Jak na výkrm brojlerů?

Výkrm brojlerů je zajímavé a užitečné téma, které se týká chovu domácích masných hybridů, která jsou určena pro rychlý a vysoký výkrm. Brojlerová kuřata se nazývají také brojleři nebo brojlerová kuřata. Jsou to specifické drůbeži, která se nechovají pro vejce jako slepice, ale na maso. Mají rychle rostoucí růstové nároky, dobrou výtěžnost masa a vysokou kvalitu krmiva.

vykrm-brojleru

Jak na správný výkrm?

Pokud chcete si doma vykrmit brojlerů, budete potřebovat několik věcí:

  1. Přitápění a osvětlení: brojlerová kuřata potřebují dostatek prostoru pro pohyb a světlo pro vidění. Nejlepší je chovat je odděleně od běžných slepic. V prvních dnech života by měla mít kuřata světlo po dobu 24 hodin, ve druhém dni života 23 hodin a od sedmého dne věku by měli brojleři mít nejlépe 18 hodin denně světla. Po 21 dnech už je s klidem vezměte ven na sluníčko a nechejte je v ohrádce.
  2. Vlhkost: vlhkost v příbytku se snažte udržet stálou a to kolem 50 až 70 %. Pokud je vlhkost příliš nízká, může to vést k nemocem jako bakteriální úhyn nebo kokcidióza. Pokud je vlhkost příliš vysoká, může to snižovat spotřebu krmiva a zvyšovat riziko infekcí.
  3. Krmivo: krmivo pro brojlery musí být kvalitní, vyvážené a dostatečně koncentrované na bílkoviny, vitaminy a minerály. Pro první týdny života se používají speciální směsi krmiva, které obsahují antikokcidika pro snižení úhynu. Pro střední fázi se používají granulované směsi krmiva. Pro poslední fázi se používají drobnostmi krmiva. Kromě krmiva byste mohli podávat i domácím zbytkům z mlékárny nebo tradičním krmením z brambor, řepy, kopřiv nebo odpadů z mlékárny. Přidat byste také vitaminovo-minerální přísady jako grit nebo komplexní minerální prášek.
  4. Voda: voda je nezbytnou součástí života brojlerů. Musel byste jim poskytnout dostatek čistého a teplého pitné vody na celou dobu života. Doporučuje se použít speciální okyselovače nebo octa pro snižení pH vody na. To pomůže zabránit růstu bakterií E. coli a zlepší trávení masa.
  5. Péče: brojlerová kuřata potřebujete pečlivě sledovat jejich stav a reagovat na jakékoli zmínky nemoci nebo poranění.

V naší kategorii si můžete zakoupit krmiva pro brojlery.

banner blog bovram

 

Výkrm brojlerů je zajímavá a užitečná činnost, která vám může přinést spoustu radosti a chutného masa. Pokud budete dodržovat správné podmínky a péči, můžete si vykrmit zdravé a šťastné brojleři.

Zdroje článku:

Brojler – Wikipedie [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brojler