Jak na krmení telat? Na co si dát pozor?

Krmení telat je klíčovým faktorem, který ovlivňuje jejich růst, zdraví a výkonnost v dospělosti. Správný výběr krmiva, jeho složení a způsob podávání může mít zásadní vliv na zdravý vývoj telat od prvních dnů jejich života. V tomto úvodním odstavci se podíváme na základní principy, které by měly být dodrženy při krmení mladého dobytka, s cílem zajistit jejich optimální růst a vývoj. Zjistíme, jaké faktory je třeba vzít v úvahu při výběru krmiva, jak často a v jakém množství by mělo být podáváno, a také se dozvíme o významu dodržování správného časování a hygieny při krmení. S těmito znalostmi můžete položit základy pro zdravé a silné stádo, které bude základem vašeho úspěchu v chovu dobytka.

krmeni-telat

Jak krmit telata?

Krmení telat je klíčový faktor pro jejich zdraví, růst a budoucí užitkovost.

Podíváme se na základní principy krmení telat v různých fázích jejich života.

banner blog bovram

Mlezivo

Prvním krmivem pro tele by mělo být mlezivo od matky.

Mlezivo je bohaté na protilátky, které chrání tele před infekcemi v prvních dnech života.

Tele by mělo dostat 4 litry mleziva během prvních 6 hodin po narození a dalších 8 litrů během dalších 12 hodin.

 

Mléko

Po mlezivu se telata krmí mlékem. Může se jednat o kravské mléko, mléčnou náhražku nebo kombinaci obojího.

Množství mléka závisí na plemeni telete, jeho věku a požadovaném přírůstku hmotnosti.

  1. Kravské mléko: Kravské mléko je ideální krmivo pro telata, ale je důležité ho správně upravit. Mléko by mělo být pasterizované a ohřáté na teplotu 38–40 °C.
  2. Mléčná náhražka: Mléčná náhražka je krmivo vyrobené z rostlinných a živočišných bílkovin, tuků a sacharidů. Mléčná náhražka je dobrou alternativou kravského mléka, pokud není k dispozici.

Telata by se měla krmit mlékem 2–3krát denně v prvních 4 týdnech života. Poté se frekvence krmení může snížit na 2krát denně.

Pevná krmiva

Telata by se měla začít krmit pevnou stravou již v prvních dnech života.

Pevná strava pomáhá telatům rozvíjet trávicí systém a připravuje je na odstav.

  1. Seno: Seno je důležitým zdrojem vlákniny pro telata. Telata by měla mít přístup k senu 24 hodin denně.
  2. Startovací krmivo: Startovací krmivo je krmivo s vysokým obsahem bílkovin a energie, které je určeno pro telata do 3 měsíců věku.
  3. Koncentráty: Koncentráty jsou krmiva s vysokým obsahem energie a živin, která se podávají telatům starším 3 měsíců.

Telata by se měla krmit pevnou stravou ad libitum, to znamená, že by měla mít k dispozici tolik krmiva, kolik chtějí.

 

Odstav

Telata se obvykle odstavují ve věku 4–6 měsíců. Odstav by měl probíhat postupně, aby se telata adaptovala na pevnou stravu.

Další důležité aspekty krmení telat:

  1. Krmivo by mělo být vždy čerstvé a kvalitní.
  2. Telata by měla mít přístup k čerstvé vodě 24 hodin denně.
  3. Je důležité sledovat zdravotní stav telat a v případě potřeby upravit jejich krmnou dávku.

Krmení telat je důležitý proces, který ovlivňuje jejich zdraví, růst a budoucí užitkovost. Dodržováním základních principů krmení telat můžeme zajistit, že telata budou mít optimální start do života.

Nejčastější otázky

Jak se krmí telata?

  1. Kolostrum: První krok ve výživě telat je podání kolostra, což je první mléko, které produkuje kráva po porodu. Kolostrum je bohaté na protilátky a nutné pro imunitní systém novorozeného telete. Telata by měla dostat kolostrum do šesti hodin po narození, ideálně ve 3-4 litrové dávce.
  2. Přechod na mléko nebo náhradu: Po prvních několika dávkách kolostra se telata obvykle převedou na mléko nebo mléčnou náhradu. Množství a frekvence krmení závisí na věku a velikosti telete, ale běžně se pohybují od 6 do 10 litrů mléka (nebo jeho náhrady) denně, rozdělených do dvou nebo více krmných dávek.
  3. Zavádění tuhé stravy: Vedle mléka je důležité postupně zavádět tuhé krmivo, jako je krmná směs pro telata a kvalitní seno, aby se podpořilo rozvoj bachoru a zahájil přechod na tuhou stravu. Tento proces začíná obvykle ve věku 2-3 týdnů a pokračuje, dokud tele nezačne přijímat většinu své výživy z tuhé stravy.

Kolik může mít kráva telat?

Krávy obvykle rodí jedno tele za rok. I když jsou dvojčata neobvyklá, mohou se vyskytnout, ale často s sebou přinášejí vyšší riziko zdravotních komplikací jak pro krávu, tak pro telata. Mnohonásobné porody nejsou u krav běžné a mohou značně zvýšit nároky na péči o zvířata.

Kolik mléka vypije tele?

V prvních týdnech života může tele vypít přibližně 6 až 10 litrů mléka denně, rozdělených do 2-3 krmných dávek. Toto množství se může lišit v závislosti na věku, velikosti a růstovém tempu telete. Jak telata rostou, jejich spotřeba mléka se může zvýšit, než začnou přecházet na pevnou stravu. Přesná množství a frekvence krmení se mohou lišit v závislosti na doporučeních veterináře a konkrétních praktikách farmy.

banner blog bovram

Kromě krmiv pro telata si u nás můžete zakoupit sušené mléko pro telata nebo i boudy.