Jak naučit chodit slepice do kurníku? Tipy a rady

Pokud se rozhodnete chovat slepice, budete mít nejen čerstvá a kvalitní vejce, ale také společnost a radost z pečování o tyto opeřené přátele. Abychom však zajistili, že naše slepice jsou zdravé, šťastné a bezpečné, je nezbytné naučit je pravidelně a bezpečně chodit do kurníku. Tento článek vám poskytne praktické rady a osvědčené metody, které vám pomohou vytvořit harmonické prostředí pro vaše slepice, a zajistit, aby se vaše opeřené přítelkyně každý večer bezpečně a spokojeně vracely do svého útulného domova.

Jak naučit chodit slepice do kurníku_

Proč naučit chodit slepice do kurníku?

Pro každého chovatele slepic je důležité zajistit, aby jeho ptáci byli nejen zdraví a šťastní, ale také bezpeční. Jedním z klíčových aspektů správné péče o slepice je naučit je chodit do kurníku.

Toto chování vede k vyššímu pocitu pohody u slepic a snižuje stres, což může mít pozitivní vliv na jejich zdraví a produktivitu.

Dobrovolný návrat do kurníku je známkou toho, že slepice se cítí v kurníku bezpečně a pohodlně.

Naučit chodit slepice do kurníku má také několik dalších výhod, jak pro slepice, tak pro chovatele:

  • Bezpečnost a ochrana: hlavním důvodem, proč chovatelé chtějí, aby se jejich slepice naučily vracet do kurníku, je bezpečnost. Venkovní prostředí může být pro slepice nebezpečné kvůli predátorům, jako jsou lišky, kočky nebo draví ptáci. Kurník poskytuje bezpečné útočiště, kde mohou slepice spát, když je tma, a chrání je před nepříznivými povětrnostními podmínkami a potenciálními hrozbami.
  • Zdraví a hygiena: slepice, které tráví noc venku, jsou více vystaveny parazitům a nemocem. Kurník umožňuje chovatelům udržovat čisté a kontrolované prostředí, což snižuje riziko šíření chorob. Kromě toho správně navržený a udržovaný kurník pomáhá předcházet problémům s chováním, jako je kanibalismus nebo škubání peří, což jsou běžné problémy v přeplněných nebo špinavých podmínkách.
  • Efektivní chov: chovatelé také oceňují, když mohou snadno najít a sesbírat vajíčka na jednom místě. Pokud se slepice naučí kurník používat jako místo pro snášení vajec, usnadní to chovateli práci. Navíc, když slepice tráví noc v kurníku, je jednodušší provádět pravidelné kontroly zdraví a udržovat evidenci o stádu.

banner blog bovram

 

Základní požadavky pro chov slepic: vliv prostředí a ideální kurník

Chov slepic je populární aktivita, která přináší radost z pečování o zvířata a praktický užitek v podobě čerstvých vajec.

Abychom však zajistili, že naše slepice jsou zdravé a šťastné, je nezbytné porozumět základním potřebám a vlivu prostředí na jejich chování.

Zaměříme na klíčové aspekty, které by měl každý chovatel slepic mít na paměti.

Základní potřeby slepic

Slepice jsou inteligentní a sociální zvířata, která mají své vlastní preference a potřeby. Aby byly spokojené a zdravé, potřebují:

  • Dostatek prostoru: slepice potřebují dostatek místa pro pohyb, hledání potravy, koupání v prachu a odpočinek. Nedostatek prostoru může vést k frustraci, stresu, agresi a špatnému zdraví. Doporučuje se poskytnout slepicím minimálně 1 m² plochy na jednu slepici v kurníku a 4 m² plochy na jednu slepici ve výběhu.
  • Kvalitní potrava a voda: slepice potřebují vyváženou a pestrou stravu, která jim dodává všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Kromě zrní a granulí by měly mít slepice přístup k zelenině, ovoci, bylinkám, červům a dalším potravním doplňkům. Slepice také potřebují čerstvou a čistou vodu, kterou by měly mít k dispozici po celý den. Voda by měla být pravidelně měněna a nádoby by měly být udržovány v čistotě. Můžete si zakoupit u nás kvalitní krmiva pro nosnice.
  • Hřad a snášecí boxy: slepice potřebují místo, kde mohou spát a snášet vajíčka. Hřad je dřevěná tyč, na které slepice sedí a spí. Hřad by měla být umístěna vysoko nad zemí, aby slepice měly pocit bezpečí a ochrany. Snášecí boxy jsou malé prostory, kde slepice kladejí vajíčka. Snášecí boxy by měly být tmavé, klidné a pohodlné, aby slepice měly soukromí a pohodu. Doporučuje se poskytnout jednu hřad a jeden snášecí box na čtyři slepice.
 

 TIP na čtení:

Zdroje článku:

Chickens Won't Go In Coop - Learn How To Train Them To Return! [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.somerzby.com.au/blog/chickens-wont-go-in-coop/

Coop Training Chickens to Roost & Use Nest Boxes | The Chicken Chick® [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://the-chicken-chick.com/coop-training-chickens/

7 Things to Train Chickens to Do - The Pioneer Chicks [online]. [cit. 19. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thepioneerchicks.com/7-things-to-train-chickens-to-do/