Jak na chov pštrosů?

Pštrosi jsou největší ptáci na světě, kteří pocházejí z Afriky, ale dají se chovat i v našich podmínkách. Jsou nenároční na potravu, odolní vůči nemocem a využitelní z mnoha hledisek. Z pštrosů se získává maso, vejce, kůže, peří a tuk, které mají vysokou kvalitu a cenu. Pokud vás láká začít s chovem pštrosů, přinášíme vám několik tipů, co byste měli vědět a jak se na to připravit.

chov-pstrosa

Co potřebujete pro chov pštrosů?

Pštrosi jsou běžci, kteří dokážou vyvinout rychlost až 60 km/h. Proto potřebují dostatek prostoru pro pohyb a cvičení. Doporučuje se chovat triádu, tedy jednoho samce a dvě samice, na ploše minimálně 0,1 hektaru.

Výběh by měl být oplocený a bez vzrostlých stromů, které by mohly omezovat viditelnost. Pštrosi jsou lekaví a citliví na hluk, takže je vhodné umístit je na klidné místo, kde nebudou rušeni jinými zvířaty nebo lidmi.

Kromě výběhu je třeba zajistit i ustájení, které by mělo být ze tří stran kryté a s možností oddělit samce od samic. Ustájení by mělo být suché, čisté a dobře větrané. Pštrosi jsou zvyklí na teplé klima, ale dokážou se přizpůsobit i nižším teplotám, pokud jsou chráněni před vlhkostí a větrem.

Jak krmit pštrosy?

Pštrosi jsou všežravci, kteří si rádi hledají potravu na výběhu. Jejich hlavní složkou jsou rostliny, jako je tráva, seno, senáž, zelená píce nebo okopaniny.

Dále je možné je krmít obilovinami, jako je pšenice, ječmen, kukuřice nebo oves. V reprodukčním období je vhodné přidat i směs PŠN1, která obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky. Pštrosi také potřebují dostatek vody, kterou by měli mít k dispozici po celý den.

Doporučujeme vám vyzkoušet krmivo pro pštrosy Energys.

Jak probíhá rozmnožování pštrosů?

Pštrosi dosahují pohlavní dospělosti ve věku dvou až tří let u samic a o rok později u samců. Snášková sezóna začíná v březnu a trvá až do září.

Samice snáší vejce každý druhý den, přičemž jedno vejce váží 1,1 až 1,8 kg. Vejce je možné nechat vylíhnout přirozeně nebo uměle v líhních. Přirozené líhnutí trvá 42 dní a má na starosti samec, který sedí na vejcích a chrání je před predátory.

Umělé líhnutí trvá 39 dní a vyžaduje nastavení optimální teploty a vlhkosti v líhni.

Pštrosí kuřata se rodí s hnědým peřím a váží asi 1 kg. Po vylíhnutí je třeba je zahřívat a chránit před chladem a vlhkostí.

Kuřata se krmí směsí PŠN2, která obsahuje všechny potřebné živiny pro jejich růst a vývoj. Kuřata se odstavují od rodičů ve věku 3 až 4 měsíců, kdy už jsou schopná samostatného života.

Jaké jsou výhody a nevýhody chovu pštrosů?

Chov pštrosů má své klady i zápory, které je třeba zvážit před zahájením podnikání.

Mezi výhody chovu patří:

  • Vysoká užitkovost pštrosů: z jednoho jedince lze získat až 35 kg masa, 1,5 m2 kůže, 2 kg peří, 1,5 kg tuku a 30 až 80 vajec za rok.
  • Nízké náklady na chov: pštrosi jsou nenároční na potravu, odolní vůči nemocem a nevyžadují speciální péči.
  • Vysoká kvalita a cena produktů: pštrosí maso je chutné, zdravé a málo tučné, pštrosí kůže je ceněná v oděvním průmyslu. Je používané pro dekorace a pštrosí tuk má léčivé účinky.
  • Zajímavost a atraktivita: pštrosi jsou neobvyklá a krásná zvířata, která přitahují pozornost a zvědavost lidí. Chov pštrosů může být i zdrojem turistického ruchu nebo vzdělávací činnosti.

Mezi nevýhody patří:

  • Velká potřeba prostoru: pštrosi potřebují rozsáhlý a oplocený výběh, kde se mohou volně pohybovat a běhat.
  • Obtížné získání povolení: chov pštrosů je regulován zákonem a vyžaduje splnění řady podmínek a norem, jako je registrace, zdravotní kontrola, ochrana životního prostředí nebo ochrana zvířat.
  • Nízká poptávka po produktech: pštrosí maso, kůže, peří a tuk nejsou běžně dostupné ani známé na našem trhu, a proto je třeba je propagovat a hledat zákazníky.
  • Vysoká konkurence: chov pštrosů je poměrně rozšířený v České republice i v zahraničí, a proto je třeba se vyznačovat kvalitou, originalitou a inovací.
 

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Jak chovat pštrosy?

Chov pštrosů vyžaduje dostatečně velký prostor, ideálně ohradu s dostatkem místa pro běh a pohyb. Pštrosi jsou sociální ptáci, proto je vhodné je chovat ve skupinách. Je důležité zajistit jim přístřešek chránící před nepříznivým počasím a dostatečnou péči, která zahrnuje pravidelné veterinární kontroly.

Čím krmit pštrosa?

Pštrosi jsou všežravci, ale jejich dieta by měla být převážně rostlinná. Krmí se převážně směsí zrn, jako je kukuřice, ječmen nebo pšenice, doplněnou o luční seno a různé druhy zeleniny. Je také důležité zajistit dostatek čisté vody.

Proč se chová pštros?

Pštrosi se chovají z různých důvodů. Jejich maso je považováno za zdravou a dietní alternativu k tradičnímu červenému masu, jejich kůže je ceněna v kožedělném průmyslu a pera se používají pro dekorace nebo v módním průmyslu. Pštrosí vejce jsou také oblíbeným artiklem.

Kolik sežere pštros?

Dospělý pštros může denně zkonzumovat přibližně 1,5 až 2,3 kg krmiva, v závislosti na jeho velikosti, věku a zdravotním stavu. Důležité je sledovat jejich stravovací návyky a upravit krmný plán podle potřeb každého jedince.

Zdroje článku:

Pštros – Wikipedie [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1tros

Pštros dvouprstý – Wikipedie [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1tros_dvouprst%C3%BD