Jak ochránit slepice před dravci? Co vám pomůže?

Slepice jsou užitečná zvířata, která mohou obohatit váš život. Pokud se rozhodnete je chovat, budete mít nejen čerstvá a kvalitní vejce, ale také společnost a radost z pečování o tyto opeřené přátele. Abychom však zajistili, že naše slepice jsou zdravé, šťastné a bezpečné, je nezbytné ochránit je před predátory, kteří by jim mohli ublížit nebo je dokonce zabít. Tento článek vám poskytne praktické rady a osvědčené metody, které vám pomohou vytvořit bezpečné prostředí pro vaše slepice, a zabránit útokům dravců, jako jsou káně, jestřábi, lišky, kuny a další.

Jak ochránit slepice před dravci_

Kdo jsou největší nepřátelé slepic?

Slepice jsou pro mnohé dravce lákavou kořistí, protože jsou pomalé, neobratné a snadno dostupné.

Mezi nejčastější lovce slepic patří:

  • Draví ptáci: káně, jestřábi, sokoli, orli, krahujci, sovy a další. Tito ptáci dokážou zaútočit na slepice z nebe, když jsou ve výběhu nebo na pastvě, a odnést si je v pařátech. Někdy dokážou proniknout i do kurníku, pokud není dostatečně zabezpečený. Draví ptáci jsou obvykle aktivní během dne, ale někteří, jako sovy, loví i v noci.
  • Šelmy: lišky, kuny, tchoři, lasice, norky, fretky, kočky, psi a další. Tito predátoři se mohou vkrádat do kurníku nebo výběhu, pokud najdou nějakou skulinu nebo díru v plotě. Někdy dokážou i přelézt nebo podkopat oplocení. Šelmy jsou schopné zabít více slepic najednou, a někdy je ani nezkonzumují, ale jen je zmrzačí nebo odnesou. Šelmy mohou být aktivní jak během dne, tak v noci, podle druhu a ročního období.
  • Hadi: zmije, užovky, užovky obojkové a další. Tito plazi se mohou plížit do kurníku nebo výběhu, pokud je tam dostatek úkrytů a potravy. Hadi se živí především vejci, která kradou z hnízd, ale někdy mohou pokousat nebo usmrtit i slepice, pokud se jim postaví do cesty. Hadi jsou aktivní hlavně v teplých měsících, kdy vyhledávají sluneční místa.

banner blog bovram

 

Jak zabezpečit kurník a výběh proti dravcům?

Abychom ochránili naše slepice před dravci, je důležité zabezpečit jejich prostor, kde tráví většinu času.

To znamená kurník, kde slepice spí a snášejí vejce, a výběh, kde slepice pobíhají, hledají potravu a odpočívají.

Zde je několik tipů, jak to udělat:

1) Pevné a husté oplocení

Oplocení by mělo být dostatečně vysoké, aby zabránilo přelézání šelem nebo ptáků, a dostatečně pevné, aby odolalo podkopání nebo protržení.

Doporučuje se použít pletivo s malými oky, aby se nemohly protáhnout kuny nebo hadi. Oplocení by mělo být také zasazeno do země nebo zabetonováno, aby nevznikaly mezery nebo díry.

Oplocení by mělo obklopovat celý kurník i výběh, a to i ze shora, aby se zabránilo vniknutí dravců z nebes.

2) Uzamykatelný kurník

Musí uzamykatelný, aby se do něj nemohly dostat šelmy nebo ptáci.

Kurník by měl být bez skulin, děr nebo prasklin, kterými by se mohly protáhnout kuny nebo hadi. Měl by být také dobře větraný, aby se zabránilo vzniku plísní nebo parazitů.

Měl by být vybaven hřadem a snášecími boxy, kde slepice mohou spát a klást vejce. Hřad by měl být umístěn vysoko nad zemí, aby slepice měly pocit bezpečí a ochrany.

Snášecí boxy by měly být tmavé, klidné a pohodlné, aby slepice měly soukromí a pohodu. Kurník by měl být pravidelně čištěn a dezinfikován, aby se zabránilo šíření nemocí nebo parazitů.

3) Stín a úkryt ve výběhu

Ve výběhu by mělo být dostatek stínu a úkrytů, kde slepice mohou uniknout před sluncem nebo dravci. Stín a úkryt mohou poskytovat keře, stromy, stříšky, tunely, palety, bedny nebo jiné předměty.

Tyto překážky také ztěžují dravcům vidět a napadnout slepice. Ve výběhu by mělo být také dostatek potravy a vody, aby slepice nemusely hledat jinde. Potrava a voda by měly být v uzavřených nebo položených nádobách, aby je nekradly hadi nebo jiná zvířata.

4) Plašiče a odpuzovače

Plašiče a odpuzovače jsou další možností, jak odradit nebo zahnat dravce. Plašiče mohou být různé předměty, které vydávají zvuky, pohybují se nebo odrážejí světlo, jako například poplašné střely, zvonky, cédéčka, alobal, větrníky, zrcátka, vlajky nebo balóny.

Tyto předměty mohou dravce vyplašit nebo je zmást, ale někdy si na ně mohou zvyknout a ignorovat je. 

 

Jak naučit chodit slepice do kurníku, aby byly chráněny před dravci?

Naučit slepice chodit do kurníku je důležité pro jejich bezpečnost a pohodu. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout, například:

  • Zajistěte, aby kurník byl pro slepice přitažlivý, čistý, suchý, dostatečně větraný a s dostatkem místa pro všechny slepice.
  • Nechte slepice trávit krátké období v kurníku, postupně zvyšujte dobu jejich pobytu.
  • Využijte potravy jako motivace, lákejte slepice do kurníku pomocí pamlsků, jako jsou škvarky, jablka nebo seno.
  • Použijte plašiče nebo hlídače, jako jsou psi, kočky, husy, kachny, pávi nebo guinejská prasata, kteří budou chránit slepice před dravci.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Keep chickens safe from predators | Cloudflare [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/keep-chickens-safe-from-predators/

Dos and Don’ts When Protecting Chickens from Predators - Backyard Poultry [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://backyardpoultry.iamcountryside.com/coops/protecting-chickens-from-predators/

What are the best ways to protect my chickens from predators? | Extension [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://extension.unh.edu/blog/2019/02/what-are-best-ways-protect-my-chickens-predators