Jak na přerůstání zubů potkanů?

Potkan zuby je téma, které se týká anatomie, zdraví a péče o zuby těchto myšovitých hlodavců. Potkani jsou oblíbení domácí mazlíčci, kteří mají své zvláštnosti a potřeby, co se týče jejich chrupu. V tomto článku se dozvíte o tom, jak vypadají zuby potkanů, jak jim předcházet přerůstání, jak poznat a řešit problémy se zuby a jak zajistit správnou stravu a hygienu pro zdravé zuby.

prerustani-zubu-potkanu

Anatomie zubů potkanů

Potkani mají celkem 16 zubů, které se skládají z 12 stoliček a 4 řezáků.

To znamená, že v každé polovině horní i spodní čelisti mají potkani jeden řezák, žádný špičák, žádný třenový zub a tři stoličky. Násobením dvěma dostaneme celkový počet zubů.

Zuby potkanů se liší od zubů lidí nebo jiných savců tím, že se jim prořezávají už v mládí a nevyměňují se. Zuby potkanů také neustále dorůstají, protože se opotřebovávají při žvýkání tvrdé potravy nebo při používání zubů jako nástroje.

Dorůstání zubů je u potkanů důležité pro zachování jejich funkce, ale také může způsobovat problémy, pokud zuby nerostou rovnoměrně nebo se nedostatečně obrušují.

banner blog bovram

Nejvíce nápadné jsou řezáky potkanů, které mají žlutou barvu a jsou velmi tvrdé. Horní řezáky bývají kratší než spodní a měří asi 4 mm, zatímco spodní řezáky bývají dlouhé asi 8 mm.

Řezáky potkanů jsou mírně zahnuté do oblouku a mají ostrý okraj, kterým potkani dokážou prokousnout i kov nebo plast. Řezáky potkanů by se měly dotýkat a obrušovat se navzájem, aby se zabránilo jejich přerůstání.

Stoličky potkanů jsou menší a méně viditelné než řezáky, ale také důležité pro trávení potravy. Mají plochou žvýkací plochu s vroubkovaným povrchem, který pomáhá drtit a mlet potravu. Stoličky potkanů se také dorůstají, ale méně než řezáky. Měly by se přiléhat k sobě a tvořit uzavřenou řadu, aby se zabránilo jejich posunu nebo vykloubení.

 

Přerůstání zubů potkanů

Přerůstání zubů je jedním z nejčastějších problémů, které mohou potkat potkany. Přerůstání zubů znamená, že zuby potkanů dorůstají rychleji než se obrušují, což vede k tomu, že zuby jsou příliš dlouhé, křivé nebo nepravidelné.

To může být způsobeno různými faktory, jako jsou:

  1. Genetická predispozice: někteří potkani se již narodí se zuby nakřivo nebo s jinou vadou, která jim brání v rovnoměrném obrušování zubů.
  2. Špatná strava: potkani potřebují dostatek tvrdé a vláknité potravy, která jim pomáhá obrušovat zuby. Pokud potkani dostávají jen měkkou nebo tekutou potravu, jejich zuby se nedostatečně opotřebovávají a mohou přerůstat.
  3. Nedostatek hraček nebo materiálů k okusování: potkani rádi okusují různé předměty, jako jsou dřevo, karton, kosti nebo minerální kameny. Tím si nejen zkracují nudu, ale také obrušují zuby. Pokud potkani nemají k dispozici dostatek hraček nebo materiálů k okusování, jejich zuby se mohou přerůst.
  4. Zranění nebo infekce: potkani se mohou zranit nebo infikovat v oblasti úst nebo čelisti, což může vést k bolesti, otoku, zánětu nebo deformaci zubů. To může ovlivnit jejich schopnost žvýkat a obrušovat zuby, což může vést k jejich přerůstání.

Přerůstání je pro potkany velmi nepříjemné a nebezpečné. Mohou způsobovat potkanům bolest, krvácení, zánět, infekce, poškození tkání, poruchy příjmu potravy a pití, hubnutí, dehydrataci, malokluzi, zhoršení celkového zdravotního stavu a dokonce i smrt. Proto je důležité pravidelně kontrolovat zuby potkanů a včas zasahovat, pokud dojde k přerůstání.

 

Jak poznat a řešit přerůstání zubů potkanů

Přerůstání zubů potkanů se dá poznat podle několika znaků, jako jsou:

  1. Viditelnost zubů: pokud potkan má zavřená ústa, jeho zuby by neměly být vidět. Pokud potkan má zuby příliš dlouhé, mohou vyčnívat z úst nebo se ohýbat do stran. Pokud potkan má zuby příliš křivé, mohou se dotýkat nebo pronikat do protilehlých dásní, nosu, očí nebo lebky.
  2. Chování potkana: pokud potkan má problémy se zuby, může se chovat jinak než obvykle. Může být apatický, nervózní, agresivní, depresivní nebo úzkostný. Může také méně žrát, pít, hrát si nebo se čistit. Může mít potíže s otevíráním nebo zavíráním úst, žvýkáním, polykáním nebo mluvením. Může si také drbat nebo třít oblast úst nebo čelisti, nebo si tam nanášet hlen nebo krev.
  3. Vzhled potkana: pokud potkan má problémy se zuby, může se to projevit i na jeho vzhledu.

Doporučujeme vám podestýlku Ekotek-t.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Potkan – Wikipedie [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Potkan

Black rat - Wikipedia [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rat

House rat | rodent | Britannica [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.britannica.com/animal/house-rat

ADW: Rattus rattus: INFORMATION [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://animaldiversity.org/accounts/Rattus_rattus/