2. Snížit stres a strach: slepice by měly mít klidné a bezpečné prostředí, kde nejsou rušeny hlukem, návštěvami, změnami nebo agresí. Pokud přivádíte nové slepice do hejna, je třeba je postupně a opatrně zvykat na ostatní, aby nedošlo k napadání nebo vyhánění. Pokud máte problém s dravci, je třeba zabezpečit kurník a výběh sítí, plotem, ostnatým drátem nebo elektrickým ohradníkem, aby slepice byly chráněny. Můžete také umístit do výběhu nějaké úkryty, kam se slepice mohou schovat v případě nebezpečí.
  3. Zlepšit kvalitu a množství krmiva: slepice by měly dostávat vyvážené a pestré krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny pro jejich zdraví a snášku. Krmivo by mělo být čerstvé, suché a čisté, a mělo by být podáváno v dostatečném množství a pravidelně. Kromě základního krmiva by slepice měly mít k dispozici i minerální doplňky, jako jsou vápenaté štěrky, rozdrcené skořápky, sůl nebo jiné vitamíny, které jim pomohou udržovat pevné skořápky a zdravé kosti. Slepice by také měly mít neustále přístup k čisté a čerstvé vodě, která je nezbytná pro jejich metabolismus a tvorbu vajec.
 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Chickens Eating Eggs: 10 Ways to Stop or Prevent It - Backyard Poultry [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://backyardpoultry.iamcountryside.com/feed-health/chickens-eating-eggs-10-ways-to-stop-or-prevent-it/

Prevention of Egg Eating in Chickens [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://extension.psu.edu/prevention-of-egg-eating-in-chickens